Tehno
TEST: SONY XPERIA XA

Glas srednje klase među najboljima
Objavljeno 30. rujna, 2016.

Sony Xperia X ugodno nas je iznenadio i na najbolji način predstavio nam novi smjer u kojem je krenuo Sony, a ako ga se bude držao (što već vidimo novonajavljenim modelom XZ), predviđamo blistavu i zanimljivu budućnost za Sony (ali i za nas, zaljubljenike u pametne telefone). U ruke nam je pak stigao model Xperia XA, model koji se ponajprije ističe povoljnom cijenom, ali i karakteristikama koje značajnije ne kaskaju za top-modelima.

Elegancija u vrhu

Naš osvrt krenut ćemo od izgleda. Iako su nam Sonyjevi uređaji uvijek zanimljivi zbog svog izgleda, kvalitete izrade i općenito predanosti koja se osjeća, a koja je uložena u stvaranje uređaja. Xperia XA izuzetno je pozitivno iznenađenje za klasu uređaja koje nominalno ubrajamo u neku srednju klasu. Naime, uređaj otkriva metalni okvir, koji nam uvjerljivije djeluje od onoga na modelu X, dok je stražnja strana izrađena od izuzetno kvalitetne plastike (za razliku od metalne na modelu X). Prednja strana otkriva blago izdignut i na rubovima zakrivljen zaslon koji djeluje odlično! Zaslon se doima kao da je od ruba do ruba telefona, iako to zapravo nije, zahvaljujući spomenutom zakrivljenju, dojam je upravo takav – zaslon od ruba do ruba. To izgleda fantastično i oku privlačno, a boja u kojoj nam je Xperia XA stigla (grafitnosiva/crna) to dodatno naglašava.

Na lijevom boku otkrivamo utor za SIM karticu te microSD memorijsku karticu, dok je desni bok rezerviran za tipku otključavanja, kontrolu glasnoće i okidanje fotoaparata. Donji rub skriva USB utor i zvučnik, dok je na gornjem ulaz za slušalice. Skladno, privlačno, minimalistički i kvalitetno. Ako se nas pita – to je to. Takav pristup dobitna je kombinacija za kupca. Sonyjeva poznata vodootpornost ovdje je izostavljena, no to nije zamjerka s obzirom na kategoriju uređaja i cjenovni razred.

Napredno fotografiranje

Nakon paljenja Xperia XA otkriva izvrsno balansiran 5-inčni zaslon u HD (720p) rezoluciji. Iako nije FullHD, prikaz je jasan, a i potrebno je itekako napregnuti se da biste uočili pojedini piksel. XA opremljen je, razumljivo, dvjema kamerama. Primarnom na poleđini koja ima solidnih 13 MP te okida iznenađujuće kvalitetne fotografije uz mogućnost snimanja u FullHD-u, HDR podrškom i brojnošću drugih mogućnosti. Ono što će svakako zapeti za oko je sekundarna (prednja) kamera koja donosi povećih 8 MP uz također podršku za HDR. Prevedeno – to znači da ćete odsad imati izuzetno kvalitetne selfije! U svome svakodnevnom radu telefon će zadovoljiti većinu korisnika.

Možemo reći da je bez problema zadovoljio i naše apetite, iako se smatramo nešto naprednijim korisnicima. Za to je zaslužan procesor Mediatek MT6755 Helio P10 u kombinaciji s 2 GB radne memorije. Interna memorija ima slabašnih 16 GB, no na sreću tu je microSD utor. Operacijski sustav je Android u svojoj inačici 6.0 (Marshmallow), no već sada je najavljena nadogradnja na najnoviji 7.0 (Nougat), što je svakako dobra vijest. Dizajn Androida je tradicionalan kada se pita Sony – minimalistički. Mi smo već nekoliko puta naglasili kako nam se Sonyjev dizajnerski smjer sviđa. Ne donosi velike promijene u odnosu na “originalni” Android, no ipak one su tu, vidljive i u svakodnevnom radu osjetne. Baterija će zahvaljujući Sonyjevu “Stamina modu” povući do kakvih dan i pol rada, no teško više od toga.

Nije u rangu najboljih, no nije ni najgori, a nekako nam je baterija i najveća zamjerka, s kojom se već nekako da živjeti. Sve ostalo što biste eventualno zatrebali (NFC, WiFi, Bluetooth,...) – Xperia XA – ima! Za kraj spomenimo cijenu od kakvih 2500 kuna, a to je već nešto što će se uklopiti u budžet većine. S obzirom na sve - Sony Xperia XA ima našu preporuku!

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike