TvObzor
ŽARKO KOVAČEVIĆ, S.A.R.S.

Popularnost nam više smeta nego što nam godi
Objavljeno 30. rujna, 2016.

Početkom ovoga mjeseca S.A.R.S. je imao neobično snimanje ispred zagrebačke Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević - u bolničkoj odjeći karakterističnoj za slučajeve zaraznih bolesti, grupa je najavila epidemiju dobre glazbe u hrvatskoj metropoli. Epidemija S.A.R.S.-a kulminirat će velikim dvodnevnim koncertom u Domu sportova, 21. i 22. listopada, što je ujedno rođendanska proslava na koju su dobrodošli svi fanovi iz regije.

- Sretni smo i uzbuđeni zbog predstojećih koncerata u Zagrebu. Dva dana velike dvorane Doma sportova bit će ispit i kruna naše dosadašnje karijere, a bend se aktivno priprema za te koncerte i isporučit ćemo nenormalnu količinu energije oba dana - izjavio je Žarko Kovačević, frontmen benda S.A.R.S., s kojim smo u povodu dvaju koncerata porazgovarali za TV Obzor. Otkrio nam je ima li rezervni plan za budućnost, kako provodi slobodno vrijeme te kako održava formu za energične koncerte.

Sjajna publika i puno srce

Prethodnih godina nastupali ste tri večeri u rasprodanom KSET-u, tri večeri u Tvornici kulture, a i Dom sportova ste već napunili... Publika u Hrvatskoj definitivno vas se ne može zasititi. Po čemu ćete pamtiti te koncerte?

- Zajedničko za sve te koncerte je to da je publika bila fantastična i da nam je srce bilo puno nakon svakog od njih. Padaju mi na pamet neke sporedne stvari koje me asociraju na te nastupe. Primjerice, u KSET-u smo prvi put u karijeri imali tri dana uzastopno koncerte u istom gradu pa nam je bilo čudno što između koncerata nigdje ne putujemo. U Tvornici se sjećam ne toliko lijepe scene gdje je jedna pijana ekipa uspjela ući iza pozornice, pa je odatle htjela izići na binu i mijenjati nam repertoar. Eto, ima i toga. Iz Doma sportova pamtim tonsku probu i trenutak kad sam stao nasred dvorane i uhvatila me golema trema kad sam shvatio koliko je velik prostor i da će tu večer biti ispunjen do posljednjeg mjesta.

Stignete li se zbog silnih nastupa uopće pripremati za nadolazeći dvodnevni koncert u velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova? Što fanovi mogu očekivati?

- Intenziviramo probe i polako sklapamo kakav će biti raspored pjesama. Potrudit ćemo se da publici koja dolazi oba dana bude zanimljivije pa će biti razlike u repertoaru između prvog i drugog koncerta. Svakako očekujemo mnogo od ta dva koncerta i potrudit ćemo se dati sve od sebe kako bi sve prošlo savršeno.

Stvari idu uzlaznom putanjom

Što smatrate najvećim uspjehom u deset godina dugoj karijeri S.A.R.S.-a?

- To što nakon deset godina stvari i dalje idu uzlaznom putanjom.

Kako je, zapravo, sve počelo? Izbacili ste “Buđav lebac”, a zatim...?

- Zatim smo se potrudili uhvatiti taj val i ljudima pokazati da je S.A.R.S. nešto više od “Buđavog lepca”.

Apsolutno najveću uspješnicu “Lutka” sve više mladenaca koristi za prvi ples. Koja bi pjesma bila vaš izbor za prvi ples?

- Nisam razmišljao na tu temu, ali svakako ne bih volio slušati sebe za vrijeme prvog plesa. Nisam toliki egomanijak! (smiješi se)

Jedan ste od rijetkih bendova kojima je u videospotu važnije ispričati priču kroz pjesmu nego sebe gurati u prvi plan. Čak ste izjavili da biste najradije na koncertima nosili maske u stilu Slipknota...

- Ne baš toliko brutalne maske, ali nešto slično svakako. Premda je za to sada kasno. Anonimnost članova benda nešto je što smo pokušavali sačuvati koliko je god to moguće, jer popularnost u privatnom životu svakoga od nas često može više smetati nego nam goditi.

Budući da omogućujete besplatno skidanje svojih albuma, zarada od benda svodi se isključivo na nastupe. Može li se od toga živjeti u Beogradu?

- Evo nas, živi i zdravi, ništa nam ne fali.

Mnogo zanimljivih susreta

Imate li plan B, čime biste se bavili da vam, ne daj Bože, propadne glazbena karijera?

- Prvo mi pada na pamet primijenjena akustika, ili možda neko zanimanje koje zahtjeva kreativnost.

Sigurni smo da ste prepuni zanimljivih susreta s fanovima, možete li neke od njih podijeliti s našim čitateljima?

- Bilo je za ovih deset godina mnogo zanimljivih susreta. Recimo, u Mariboru nas je iznenadila grupa učenica koje su s profesorom iz škole došli prije koncerta u backstage da nam odsviraju i otpjevaju “Lutku”. Naravno, Sanja i ja odmah smo se pridružili i zajedno s njima otpjevali pjesmu do kraja. U Kaknju su nam usred pjesme “Buđav lebac” donijeli na pozornicu prastar i zaista pljesniv kruh.

Uz pretrpan koncertni raspored ostaje vam vrlo malo vremena za odmor. Kako ga provodite? Imate li i neke hobije?

- Šetnja, prema mogućnosti u prirodi, gledanje filmova u kućnoj varijanti. Provođenje vremena s voljenom osobom. Putovanja u daleke krajeve...

Skakanje po pozornici zahtjeva mnogo energije. Bavite li se i nekim fizičkim aktivnostima?

- Nisam se dugo bavio i bio sam skroz zapušten, ali sam se u posljednje vrijeme aktivirao i krenuo s raznim vježbama, trčim i to mi mnogo pomaže za pjevanje na nastupima.

Razgovarao: Adrian ANDREJEKFoto: Kristina JOSIĆ
ZAGREBAČKA EPIDEMIJA UŽIVO

Grupa Sveže amputirana ruka Satrianija osnovana je prije deset godina, a njena prva pjesma “Buđav lebac” postala je trenutačni internetski megahit. Pjesma “Lutka” nezaobilazna je na popisu pjesama za prvi ples mnogih mladenaca, a sve hitove bend je besplatno podijelio svojim fanovima putem interneta. Ponukani time, odlučili su da više neće izdavati klasične albume, jer ih smatraju zastarjelim formatom, pa će objavljivati samo singlove. Stoga iskoristite zagrebačku epidemiju i uživo poslušajte pjesme s njihovog zadnjeg glazbenog izdanja, znakovitog naziva “Posljednji album”. Na zagrebačkim koncertima bendu će se na pozornici kao predgrupa pridružiti skupina Ničim izazvan, s kojom je S.A.R.S. ostvario odličnu suradnju u pjesmi “Glupost”, jednom od hitova s aktualnog albuma.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike