Mozaik
DOŽIVLJAJ DOBA ZRINSKOG I SULEJMANA U OSIJEKU

“Nikola Šubić Zrinjski”: Nakon Budimpešte, opera u osječkoj Tvrđi
Objavljeno 30. rujna, 2016.

Nakon fantastičnog uspjeha u Budimpešti, ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izvodi popularnu operu “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca, u osječkoj Tvrđi, u dvorištu Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, u petak, 30. rujna, s početkom u 19 sati.

Dio je to dvodnevnog događanja na otvorenom pod nazivom “Doživljaj doba Zrinskog i Sulejmana”, koji, uz izvedbu kultne hrvatske opere “Nikola Šubić Zrinjski”, sadrži još sajam inspiriranim gastronomijom iz vremena osmanskih osvajanja, living-history predstavu “Veličanstveni most“ te koncert sevdalinki. Organizator je ove manifestacije Turistička zajednica grada Osijeka, u sklopu EU projekta “Tematski put Zrinski – Sulejman“, koji razvojem turističke rute povezuje Hrvatsku i Mađarsku u porječju Drave i Dunava. Nositelj projekta je mađarski grad Siget (Szigetvar), a partneri u EU projektu uz osječku TZ, još su Grad Osijek te općina Darda.

Trijumf “Zrinjskog” u Budimpešti

Podsjetimo, HNK u Osijeku ovom poznatom operom Ivana pl. Zajca predstavilo se 18. rujna publici u prepunoj Mađarskoj državnoj operi u Budimpešti te doživjelo ovacije i oduševljenje. Velikan hrvatske glazbene baštine Ivan pl. Zajc, napisao je operu “Nikola Šubić Zrinjski”, u čast veličanstvene i za europsku povijest odlučujuće bitke kod Sigeta, a Hrvatska je dobila jednu od najljepših i najpopularnijih opera koja se može nositi s verdijanskim repertoarom.

Bilo je doista lijepo i ponosno biti Osječanin, Slavonac, Hrvat, u hramu budimpeštanske kulture, dok se na njezinom pročelju vijori hrvatska zastava, a unutra ori “U boj, u boj”, u izvedbi moćnih glasova solista i zbora osječkog HNK, obogaćenih gostima solistima, zboristima i članovima orkestra.

Ova trijumfalna izvedba ne bi bila moguća bez pomoći Ministarstva kulture RH i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti. O važnosti događaja svjedoči prijam koji je veleposlanik Gordan Grlić Radman priredio za ministra Zlatka Hasanbegovića, intendanta Božidara Šnajdera i njihove suradnike, kao i prijam u Mađarskoj državnoj operi nakon predstave za VIP uzvanike i ansambl HNK u Osijeku. Pozornost u budimpeštanskoj operi plijenile su dvije mlade Osječanke, sestre Jana i Dora Doležal, iz HKUD-a “Osijek 1862”, odjevene u prekrasne bizovačke narodne nošnje, koje su dočekivale publiku na ulazu u operi te uzvanike na domjenku nakon predstave, dijelile programske knjižice, licitarska srca s natpisom “Zrinjski” i čokanjčiće s rakijom. Za ovu sjajnu promidžbu Osijeka, Slavonije i Hrvatske u mađarskoj metropoli zaslužni su Dubravka Strapač i Tihomir Slivka iz HKUD-a “Osijek 1862”.

Sajam gastronomskih delicija

U petak, 30. rujna, uoči početka prvoga čina opere, od 17 sati, kao i tijekom stanki, ispred te u predvorju Rektorata, svi posjetitelji moći će uživati u delicijama hrvatske i osmanske tradicije te kupiti prigodne suvenire. Besplatne ulaznice (rezervacije) na predstavu mogu se preuzeti u uredu i infocentrima Turističke zajednice grada Osijeka, na adresama Županijska 2 i Trg Sv. Trojstva 5. Ulaz na sajamski dio u predvorju Rektorata slobodan je prije i tijekom predstave.

Sajam gastronomskih delicija i suvenira nastavlja se u subotu, 1. listopada, od 9 do 12 sati u dvorištu Rektorata, a zatim se seli do Vodenih vrata, gdje će trajati od 18 do 21 sat. Iz ponude izdvajamo slasnu Osječku knedlu sa šljivama i kolače inspirirane vremenom Osmanlija, vina i rakije te suvenire s rute Zrinski – Sulejman, koja se proteže od Čakovca do Iloka, uz Dravu i Dunav s Hrvatske i Mađarske strane.

U subotu se program nastavlja kazališno-turističkom predstavom “Veličanstveni most”, društva za kulturni turizam CroCulTour. Ovaj living-history program započet će u 19 sati ispred glavnog ulaza u Rektorat, a nastaviti se ulicama Tvrđe do Vodenih vrata i gradskih zidina. Slijedi koncert na kojem će se izvoditi glazbeni žanr sevdah.

Vesna LATINOVIĆ
PREGLED SVIH DOGAĐANJA

Petak, 30. rujna, predvorje Rektorata Sveučilišta, Trg Sv. Trojstva 3:

- od 17 do 22 sata - sajam gastronomskih delicija i suvenira

- od 19 do 22 sata - opera “Nikola Šubić Zrinjski”

Subota, 1. listopada:

- od 9 do 12 sati – sajam gastronomskih delicija i suvenira na temu vremena Zrinski – Sulejman, predvorje Rektorata

- od 18 do 21 sati – sajam gastronomskih delicija i suvenira, ispred Vodenih vrata

od 19 do 20 sati – kazališno-turistička predstava “Veličanstveni most”, početak kod zgrade Rektorata

od 20 do 21 sat – koncert “Sevdah”, ispred Vodenih vrata

NAPOMENA: Program i predstave su za sve posjetitelje besplatni

OSJEČKI KNEDL SAT

Manifestacija Doživljaj doba Zrinskog i Sulejmana u Osijeku ima svoju povijesnu priču. Naime, prije točno 490 godina, 26. rujna 1687., u 11 sati Osijek je oslobođen od turske vlasti. Upravo na taj datum i u taj sat posljednji vojnik Osmanskog Carstva napustio je grad na Dravi, a sjećanje na taj događaj ostalo je duboko upamćeno kod Osječana. Početkom 18. stoljeća sagrađene su prve crkve, koje su u spomen na taj događaj počele zvoniti svakoga petka u 11 sati, kao da je podne. Crkve tako zvone i danas. Osječke domaćice od 20-ih godina prošlog stoljeća govorile su da je to Mehlspeisen Glock (sat za zakuhavanje tjestenine), kako bi ručak u podne bio gotov. Taj se esekerski izraz vremenom promijenio u Knedl sat, po omiljenom jelu od tijesta, knedlama, i tako je nastala Osječka knedla, projekt gradske Turističke zajednice.

OSJEČKA POSTAVA “NIKOLE ŠUBIĆA ZRINJSKOG”

U operi “Nikola Šubić Zrinjski” nastupaju: Dalibor Hanzalek (Nikola Šubić Zrinjski, hrvatski ban, zapovjednik Sigeta), Sanja Toth (njegova žena Eva), Ivana Medić (Jelena, njihova kći), Damir Baković (Gašpar Alapić), Domagoj Dorotić (Lovro Juranić), Nenad Tudaković (Vuk Paprutović), Berislav Puškarić (Sulejman Veliki, turski car), Damir Fatović (Mehmed Sokolović, veliki vezir), Krunoslav Tuma (Mustafa, bosanski paša), Josip Slam (Ali Portuk, zapovjednik topništva), Tomislav Binder (Ibrahim Begler Beg), Robert Adamček (Levi, Sulejmanov liječnik), Davor Panić (Turski imam). Dirigent je maestro Mladen Tutavac. U ovoj glazbenoj tragediji u tri čina sudjeluju orkestar, zbor i plesna skupina HNK u Osijeku. Ples u sedmoj slici izvode Sara Epihany Erceg, Vuk Ognjenović, plesna skupina i zbor HNK.

Gordan Grlić Radman

veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti

Zajedništvo dugo 450 godina

“Ovom operom, koja se izvodi pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Mađarske i predsjednice Hrvatske, prisjećamo se da su Hrvati i Mađari i danas zajedno kao i prije 450 godina.“

Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike