Osijek
DR. KATARINA DODIG ĆURKOVIĆ:

Nužno je početi ulagati u mentalno zdravlje djece!
Objavljeno 29. rujna, 2016.

Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju, odvojivši se 1. rujna ove godine od Klinike za psihijatriju, postao je samostalna ustrojbena jedinica Kliničkog bolničkog centra Osijek. Pročelnica Zavoda, doc. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, dr. med., specijalist dječje i adolescentne psihijatrije, kaže kako je to jedan od najstarijih odjela iza kojega je 50 godina djelovanja. Prema stažu i iskustvu uz bok su Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljevićevoj ulici u Zagrebu, a muče ih i jednaki, prostorni problemi.

Bez hitne ambulante

- Izdvojili smo se, no ono što je sada problem jest žurno rješavanje prostornih uvjeta i kadrovskog dijela. Nova je uprava obećala da će nam pomoći i da će se taj dio riješiti. Kako sam predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dječju i adolescentnu psihijatriju, mogu reći da ćemo raditi novu strategiju s obzirom na to da postoji mnogo problema. Primarno su to loši uvjeti u kojima se ta djeca liječe - kaže doc. Dodig Ćurković. Naglašava kako je nužno početi ulagati u mentalno zdravlje djece jednako kao i u druge pedijatrijske struke.

- Imamo stacionar, imamo dnevnu bolnicu koja nam je uvijek dvostruko ili trostruko puna, međutim, cilj nam je povećati usluge upravo kroz dnevnu bolnicu. Nemamo ugovorenu hitnu ambulantu, jer još nismo osigurali prostorne i kadrovske uvjete za to. Imamo dnevnu ambulantu za dječju i adolescentnu psihijatriju i uskoro će biti raspisan natječaj na kojem će se tražiti usluge psihologa, logopeda i radnog terapeuta - kaže pročelnica Zavoda.

Imperativ je, naglašava, ulaganje u zgradu u Stepinčevoj ulici u kojoj je smješten Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju.

- U kolovozu smo imali posjet pučke pravobraniteljice, nakon toga i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te ovih dana i predstavnice pravobraniteljice za djecu. Zajednički stav je što žurnije rješavanje prostornih uvjeta, opreme i kadroviranja. U zgradi u Stepničevoj smješteni su i odrasli, njih se mora iseliti i ta zgrada mora biti samo za potrebe Zavoda - kaže doc. Dodig Ćurković.

Pacijenti sve mlađi

Ustrojavanje Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju jedno je, kaže dr. Dodig Ćurković, veliko “da” priznavanju značenja mentalnog zdravlja djece i razvijanju struke.

- Konačno se mora prepoznati da je vrlo važno djelovati od dječje dobi, a ne u odrasloj. U stacionar nam dolaze djeca već od pet, odnosno šest godina, međutim, nije rijetkost da nam dođu mališani u dobi od tri, ili dvije i pol godine, vezano uz sumnje na pervazivni razvojni poremećaj. Nažalost, u našim ambulantama vidimo i sve veći broj zanemarene i zlostavljane djece - kaže dr. Dodog Ćurković.

Dodaje kako je bolnica širenjem Zavoda prepoznala potrebnu destigmatizaciju i da su ta djeca jednako vrijedna kao i sva druga. Upravo zbog svega navedenog, najavljuje, krajem listopada u Zagrebu će se održati 1. hrvatski kongres o mentalnom zdravlju djece i mladih s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Mentalno zdravlje djece i mladih - imperativ za budućnost”, na kome će sudjelovati vrhunski stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja unutar Europske unije. Organizatori kongresa su KBC Osijek, KBC Split, Grad Zagreb, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, Poliklinika za zaštitu mladih grada Zagreba, kao i Hrvatsko društvo za mentalno zdravlje djece i mladih pri Hrvatskom liječničkom zboru, čija je dr. Dodig Ćurković predsjednica.

Maja MUŠKIĆ
EPIDEMIJA MENTALNIH BOLESTI

- Problemi mentalnog zdravlja i psihički poremećaji djece i mladih često su neprepoznati ili neliječeni. Što smo u stanju učiniti u prevenciji, dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji problema mentalnog zdravlja i psihičkih poremećaja u djece i mladih te senzibiliziranju i podučavanju javnosti u suočavanju s ovom nadolazećom, zapravo već i prisutnom epidemijom? - pita se doc. dr. Dodig Ćurković.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

U OSIJEKU O GOSPODARENJU OTPADOM

Unikom osniva Centar za obradu glomaznog otpada

Najčitanije iz rubrike