TvObzor
NOVI FILM PETERA BERGA

Pakao na horizontu - Najveća ekološka katastrofa u povijesti Sjedinjenih država
Objavljeno 30. rujna, 2016.
Film adaptira priču za veliki ekran i pruža napet pogled u dosad neviđeni svijet u kojem se dogodila katastrofa što je odnijela život 11 radnika

Ovo je dosad neispričana priča o 126 članova ekipe koji su tog dana radili na platformi Deepwater Horizon i našli se usred nevjerojatno opasne situacije. To su bili iskusni zaposlenici koji su radili u iscrpljujućim smjenama kako bi se što prije vratili svojoj obitelji i životu na kopnu. Iznenada su se suočili s najmračnijim trenucima i bili prisiljeni pronaći hrabrost boriti se s nezaustavljivim plamtećim paklom usred oceana te, kad se učini da im nema spasa, pomoći jedni drugima. Dubokovodno postrojenje za bušenje nalazilo se uz obalu Louisiane i prikovalo cijeli svijet uz ekran kad se dogodila zastrašujuća erupcija, nakon čega je počeo požar i gotovo nezaustavljiv izljev nafte. Tijekom 87 dana milijuni su nervozno pratili događaje dok je dnevno u Meksički zaljev curilo 50 tisuća barela nafte. To će postati najveći izljev nafte u ljudskoj povijesti. Ugrožen je cijeli morski ekosustav, prihod o kojem su ovisile mnoge obitelji nestao je, a svijet se napokon upoznao s istinitom cijenom i opasnostima bušenja u dubokim vodama.

Nova suradnja Berga i Wahlberga

“Pakao na horizontu” adaptira priču za veliki ekran i pruža napet pogled u dosad neviđeni svijet u kojem se dogodila katastrofa što je odnijela život 11 radnika. Redatelj Peter Berg još jednom je surađivao s Markom Wahlbergom kako bi zajedno ispričali neispričanu priču o ženama i muškarcima, stvarnim herojima koji su se s velikom hrabrošću suočili s izvanrednim okolnostima. Prethodno su surađivali na za Oscara nominiranom filmu “Jedini preživjeli”, a uskoro ćemo vidjeti i njihov projekt “Patriots' Day” o dramatičnim događajima prije i nakon eksplozije tijekom maratona u Bostonu.

U “Paklu na horizontu” pridružuje im se odlična glumačka postava, uključujući Kurta Russella, Johna Malkovicha, Ginu Rodriguez, Dylana O'Briena i Kate Hudson, kako bi prenijeli te napete događaje, ali i ljudsku dramu i činove hrabrosti koja se krije iza njih.

Wahlberg je preuzeo ulogu stvarnog glavnog tehničara za elektroniku Mikea Williamsa, odanog obiteljskog čovjeka, odgovornog za kompjutore i električke sustave kobnog 20. travnja, kad je sve što je moglo poći po krivu uistinu i pošlo. Radnici na platformama vrlo su žilavi i čvrsti jer je posao na platformi fizički naporan i radi se pod velikim mentalnim pritiskom – zaposlenici rukuju složenom opremom na visini od 20 metara iznad udaljene pučine. Ali čak i za Williamsa je ono što se tog dana dogodilo bilo neočekivano. Znao je da kasne po rasporedu, ali i da Deepwater Horizon ima sofisticirane mjere obrane, za koje se vjerovalo da mogu spriječiti bilo kakva puknuća i erupcije. Unatoč svemu, u deset sati navečer tog dana, usprkos svim mjerama, zapalio se metan, što je prouzročilo smrtonosnu eksploziju na platformi, oduzevši život jedanaest radnika i ugrozivši ostale.

Nakon tog trenutka počinje borba Williamsa za svoj život i život ostalih članova ekipe – koje pokreće nada da će se uspjeti vratiti kući – tijekom bijega koji će teško uspjeti.

Stvarni Mike Williams, koji je bio savjetnik na filmu, rekao je da je posvećenost Wahlberga i filmske ekipe vjerno prikazati ono što je proživio: “Glumci i filmska ekipa uspjeli su prenijeti sve elemente onog što se dogodilo, koji su bili važni meni, ostalim preživjelima i obiteljima nastradalih. Moj najveći cilj i ono što me pokretalo da se pridružim projektu bilo je da odamo počast jedanaestorici poginulih i onome što su svaki dan radili.”

Priče o ljudskoj hrabrosti

Berg je rekao da je ovaj film bio prilika upoznati gledatelje s događajem koji se obično opisuje kao katastrofa za ekologiju, a ne za ljudske živote: “Privlače me priče o ljudskoj hrabrosti i o tome kad se nadvlada prava opasnost – a ti su elementi srž ove priče. Muškarci i žene na platformi vrlo su inteligentni i sposobni i pokušali su sve kako bi spriječili erupciju. Važno je ne zaboraviti da je 11 osoba izgubilo svoj život na platformi, a puno više ih je bilo ranjeno. Ovaj je film bio prilika ispričati njihovu priču.” Tijekom sastanaka s preživjelima i obiteljima poginulih, Berg je osjetio mješavinu duboke tuge, gubitka i strahopoštovanja, što je sve htio unijeti u film: “Bilo je nevjerojatno iskustvo upoznati sve te osobe. Čuti njihove priče i vidjeti snagu njihova duha te kako osobe u sebi pronalaze snagu i volju krenuti dalje.” (N.K.)

Foto: BLITZ
ŠTO JE BILA PLATFORMA “DEEPWATER HORIZON”?

Deepwater Horizon, napredna naftna platforma za bušenje u dubokim vodama, švicarske tvrtke Transocean, koju je unajmila kompanija British Petroleum, bušila je u bušotini Macondo, udaljenoj kojih 40 kilometara od obale Louisiane. Radnici su se našli suočeni sa svojim najvećim strahom: velikom plamtećom erupcijom, koja je usmrtila 11 osoba, ranila mnoge i pokrenula evakuaciju muškaraca i žena zatočenih u vatri i blatu. Nakon požara dugog dva dana, ostaci platforme potonuli su na dno oceana od 1500 metara, nakon čega je iz bušotine nastavila curiti nafta. Pokazalo se da je do saniranja bušotine iscurilo gotovo 4,9 milijuna barela nafte. Nakon toga, ime Deepwater Horizon postalo je sinonim za najveći izljev nafte u more. Ali prije te katastrofe platformu su smatrali tehnološkim čudom. Odobalno postrojenje za bušenje zapravo je nalik brodu za krstarenje koji se ne miče – a Deepwater Horizon bio je tada najsofisticiranija platforma.

SCENARIJ

Događaji koji su se odvili na platformi vrlo su zamršeni i ponekad pobijani, a osim toga povezani su s vrlo specijaliziranom mašinerijom i žargonom. Ali sve to pada u drugi plan u scenariju Matthewa Carnahana i Matthewa Sanda, koji su se umjesto toga usmjerili na životnu opasnost u kojoj su se našli radnici i kako su se osjećali. Scenarij su temeljili na poznatom članku iz New York Timesa, “Posljednji sati platforme Deepwater Horizon”, koji su napisali David Barstow, David Rohde i Stephanie Saul, nakon što su intervjuirali 21 preživjelog te na temelju svjedočanstava i pisanih izjava ostalih preživjelih, stvorivši najdetaljniji opis onog što se dogodilo, svaku sekundu, na platformi. Carnahan je rekao da je također osjećao veliku odgovornost vjerno prenijeti što su muškarci i žene preživjeli te noći na platformi. „Dao sam sve od sebe kako bih odao počast 11 osoba koje su izgubile život te noći, kao i drugima koji su ga gotovo izgubili. Nikad prije nisam radio na filmu prema stvarnim događajima“, izjavio je scenarist. „Dok sam pisao scenarij, stalno sam imao na umu osobe koje su izgubile svoj život.“

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike