Novosti
MUP NE ZNA GDJE ĆE IH SMJESTITI!?

Zapad vraća Hrvatskoj
više od 3000 migranata
Objavljeno 29. rujna, 2016.

Vezani članci

HDSSB UPOZORAVA

Migranti stižu, a nismo spremni

Sukladno s Dublinskim ugovorom, migranti koji su prvi put prijavljeni na teritoriju Europske unije u Hrvatskoj, a odbijen im je azil u zemljama koje su im bile željena destinacija, morat će se vratiti u našu zemlju.

To Hrvatsku obvezuje na primanje 3493 osobe koje će biti vraćene iz zapadne Europe. Problem je u tome što te osobe već mjesecima dolaze u zemlju, a Hrvatska ima samo dva centra za azilante, koja su već prekapacitirana.

Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije, koji se angažirao od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj, kaže kako ni oni ne znaju gdje će biti smještene izbjeglice koje budu vraćene. “Trenutno MUP ne daje informaciju gdje će biti smješteni migranti koji se vrate iz europskih zemalja. Centar Porin kod Zagreba je prepunjen, a i centar kod Kutine je pun. Ne znamo koji su trenutno planovi MUP-a, ali definitivno ta dva centra više nemaju kapaciteta”, kaže Kekuš.

Kako saznajemo u CMS-u, povratak migranata već je u tijeku.

- Ljudi koji su vraćeni prema “dublinskoj uredbi” dolaze već mjesecima. Iz Austrije, Švicarske, Njemačke, Švedske već se mjesecima vraćaju i upravo zbog toga je kod nas povećan broj tražitelja azila. Nemamo precizne brojke jer MUP na naše upite odgovora s dva tjedna zakašnjenja, pa možemo zaključiti da je do sada vraćeno 200-tinjak migranata - kaže Sara Kekuš iz CMS-a.

Iz MUP-a u srijedu nije stigao odgovor na upite Glasa Slavonije gdje bi se trebao smjestiti tako velik broj tražitelja azila, tako da se ne zna hoće li to biti na jednoj lokaciji ili na njih nekoliko. Također, nismo dobili odgovor o izbjegličkom prihvatnom centru u Slavonskom Brodu i špekulacijama da bi on mogao biti ponovno otvoren za potrebe vraćenih izbjeglica.

Uza sve te probleme, na istočnim se granicama okuplja sve veći broj migranata. Trenutačne su procjene da ih je u Bugarskoj 10.000, odakle pokušavaju prijeći u Srbiju, gdje također nekoliko tisuća izbjeglica pokušava naći put prema Zapadu. Oni koji su iz Turske uspjeli ući u Bugarsku odustaju od rute preko Rumunjske jer im je Dunav koji teče većim dijelom granice nepremostiva prepreka. Stoga se radije odlučuju na put prema Srbiji i Hrvatskoj, jer je Mađarska svoju granicu osigurala ogradom i bodljikavom žicom.

Vuk TEŠIJA
U PORINU SPAVAJU U SPORTSKOJ DVORANI I U HODNICIMA

“Naši volonteri stalno su prisutni u Porinu. Trenutno tamo ima 600 osoba, u sobama je previše ljudi, jedna sportska prostorija prenamijenjena je u spavaonicu s krevetima na kat, a na višim katovima Porina madraci su čak i u hodnicima. Defnitivno, stanje nije normalno ni ugodno za život. Treba imati na umu da mnogi od njih tamo provedu i do pola godine, s obzirom na to da toliko traju procedure dobivanja odgovora vezano uz traženje međunarodne zaštite”, kaže Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

DO KRAJA SLJEDEĆE GODINE PRESELJENJE 30.000 IZBJEGLICA

Europska komisija ocijenila je da je do kraja sljedeće godine 30.000 izbjeglica koje su trenutačno u Grčkoj moguće preseliti u druge zemlje članice, ali su dobri izgledi za to da neće ostvariti svoj plan o raspodjeli 160.000 migranata diljem Europske unije. EU je u rujnu prošle godine donijela plan o raspodjeli 160.000 izbjeglica iz Grčke i Italije u razdoblju od dvije godine. Međutim, u proteklih godinu dana preseljena je samo 5651 osoba iz Grčke i Italije. Od toga broja Hrvatska je primila 14 osoba. Ipak, ovoga mjeseca zabilježeno je ubrzanje postupka – 1202 osobe preseljene su u rujnu u više zemalja članica. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA BOLNIČKOM JE LIJEČENJU 612 PACIJENATA

U Hrvatskoj 629 novih slučajeva zaraze, 12 umrlih

2

3