Dome slatki dome
STERILIZACIJA I KASTRACIJA LJUBIMACA

Spriječiti neželjeno potomstvo
Objavljeno 29. rujna, 2016.

Mnogo vlasnika nije sklono pristati da se na životinjama provede zahvat sterilizacije ili kastracije. Neki se boje same operacije i posljedica za kućnog ljubimca, a neki su principijelno protiv tog zahvata i oduzimanja životinjama njihova prirodnog načina života. I jedne i druge treba razuvjeriti.

Sama operacija je rutinski zahvat nakon kojega se životinje oporave za dan-dva. Znanstveno je dokazano da operirane mačke imaju kvalitetniji, zdraviji i duži život te su manje sklone pojavama tumora na mliječnoj žlijezdi i upalama urogenitalnog trakta. Popularne su još dvije neistine oko strilizacije i kastracije.

Mačke

Nije točno da mačke postaju trome i neaktivne. Naprotiv, puno puta nam vlasnici pričaju da se mačke još više igraju i aktivnije su. Uz to, neosnovana je priča da mačka mora imati bar jedan okot! Veliki ZA sterilizaciju i kastraciju je radi sprječavanja neželjenih potomaka - mačića koji onda lutaju po ulicama i najčešće sudbina nije na njihovoj strani.

Mačka spolno sazrijeva sa šest do osam mjeseci i tada je spremna za sterilizaciju. Sam zahvat je bezbolan, jer se vrši u općoj anesteziji životinje, pod kontrolom veterinara/veterinarke u ambulanti. Odstranjuju se jajnici te nakon dan-dva mačka hoda, jede, spava, uredno obavlja sve funkcije pražnjenja crijeva i mjehura. Operativni zahvat mora se unaprijed dogovoriti, a mačka ne smije jesti osam sati prije operacije. Sat vremena nakon operacije vlasnik/vlasnica može svoju mačku odnijeti kući iz ambulante na kućnu njegu. Dva dana nakon operacije mačka se donosi na prvu kontrolu te prima dodatnu dozu antibiotika, a nakon što prođe deset dana od operacije, mačku treba donijeti na vađenje konaca. I starije mačke dobro podnose sterilizaciju. Jedino nije preporučljivo operirati mačke u fazi tjeranja. Neki preporučuju sterilizaciju mačke prije prvog tjeranja (prije šest mjeseci starosti), ali životinja u to doba nije ni fizički ni psihički dozrela, pa struka smatra da odluka o strerilizaciji u toj dobi nije najbolja odluka.

Kod mačora je sve to puno jednostvnije. Sam zahvat odstranjivanja testisa traje oko pola sata, nakon toga mačak se odnosi kući i nema više naknadnih kontrola i vađenja konaca. Mačak prije kastracije dobiva opću anesteziju, također ne smije jesti osam sati prije operacije. Starost mačka spremnog za kastraciju je devet mjeseci.

Psi

Sve to vrijedi i za pse. Sterilizacija i kastracija rade se na identičan način, jedino što su psi, ženke i mužjaci, veći i teži od mačaka, pa se vlasnicima čini i da se teže oporavljaju. Kujice se tjeraju dva puta godišnje. Njih je lakše sačuvati od neželjenog parenja nego mačke. No, često se dogodi da sve izmakne kontroli i da do parenja ipak dođe. I što onda? Rješenje je sterilizacija ili štenci koji se teško udomljavaju, završavaju po šumama, kanalima, smetištima ili na ulicama. Ženke pasa tijekom tjeranja ne jedu, nemirne su, laju i zavijaju, sklone su bježanju. Nakon svega, razmislite o sterilizaciji ili kastraciji svojeg kućnog ljubimca ili ljubimice te im tako pružite kvalitetniji, zdraviji i duži život.

Marga DOMES-ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med
Akcija u listopadu

Od 1. do 31. listopada u veterinarskoj ambulanti “Fury” provodi se akcija sterilizacije i kastracije pasa i mačaka i cijepljenja. Sterilizacija mačke je 230 kn, kastracija mačka 170 kn, cijepljenje mačaka 80 kn, sterilizacija kuje do 10 kg - 300 kn, od 10 do 20 kg - 350 kn, od 20 do 40 kg - 400 kn, kuje teže od 40 kg - 500 kn. Cijena kastracija psa do 15 kg - 200 kn, više od 15 kg - 280 kn. Radno vrijeme ambulante je 10 - 12 i 17 - 20 sati. Potrebno je najaviti se na telefon 031/ 204747.

Znanstveno je dokazano da operirane mačke imaju kvalitetniji, zdraviji i duži život te su manje sklone pojavama tumora na mliječnoj žlijezdi

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike