Dome slatki dome
LEŽERNA SPAVAĆA SOBA

Prostor oslobođen svih pravila
Objavljeno 29. rujna, 2016.

Iako namijenjena odmoru i opuštanju, spavaća je soba često prostor krutih pravila u uređenju, bez previše ležernosti. Trendovi koje nam nameće milanski sajam namještaja potpuno su suprotni - ovo je prostor oslobođen pravila, asimetričan i prepun boja.

Krevet kao najdominantniji element u prostoru birajte u skladu s funkcionalnim potrebama. U trendu su kreveti na nogicama i s niskim, zaobljenim uzglavljem, koji će pridonijeti ležernom ugođaju sobe. Ipak, nedostatak prostora često zahtijeva dodatni spremišni prostor, pa su kreveti s kutijama za odlaganje čest odabir. U ovakvim opcijama odaberite uzglavlje koje će svojim dizajnom privlačiti pažnju.

Neovisno o dizajnu, boje su one koje ćete najprije primijetiti u svakom prostoru, pa tako i u spavaćoj sobi. Boja lavande, maslinastozelna, topložuta, crvena ili plava u kombinaciji sa sivim, bež ili smeđom tonovima bitno će promijeniti ugođaj prostora. Uz ove kombinacije boja možete koristiti i uzorke poput prugastih, kariranih, pepito kako biste naglasili pojedine detalje.

Osim dekorativnih tkanina, u boji mogu biti zidovi, ali i sami elementi namještaja poput komoda, noćnih ormarića i kreveta. Ono što je vrlo bitno za postizanje ležernog ugođaja je kombinacija elemenata namještaja u različitim bojama. Svaki će postati izražajan, a igra boja i oblika stvorit će sasvim novi ambijent.

Kada ih obogatite dekorativnim predmetima, cijela će priča dobiti osobnost. Budite ležerni u odabiru detalja i ne opterećujte se njihovom funkcijom, kao ni pozicijom na kojoj će stajati. Što je pozicija neobičnija, efekt ležernosti je bolji.

Zidove dekorirajte slikama ili fotografijama, ali se potrudite da je njihova pozicija uočljiva - iznad ili pokraj kreveta, u pravilnom ili neobičnom rasporedu. Za konačan odabir pomoći će vam i pozicija noćnih ormarića. Pravilo je da su asimetrični u odnosu na krevet te međusobno različiti oblikom ili bojom.

Isto pravilo vrijedi i za rasvjetna tijela. Kombinirajte jednu stolnu svjetiljku s visilicom ili samostojećom svjetiljkom ako vam je potrebno više svjetla. U suprotnom je jedna svjetiljka posve dovoljna. Preporučljiv je retro ili industrijski stil za postizanje ležernog ugođaja.

Ako je prostor dovoljno velik, iskoristite stolicu kao prostor za odlaganje odjeće. Prostor dodatno dekorirajte tepisima koji mogu biti potpuno stilski različiti od cjelokupnog ugođaja.

Pretvorite svoju spavaću sobu u ležeran prostor u kome ćete moći boraviti i opustiti se i tijekom dana. I. Galović Ninić, dipl. ing. arh.

Kombinirajte stolnu svjetiljku s visilicom ako vam je potrebno više svjetla

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna