Regija
USPJEH U MANCHESTERU

Mladi Đakovčani treći na svijetu!
Objavljeno 28. rujna, 2016.

ĐAKOVO

Godinama se baveći uličnim nogometom koji ga je odveo na natjecanja u daleke zemlje, a u kojem je ostvario sjajne rezultate na natjecanjima, 27-godišnji Đakovčanin Rafael Spajić, student prava u Osijeku, dobio je priliku da oformi ekipu za nastup na prvom ikada organiziranom svjetskom prvenstvu uličnog nogometa u “3 na 3”, u Manchesteru, koje je održano u okviru najveće nogometne konferencije na svijetu Soccer Ex Festival. Uz pomoć Marija Bojanovića, u ekipu je pozvao i Domagoja Klemena te Dinu Stipanovića. Četvorica Đakovčana u Manchesteru su se dokazali kao treći na svijetu u uličnom nogometu! Osim Đakovčana koji su predstavljali Hrvatsku, natjecale su se i ekipe iz Italije, Francuske, Engleske, SAD-a, Nizozemske, Danske i Belgije.

- Cilj organizatora bio je napraviti prvo svjetsko prvenstvo u nogometu u kavezu, tri protiv tri. Naša ekipa bila je u skupini s Engleskom, Francuskom i Italijom, a nakon sve tri pobjede u njoj, igrali smo protiv najjače ekipe na turniru – Nizozemske, u polufinalu. Nesretno smo izgubili samo 15 seknudi prije kraja regularnog dijela, primivši gol za 5:4 i ispali. Zatim smo igrali utakmicu za treće mjesto i pobijedili smo Francuze 4:2, pa smo kući ipak otišli zadovoljni, kao treći na svijetu u uličnom nogometu, odnosno u kavezu, tri protiv tri - kaže Rafael. Natjecanje je bilo organizirano kao svojevrsni mix poznatih svjetskih uličnih nogometaša poput Seana Garniera, Issyja Hitmana..., te futsal igrača iz raznih zemalja.

Dok Mario Bojanović i Domagoj Klemen igraju u NK Mladost Satnica Đakovačka, a Dino Stipanović za NK Đakovo Croatia, Rafael Spajić posvećen je uličnom nogometu i njegovoj promociji.

– To bavi li se netko od nas kalsičnim ili uličnim nogometom, za nastup u Manchesteru nije bilo važno, bitno je da su dobri igrači i da čine dobru ekipu - kaže Spajić. On se uličnim nogometom bavi godinama.

– Igrao sam u mlađim kategorijama za NK Đakovo, pa sam počeo igrati mali nogomet za MNK Đakovo no taj se klub, na žalost, ugasio, a sada igram u Županijskoj malonogometnoj ligi u Osijeku, za Atletico Osijek - kaže Rafael. Tijekom godina njegova je priča s uličnim nogometom uzimala sve više maha i odvodila ga na razne strane svijeta pa je dosad nastupio, igrao, ili čak i trenirao u više od 20 zemalja.

– U zadnje dvije godine bio sam desetak puta u arapskim zemljama. U pitanju su razni eventi i angažmani poput Formule 1, eventa za Volvo, Playstation i dr. - kaže Spajić. - U Hrvatskoj organiziramo natjecanje u freestyle nogometu, na Football Festu, gdje ćemo promovirati ova dva sporta, freestyle i ulični nogomet, a dolaze i neki svjetski poznati freestyleri - najavljuje Rafael.

Suzana ŽUPAN
Od Figa izgubio, Deca pobijedio

Rafael Spajić posebno izdvaja nastup u najvećem shopping centru na svijetu u Dubai Mailu, gdje je igrao protiv nogometnih legendi kao što su Luis Figo, osvajač Zlatne lopte i niza drugih trofeja, i Deca. “Rezultat nije važan, no od Figa sam izgubio, a Deca sam pobijedio”, kaže strasni đakovački ulični nogometaš Spajić. No, nije on na svojim malonogometnim putovanjima upoznao samo vrhunska nogometna imena, među kojima je i Javier Pastore, kao i domaće (Šuker, Prosinečki), nego i ona iz svijeta tenisa, poput Stanislasa Vawrinke, Andyja Murraya i drugih.

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

Najčitanije iz rubrike