Novosti
EK ODOBRILA FINANCIRANJE

Osječka luka dobiva terminal za rasute terete
Objavljeno 29. rujna, 2016.

Europska komisija odobrila je financiranje projekta “Izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek”, čija je ukupna vrijednost 17,314.315 eura, od čega se EU sredstvima može financirati 15,589.383 eura.

Kako je priopćeno iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, riječ je o prvom nacionalnom projektu izgradnje u području unutarnje plovidbe, s kojim će osječka luka napokon izgraditi novi terminal i tako osigurati povećanje kapaciteta, bolju povezanost te razvoj i rast konkurentnosti.

- Ulaganje u Slavoniju nije samo predizborno obećanje. Ovim projektom dokazujemo da je Slavonija u vrhu prioriteta ove vlade - kaže ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić.

Gradnjom terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek omogućit će se poboljšanje infrastrukture u lukama unutarnjih voda, a time i razvijanje sektora prijevoza tereta unutarnjim vodenim putovima. Također, aktivnosti pretovara rasutih tereta, koje su se do 2015. godine odvijale u neposrednoj blizini Kliničkog bolničkog centra Osijek u Donjem gradu, preselit će se na novu lokaciju, u neurbaniziranom dijelu Osijeka, što će, ističe Ministarstvo, pridonijeti kvaliteti života građana, kao i zaštiti okoliša. Navodi se i kako će, nakon što je odobrena prijava državne potpore, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture poduzeti daljnje korake s ciljem pokretanja izgradnje ovog projekta.

Jedan od prioriteta financiranja iz EU fondova, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., odnosi se na povećanje količine teretnog prometa na unutarnjim plovnim putovima Republike Hrvatske. Razvojem infrastrukture luka predviđa se izgradnja ili osuvremenjivanje infrastrukture namijenjene funkcioniranju luka unutarnjih plovnih putova, što, između ostaloga, uključuje i izgradnju terminala za rasuti teret koji će pridonijeti revitalizaciji gospodarstva i ravnomjernom razvoju regija u Hrvatskoj, ističe Ministarstvo regionalnoga razvoja. D.Pav.

17

milijuna eura ukupna je vrijednost projekta, od čega se EU sredstvima može financirati oko 15,589.383 eura

Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

ŠTO JE NA 100.000 ISPITANIKA POKAZAO IZBORNI KOMPAS

Četvrtina ispitanika ne bi glasala za programski im blisku stranku