Crna kronika
SMRT ŠUMSKOG RADNIKA

Drvosječu (54) ubilo
stablo bukve koje
se samo srušilo
Objavljeno 30. rujna, 2016.

SLOBODNA VLAST - U srijedu ujutro u šumskom predjelu Bazovac, u blizini Slobodne Vlasti u Đakovštini, djelatnici šumskog obrta s područja Požeštine sjekli su drva. U vrijeme dok se 54-godišnji djelatnik kretao šumskim putem, na strmom dijelu šume iznenada je došlo do rušenja stabla bukve s krošnjom, koja se iz tla iščupala zajedno s korijenjem. Stablo je palo na glavu 54-godišnjaku. Unatoč činjenici da je na glavi imao zaštitnu kacigu, pad drveta ga je usmrtio na mjestu. Ostali djelatnici, primijetivši nesreću, odmah su pozvali policiju koja je obavila očevid, nakon čega je nadležnom državnom odvjetništvu podnijela izvješće, izvijestila je Policijska uprava osječko-baranjska.

Državni ured za zaštitu i spašavanje izvijestio je kako je riječ o djelatniku Sunčanih šuma, no, iako su nam u toj tvrtki rekli kako ne mogu komentirati ovaj tragičan događaj dok traju istražne i izvidne radnje nadležnih službi, neslužbeno smo doznali da je riječ o djelatniku Šumarskog obrta Blaž Marinović, koji je licencirani izvođač radova iz Nove Gradiške. Riječ je, neslužbeno doznajemo, o profesionalnom šumskom radniku sjekaču. Prema prvim informacijama, nesretni 54-godišnjak tek je dolazio na posao, a nesreća se dogodila u pripremnoj fazi radova kada se bukva s kompletnim žilištem na kosini iščupala iz tla, pala na njega i usmrtila ga.

Pogibija 54-godišnjaka samo je pokazatelj koliko je opasan posao šumskih radnika. Na žalost, posljednjih se godina u slavonskim šumama dogodilo nekoliko nesreća sa smrtnim posljedicama. Tako su primjerice u nepunih mjesec dana 2014. godine poginula dva šumska radnika. Jedna se tragedija dogodila u šumi Brezova voda nedaleko od Velike. Jedno se od stabala pri rušenju zaustavilo na stablu jele. Nesretni 53-godišnji radnik prošao je ispod njega kako bi odrezao grane drugih stabala i pripremio ih za rušenje. U jednom trenutku naslonjeno drvo palo je na njega i snažno ga udarilo u vrat, usmrtivši ga na mjestu.

U rujnu iste godine u šumi Veljenska, nedaleko od mjesta Ledenik, 34-godišnji djelatnik tvrtke iz Koške motornom je pilom obarao stabla. U jednom trenutku na nesretnog je radnika iz Jelisavca palo deblo te ga na mjestu usmrtilo.

Maja MUŠKIĆ
KOBNI PAD GRANE

Tragedija je bilo i u Brodsko-posavskoj županiji. U ožujku 2013. godine 26-godišnjak iz Otoka Slavonskog motornom je pilom rušio hrast u šumi Merino nedaleko od Gundinaca. Stablo je pri padu zahvatilo granu drugog stabla, a ona mu je pala na glavu i, unatoč zaštitnoj kacigi i ostaloj opremi koju je imao na sebi, na mjestu ga usmrtila.

opasan posao

VIŠE JE OSOBA POGINULO U SJEČI DRVA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike