Regija
NEMAJU ŠTO BRATI

Sjever kupuje grožđe u Slavoniji
Objavljeno 29. rujna, 2016.

MANDIĆEVAC

Berba grožđa u vinogorju Mandićevac u punom je jeku. Rane sorte su obrane, a beru se graševina i frankovka. Suho, sunčano i toplo vrijeme, vrijeme babljeg ljeta, ide na ruku beračima koji su i ove godine u mandićevačke vinograde stigli ne samo s đakovačkog nego i susjednog, našičkog područja. Bere se na vaučere no vinogradari idu i jedni drugima u ispomoć što je naposljetku i tradicija. Za vinogradarima je mukotrpna godina – proljetni mraz, pa led, pa bolesti, ceh tom redosljedu nepogoda najviše su platili vinogradari sjeverne Hrvatske pa mandićevački vinogradar Željko Horvat kaže kako ove godine grožđa jedino imaju Slavonija i Baranja i njihova vinogorja - počevši od iločkih, vukovarskih, baranjskih, pa prema đakovačkim vinogorjima Mandićevac, Trnava...

- Zbog toga dolaze kupci iz sjeverne Hrvatske i otkupljuju grožđe, jer oni tamo ove godine nemaju što brati nakon što im je grožđe uništio ili mraz, ili led, ili bolesti - kaže Horvat. Dodaje, dolaze i prekupci što ovdje kupljenu robu prodaju u Zagrebu.

– Kupci sa sjevera kupuju grožđe po cijeni od tri do tri i pol kune po kilogramu - kaže Horvat. Zahvaljujući kupcima iz sjeverne Hrvatske, tako dio ovdašnjih, mandićevačkih vinogradara, urod predaje tamošnjoj vinariji, “Đakovačkim vinima” čiji su kooperanti, a dio njih grožđe prodaje privatno.

Inače, Horvat godinu ocjenjuje – nikakvom.

– Ima vinograda gdje se nema što brati, njih su “obrale” bolesti – plamenjača i pepelnica. Sada je krenuo i botritis. Graševina u zadnja dva-tri dana trune pa berači trebaju to preduhitriti - kaže Horvat, i procjenjuje da bi privatni vinogradari berbu mogli završiti za desetak dana. Slador je 80 do 90, što Horvat za graševinu ocjenjuje idealnim. Ovaj vinogradar proizvodnju ima na šest hektara, 1,30 hektara bio je posvetio ekološkoj proizvodnji koja ne trpi velika ulaganja, zaštitu i tretiranja, no nepredvidiva priroda učinila je svoje pa je Horvat “obrao” loša iskustva s takvom proizvodnjom.

Inače, berači za sat rada dobivaju 15, neki 18, a radnici što nose ubrano grožđe po 20 kuna. Pojedini vinogradari plaćaju i dovoz – po 50 kuna onima koji radnike dovode u grupama.

Suzana ŽUPAN

3

do

3,50

kuna kupci sa sjevera plaćaju grožđe

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike