TvObzor
DRUGA SEZONA SERIJE “CRNO-BIJELI SVIJET”

Nove drame i ljubavne avanture glavnih likova
Objavljeno 30. rujna, 2016.
Nakon što smo u prvoj sezoni upoznali desetak glavnih likova, u drugoj nas sezoni, koja se počinje emitirati 7. listopada, autori vode kroz njihove životne drame i odnose

Radnja druge sezone dramske serije “Crno-bijeli svijet”, koju je produkcijska kuća Interfilm snimila za Hrvatsku radioteleviziju, smještena je u 1981. i 1982. godinu. U središtu su priče i dalje novinar Voljen Kipčić Kipo i njegov najbolji prijatelj, fotograf Đermano Kurtela zvan Žungul, koji je na početku sezone na odsluženju vojnoga roka na uzavrelome Kosovu. Uz Kipovu i Žungulovu potragu za temama koje bi im mogle pomoći da se iz studentskoga novinarstva prebace u više profesionalne sfere (počinju raditi za Start i Danas), pratimo i događaje u obiteljima Kipovih rastavljenih roditelja. Kipov otac Jure na novom je poslu izložen profesionalnim i političkim pritiscima, a njegov brak s Jagodom našao se u krizi, dok majka Ksenija brine svoje brige: deda Rudi ulazi u ljubavnu avanturu s krajnje neočekivanim ishodom, a muža joj Dominika uznemiravaju kolege taksisti, nestašice nafte i agilni čuvari poretka.

Zagreb - važno lice serije

Zanimljivo je i u životu najmlađih generacija tih dviju obitelji: Jagodina kći Una počinje studirati, ali i dalje pokušava ostvariti rokersku karijeru, a Kipov brat Žac intenzivno živi svoju ljubavnu romansu s Ladom, no njezini rigidni roditelji stalno im zagorčavaju život, a problemi se javljaju i u školi te u njegovom prijateljstvu s Nenadom.

Uz lica poznata iz prve sezone u “Crno-bijelom svijetu” pojavljuju se i mnogi novi likovi. I ove ćemo sezone vidjeti legendarna generacijska okupljališta, novinske redakcije i koncertne prostore u gradu Zagrebu. Neizostavna je i autentična glazba s početka osamdesetih, pa će druženje s junacima Crno-bijeloga svijeta biti obogaćeno glazbom Filma, Haustora, Idola, Aerodroma, Novih fosila te drugih sastava i solista s ondašnje rock i pop scene.

Važno "lice" serije i ove je sezone grad Zagreb sa svojim generacijskim okupljalištima, novinskim redakcijama, koncertnim prostorima, ulicama i kvartovima, a pojedini rukavci priče odvest će nas i u druge ambijente poput vojarne na Kosovu, motela na "trasi" Žacova maturalca ili brigadirskog naselja na omladinskim radnim akcijama (ORA "Sava").

Okus prošlih vremena

Autor serije Goran Kulenović kaže da nakon što je u prvoj sezoni “Crno-bijeloga svijeta” predstavljeno desetak glavnih likova, novih se dvanaest epizoda druge sezone potpuno posvećuje njihovim životima i odnosima.

“Naravno, još je tu okus onoga vremena – i novovalna glazba i stabilizacija, i Zvečka i Lap, i radnički savjeti i satovi marksizma… Većina je priča provučena kroz događaje onoga vremena: od krize na Kosovu, nestašice benzina, privrednih istraga s političkim zaleđem do radnih akcija, pokretanja tjednika 'Danas' ili objave omota za novi album sastava Film. Ipak, pokretač su sezone Žacove, Kipove, Ksenijine, Dominikove, Jurine, Jagodine, Unine, Žungulove, Marinine i Unine osobne drame – a i komedije. A kako su ljubitelji serije, čini se, najviše od svega zavoljeli likove, nadam se da će tih dvanaest petaka navečer ponovno postati obvezna lektira naših gledatelja”, ističe Goran Kulenović. (N.K.)

Foto: HRT
GLAVNE ULOGE

U glavnim su ulogama: Filip Riđički kao Kipo, Slavko Sobin kao Žungul, Jelena Miholjević koja glumi Kseniju, Franjo Kuhar kao Dominik, Sreten Mokrović je Jura, Anica Dobra glumi Jagodu, Karlo Maloča je Žac, a Kaja Šišmanović glumi Unu, Sara Stanić je Marina, Elizabeta Kukić glumi Dunju, a Lucia Stefania Glavich Mandarich je Lada.

Autor, redatelj i scenarist “Crno-bijeloga svijeta” je Goran Kulenović, scenarist je i Renato Baretić, direktor fotografije Mario Sablić, originalnu glazbu potpisuje Dubravko Robić, kostimografkinja je Ivana Zozoli Vargović, scenograf Mario Ivezić, montažeri su Goran Kulenović i Marina Barac, supervizorica maske Slavica Šnur, izvršna producentica Maja Vukić, producent Ivan Maloča, a urednik Hrvoje Ivanković.

PRVA EPIZODA: NE PITAJ ZA MENE

Lipanj je 1981. godine. Žungul je na odsluženju vojnog roka na nemirnom Kosovu, gdje je zapao u neprilike, pa njegov otac, major Kurtela, šalje Kipa na "specijalni zadatak". Una polaže prijemni ispit iz glume, a Žac tuguje jer Lada mora ići s roditeljima na ljetovanje, što će privremeno prekinuti njihovu romansu. Jura Kipčić u novoj radnoj sredini živi uzbudljivim "poslovnim životom", dok se Jagoda zaposlila u tvrtki koja je na rubu propasti, pa odmah kreće u akciju spašavanja, ne sluteći da je na čelu potencijalnog strateškog partnera njezin dobar poznanik iz studentskih dana. Kipo i dalje piše za Studentski list, a nakon dugo vremena u Lapidariju nalijeće na Marinu...

Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike