Svijet
SUČELJAVANJE KANDIDATA

Trump pobijedio u debati, Clinton vodi u anketama
Objavljeno 27. rujna, 2016.

Vezani članci

PREDSJEDNIČKI IZBORI U SAD-u

Povijesna debata Clinton i Trumpa

Republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Donald Trump pobjednik je prve predizborne predsjedničke debate održane na Sveučilištu Hofstra na Long Islandu u državi New York, a pratilo ju je čak 90 milijuna ljudi.

Demokratska kandidatkinja Hillary Clinton svojim odgovorima na debatna pitanja o predsjedničkim kvalitetama, porezima, rasnim tenzijama, Baracku Obami, nacionalnoj sigurnosti, domaćem terorizmu i o nuklearnom naoružanju nije mogla potpuno parirati Trumpu, pokazale su naknadne objave anketa među čitateljima dvadesetak najutjecajnijih američkih medija među kojima su Time, CBS New York, CNBC, Washington Times, NBC News... Jedino je u anketi CNN-a 62 posto ispitanika dalo pobjedu Clinton.

Clinton je optužila Trumpa za rasizam i izbjegavanje plaćanja poreza, a on je uzvratio da dugogodišnje služenje Hillary Clinton u javnoj administraciji predstavlja "loše iskustvo s vrlo malo rezultata”, te je sugerirao da je njezino odbacivanje trgovinskog sporazuma s azijskim zemljama neiskreno.

Tri sučeljavanja

Dvoje kandidata je tijekom debate - prve od ukupno tri predviđena izravna sučeljavanja - žustro raspravljalo i često upadalo jedno drugome u riječ. Izjednačena utrka za Bijelu kuću te nepredvidljivi sukobi stilova dvoje rivala koji se dobro poznaju stvorili su velik interes za potencijalno ključnu debatu za izbore koji se održavaju 8. studenoga. Afroamerički glasači u velikoj mjeri podržavaju Clinton, a Trump je posljednjih tjedana pokušavao privući upravo te birače rekavši da će imati koristi od njegove politike, te naglašavajući da politika Obame i Clinton nije pomogla Afroamerikancima.

Pred kraj debate Trump je rekao da bivša državna tajnica Clinton nema fizičke izdržljivosti potrebne za predsjedanje državom. "Ona ne izgleda dobro, ona nema životne energije", rekao je. "Kad netko proputuje 112 zemalja, kad dogovori mirovni sporazum, prekid vatre, oslobađanje talaca ... ili kad svjedoči 11 sati pred kongresnim odborom, tek tada može govoriti o izdržljivosti", odgovorila je Clinton.

Na početku debate kandidati su iznijeli svoje suprotstavljene vizije razvoja gospodarstva. Clinton je kazala da Trumpov plan ekonomske politike favorizira najbogatije.

“Vlastita stvarnost”

Trump je pak kritizirao Clinton zbog njezine trgovinske politike i rekao da bi ona odobrila kontroverzni trgovinski sporazum s azijskim zemljama, iako se kao kandidat tome sporazumu protivi. "Bili ste u cijelosti za taj sporazum, a onda ste čuli što ja govorim, kako je sporazum loš, pa ste rekli 'Pa, ja ne mogu s tim pobijediti u debati', a znate da kad biste pobijedili, odobrili biste taj sporazum", rekao je Trump. Clinton je odbacila kritike. "Dakle, Donalde, znam da živite u vlastitoj stvarnosti, ali to nisu činjenice", rekla je Clinton.

Anketa Reutersa i Ipsos pulsa objavljena uoči prve debate pokazala je da Clinton vodi ispred Trumpa na tradicionalnom bojištu američkih predsjedničkih kandidata na Floridi, čime je ojačala svoju poziciju u utrci za Bijelu kuću. Kad bi se izbori održali u ponedjeljak, Clinton bi osvojila 259 elektorskih glasova, sa šansom od 88 posto za osvajanje njih 270, čime bi osigurala pobjedu, stoji u anketi. Trump bi prema anketi osvojio 191 elektorski glas. Taj rezultat predstavlja prvi napredak u anketama za Clinton u nekoliko tjedana. Prošli rezultati, objavljeni 16. rujna, dali su joj šansu od 61 posto za pobjedu, s 14 elektorskih glasova prednosti.

Zanimljivo je da je i Hrvatska izvještajna novinska agencija - Hina objavila izvješće pod naslovom “Clinton pobjednica, Trump prisiljen na defanzivu”, iako je većina ispitivanja javnog mišljenja pokazala drugačije.

Eduard SOUDIL/H
NAJNEPOPULARNIJI PREDSJEDNIČKI KANDIDATI U POVIJESTI SAD-a

I Clinton i Trump, za koje ankete pokazuju da su najnepopularniji kandidati za Bijelu kuću u povijesti, nadali su se da će iskoristiti debatu kako bi privukli glasove neodlučnih birača te ispravili nedostatke iz svojih dosadašnjih kampanja. Dvoje preostalih predsjedničkih kandidata - libertarijanac Gary Johnson i Jill Stein iz Stranke zelenih - nisu pozvani na prvu predsjedničku debatu jer u ispitivanjima javnog mnijenja nisu prešli prag popularnosti od 15 posto na nacionalnoj razini.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana