Osijek
MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O PLINU, TOPLINI I VODI

HEP u Osijeku okupio 350 energetičara i drugih stručnjaka
Objavljeno 29. rujna, 2016.

U Osijeku je jučer, u nazočnosti dogradonačelnika Denisa Ambruša, svečano otvoren HEP-ov višednevni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi - Plin 2016. U sveučilišnom kampusu gdje se održavaju dva okrugla stola izlaže se 26 radova svrstanih u tri tematski povezane sekcije: Plin i plinska tehnika, Energetika i toplinska tehnika te Konstruiranje i proizvodne tehnologije.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici HERA-e, HROTE-a, najvećih energetskih subjekata na tržištu plina (INA, Plinacro, Podzemno skladište plina, Prvo plinarsko društvo i drugi), komora inženjera, prorektori Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, kao i drugih sveučilišta u RH i regiji te brojni dekani i prodekani fakulteta iz Hrvatske, država regije i EU-a.

Na prvom se okruglom stolu govorilo o temi “Četiri desetljeća plinofikacije Slavonije i Baranje”, odnosno o 40 godina HEP – Plina Osijek, plinofikaciji na području Brod – plina u Slavonskom Brodu te Vukovarsko-srijemskoj županiji, plinsko-turbinskoj elektrani Osijeku u sastavu HEP d.d. i radu bioplinski sustava u Slavoniji i Baranji. Drugi se okrugli stol dotaknuo teme o kupnji plina, odnosno znaju li se danas iskoristiti sve mogućnosti tržišta, a govorilo se i o sustavu upravljanja prirodnim plinom unutar HEP grupe, upravljanju tehničkom sigurnošću, individualiziranom mjerenju topline i energetske učinkovitosti u zgradarstvu, utjecaju klime, Sunčevog zračenja i ekonomske situacije na potrošnju prirodnog plina...

U petak se konferencija nastavlja raspravama o “Energetici i toplinskoj tehnici”, “Sigurnoj opskrbi energijom”, “Utjecaju spremnika topline na učinkovitost i ekonomičnost toplifikacijskog sustava niskoakumulativnih objekata”, “Položaju RH u okviru fleksibilnih mehanizama Kyoto protokola”, “Pročišćavanju otpadnih voda u tekstilnoj industriji”, “Tehnologiji bušenja tla u cilju korištenja geotermalne energije”... D. Pejić

Damir Pećušak

direktor HEP-Plina

LIBERALIZACIJA TRŽIŠTA VELIK JE IZAZOV ZA HEP-PLIN

Damir Pećušak, direktor HEP-Plina d.o.o., izrazio je zadovoljstvo što se skup i ove godine tradicionalno održava u Osijeku, u kojem HEP obilježava više od 40 godina obavljanja svoje djelatnosti.

“Konferencija je korisna zbog razmjene iskustava i savjetovanja s regulatorom te za podizanje znanja i njegove primjene, posebice u vremenu kada se pred mrežne djelatnosti postavljaju sve veći zahtjevi. Daljnja liberalizacija tržišta plina velik je izazov za HEP-Plin, ali imamo sve mogućnosti financijski, organizacijski, kadrovski, stručno i kvalitetno obaviti tako odgovoran posao”, istaknuo je Pećušak.

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

Najčitanije iz rubrike