Regija
250 MILIJUNA ZA ŠEST POSTROJENJA

Proizvodnja struje počinje 10. listopada
Objavljeno 30. rujna, 2016.

SLATINA - U Koprivničko-križevačkoj županiji, prošlog vikenda otvorena su dva bioplinska postrojenja snage 2,4 MW i 1,2 MW te upravna zgrada za upravljanje postrojenjima, ali i drugim investicijama korporacije Energija bioplina u Hrvatskoj. Vrijednost iznosi sto milijuna kuna, a riječ je o dijelu investicijskog programa vrijednosti oko 250 milijuna kuna, koji se sastoji od šest bioplinskih postrojenja, po dva u Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Na svečanosti su bili i predstavnici Slatine, jer je u Slatini završeno i tehnički pregledano bioplinsko postrojenje tvrtke Biointegra.

Sirovina osigurana

Osim dviju otvorenih elektrana, u izgradnji su još četiri postrojenja. Jedno je dovršeno u poduzetničkoj zoni Kućanica-Medinci i kooperanti dopremaju kukuruznu silažu u trenč silose sagrađene uz postrojenje, kako bi, prema riječima direktora Franje Hoića, proizvodnja električne energije mogla početi 10. listopada.

– Za prvu godinu imamo osiguranu sirovinu, a namjeravamo pripremiti s kooperantima još oko 30.000 tona siliranog kukuruza. Računamo i na dio sirovine za postrojenje Bioplin proizvodnje koje planiramo završiti u svibnju nagodinu pa moramo imati biomasu za četiri do pet mjeseci proizvodnje - kaže on.

Zbrinjavanje otpada

– S partnerima želimo postati respektabilan proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora i najveći proizvođač iz bioplina te sugovornik Ministarstvu gospodarstva u kreiranju energetske politike iz obnovljivih izvora. Uz svako postrojenje planiramo zatvoreni sustav korištenja svih raspoloživih resursa u korištenju struje, korištenje viška toplinske energije te iskoristiti sve proizvode i nusproizvode, kaže Hoić.

Razrađuje se i strategija suradnje s komunalnim poduzećima o zbrinjavanju biološko-organskog otpada.

– Planiramo uz svako postrojenje sagraditi sustav za preradu biološko-organskog otpada i staklenike za proizvodnju hrane, a digestat iskoristiti na poljima u suradnji s kooperantima kao organsko gnojivo i smanjiti unos mineralnih gnojiva, smanjiti trošak ratarske proizvodnje i povećati kvalitetu tla - naglasio je direktor Franjo Hoić .

Petar ŽARKOVIĆ

cilj

POSTATI RESPEKTABILNI PROIZVOĐAČ ELEKTRIČNE ENERGIJE

Dio će pokloniti zajednici

Osim skrbi o profitabilnosti, grupacija želi intenzivnu suradnju u svim sferama kulturnog, sportskog i društvenog života u sredinama gdje je prisutna. “Lokalnoj zajednici želimo pokloniti dio energije za grijanje crkve, župnog dvora, škole, vatrogasnog doma, i time pridonijeti razvoju sredine u kojoj smo”, rekao je Hoić.

Možda ste propustili...

HDZ BIRAČIMA I DALJE VODEĆA OPCIJA

Županjska Posavina bez predstavnika u Saboru

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike