TvObzor
ODGLEDALI SMO DRUGI SEZONU NETFLIXOVA SERIJALA “NARCOS”

Priča o lovu na Pabla Escobara
Objavljeno 30. rujna, 2016.
Za razliku od brojnih tekstova o novim serijama, ovaj tekst o drugoj sezoni “Narcosa” nema previše spoilera, osim onog glavnog, a to je ionako povijesna činjenica da je Pablo Escobar ubijen u Medellinu 1993. godine

Razjasnimo odmah na početku jednu stvar. Malo je serija u povijesti, ili bar u posljednjih desetak godina, bilo toliko spektakularno kao prva sezona Netflixova “Narcosa”. Naravno, u prilog autorima Chrisu Brancatu, Carlu Bernardi i Dougu Mirou išao je i spektakularni život koji je Pablo Escobar vodio do trenutka kada je pobjegao iz zatvora La Catedral. Stoga, u nastavku koji su morali smisliti autori, a koji je trebao pokriti godinu i pol dana Escobarova života (radnja prve sezone odvija se od kraja 70-ih do bijega iz već spomenutog zatvora), u centar radnje s razlogom je stavljen Pablo, odnosno Wagner Moura koji ga je portretirao u serijalu. Dakle, vratimo se na početak teksta i razjasnimo kako druga sezona nije ni približno toliko spektakularna kao prethodna, no ponovno će vas uvući u svijet kolumbijskih narkokartela i američkih agencija (DEA, CIA) i neće vas pustiti dok u dahu ne odgledate svih deset epizoda. A upravo zato Netflix i pušta svoje serije u paketu, da bi ih odgledali u dahu.

Spektakularna dokumentarna drama

“Zašto je magični realizam nastao u Kolumbiji?” pitanje je na početku Netflixova serijala o lovu na Pabla Escobara. Prvi susret s “Narcosom”, točnije njegovom prvom sezonom, prošle godine u rujnu bio je zaista ljubav na prvi pogled. Snimljena spektakularno, ova dokumentarna drama ubacivala je televizijske snimke iz tog vremena, pokušavala bar dok se to nije kosilo s dramaturškim zapletima, pridržavati se povijesnih činjenica koje nam je svojim dosadnim glasom pripovijedao Steve Murphy (glumi Boyd Holbrook), DEA agent koji je u konačnici - SPOILER- uspio privesti Escobara pravdi. Sve to izgledalo je stvarno, na trenutke jezivo stvarno, jer priča o Escobaru, sitnom dileru koji je krajem 80-ih i početkom 90-ih postao državni neprijatelj broj 1 kolumbijske, ali i američke vlade, dugo je godina čekala da ju se ispriča. A onda se trojac Brancato, Bernard i Miro uhvatio u koštac s pričom o ovom poduzetnom čovjeku, koji je istovremno sociopat, masovni ubojica, terorist, ali i brižni muž, sin, otac - kojega je Wagner Moura uspio oživiti s neponovljivom briljantnošću. Ne treba zaboraviti spomenuti kako su u toj prvoj sezoni scenaristi bili svjesni svoje goleme odgovornosti u pričanju ove fascinantne priče, pa ju ni jednog trenutka nisu trivijalizirali. Srećom, nismo dobili klasičan sukob dobrog i zlog, nego priču koja je imala toliko humanosti i povremnih zraka nevjerojatne ljepote. “Bog je našu zemlju napravio toliko lijepom da to nije bilo pošteno prema ostatku svijeta. Kako bi poravnao teren, Bog ju je nastanio rasom zlih ljudi”, kaže u jednom trenutku Murphy citirajući staru kolumbijsku izreku.

Stoga, ako još uvijek niste pogledali prvu sezonu “Narcosa”, koja je usput rečeno bila jedna od najbolje ocijenjenih serija na imdb-u i rottentomatoes-u u vrijeme prikazivanja, vrijeme je da nadoknadite propušteno. Ponavljam, rijetko je koja sezona bilo koje serije u povijesti televizije ili streaminga bila toliko spektakularna kao prva sezona Netflixova spektakla. A onda su nas ove godine oduševili sa “Stranger Things”.

Granica između dobra i zla

Najveći problem s praćenjem serijala u današnje vrijeme jest činjenica da su postale toliko popularne i gledane, pa ne možete otvoriti ni jedan portal (domaći ili strani) a da na njemu nema nekakav naslov koji će vam otkriti što se dogodilo u posljednjoj epizodi. Kada sam tijekom gledanja sezone, druženje je trajalo četiri dana, pročitao kako je Netflix obnovio “Narcosa” za treću i četvrtu sezonu, pomislio sam kako će autori razvući tih nekoliko mjeseci Escobarova života na dvije sezone. Jer cijela druga sezona obavijena je Escobarovim životom nakon bijega iz La Catedrala, odnosno u centar je stavljen Moura, koji jednostavno vlada ekranom, a autori su se iskreno potrudili na sve moguće načine prikazati ga kao ljudsko biće, koje je bez obzira na njihov veliki scenaristički trud sociopat i masovni ubojica. Međutim, pitanje koje autori postavljaju u drugoj sezoni jest koliko su “dobri” momci (DEA, CIA, Search Bloc) spremni prijeći granicu dobrog i zla kako bi uhvatili Escobara. Veliki dio sezone posvećen je i kartelu iz Calija (o kojima će se snimati sljedeće dvije sezone), zatim upletenosti CIA-e u njihov uspon i “lovu na Escobara” - koji završava - SPOILER ALERT- u posljednjoj epizodi.

Jer ako slučajno ne znate, Ecobar je ubijen dan nakon 44. rođendana u Medellinu, 2. prosinca 1993. godine. Činjenica da znate kako će završiti glavni lik u seriji ne bi vam trebala zasmetati. Ne dopustite ni da vas razuvjeri Escobarov sin Sebastian Marroquin, koji je naveo kako je serija prepuna netočnosti iznesenih u prve dvije sezone. Jer ionako nas na početku svake epizode lijepo upozoravaju kako su neke situacije i akteri izmišljeni zbog dramatizacije. “Narcos” je uistinu odlična serija, jedna od ponajboljih posljednjih nekoliko godina.

Nikola KUČAR
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike