Regija
BELOMANASTIRSKI HDZ:

Zašto se Grad nije javio na natječaj u okviru EU fonda?
Objavljeno 29. rujna, 2016.

BELI MANASTIR

GO HDZ-a uputio je gradonačelniku Belog Manastira, Ivanu Dobošu, pismo s pitanjem je li se Grad javio na otvoreni poziv za “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva” u okviru EU Fonda pomoći za najpotrebitije, koji je raspisalo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Povod pismu Odluka je o financiranju, iz koje je vidljivo kako Beli Manastir nije dobio sredstva namijenjena za pomoć socijalno ugroženim obiteljima kroz financiranje školskih obroka za djecu, kao i istup gradskog vijećnika, Damira Mendlera, ravnatelja OŠ, koji je na sjednici Gradskog vijeća od gradonačelnika zatražio financijsku pomoć za obroke.

- Uz postojanje Fonda i mogućnost osiguravanja besplatnih obroka u školi za sve učenike, ostali smo iznenađeni pitanjem vijećnika hoće li biti osigurano 25.000 kuna kad znamo da je za škole moglo biti osigurano od 200.000 do 1.000.000 kuna - stoji u pismu koje potpisuje Marijan Peran, predsjednik GO HDZ-a. Doboš kaže kako je pismo pročitao te je ono krivo adresirano.

- Grad ima ingerencije za predškolske ustanove, a osnivač škola je Županija. No prošle smo se godine, uz partnerstvo s Crvenim križem, javili na natječaj i uz pomoć Baranjske razvojne agencije osigurali novac za obroke. Na najnoviji natječaj nismo mogli javiti, jer to nisu dozvoljavali uvjeti natječaja, budući da su to mogli činiti samo osnivači - objašnjava Doboš, dodajući kako će grad uskočiti s 25.000 kuna, ali ne može potpuno preuzeti plaćanje obroka. Mišljenja je kako nikakvih problema nema, te naglašava kako cijela priča ima političku pozadinu, što nije u redu kada su u pitanju djeca.I.Getto

u školi Nema gladne djece

Ravnatelj škole Damir Mendler kaže kako u školi gladne djece nema. “Zbog drukčijih uvjeta natječaja i načina plaćanja obroka, javili su se određeni problemi, ali za mali broj učenika. Stoga sam zamolio gradonačelnika da dio sredstava iz socijalnog programa preusmjeri za plaćanje obroka djeci iz višečlanih obitelji koje iz određenih razloga nisu u sustavu socijalne skrbi”, kaže Mendler. Ističe kako se njihov osnivač, Osječko-baranjska županija, javila na otvoreni poziv za “Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva” u okviru Fonda europske pomoći za najpotrebitije, te dobila nešto više od 960.000 kuna.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike