Osijek
IZNAJMLJIVANJE STANOVA I KUĆA

Dva studenta u dvosobnom stanu - 200 eura plus režije
Objavljeno 28. rujna, 2016.

Rujan je mjesec pojačane potražnje studenata za stanovima i sobama. Stoga ne čudi što su oglasi objavljeni na webu prije nekoliko dana pregledani već više tisuća puta. Također, u Slavonskoj burzi u ovo se vrijeme može pronaći mnogo oglasi o najmu garsonijera, stanova i kuća.

I dok je studentima i obiteljima najvažnija povoljna cijena stana i niski ili bar prosječni režijski troškovi, mnogi se vlasnici stanova trude ponuditi što je moguće više pogodnosti. U oglasima tako uz lokaciju nerijetko navode i mogućnost upotrebe interneta (šifru za WiFi), kabelsku televiziju, portafon... Zanimljivo je to da blizina sveučilišnog kampusa ili položaj u središtu grada više ne podrazumijevaju višu cijenu najma, s obzirom na to da se i neki stanovi na periferiji unajmljuju za istu, odnosno sličnu cijenu kao oni gornjogradski. Primjerice, u Višnjevcu je prostor od 60 četvornih metara moguće unajmiti za 153 eura, stan od 36 četvornih metara na Vijencu Petrove gore za 134 eura, a stan od 40 kvadrata na Sjenjaku za 100 eura. Sto eura, ali po osobi, stoji smještaj u stanu u strogom centru grada.

- Stan je u širem centru grada, ima 40 četvornih metara, odvojenu kupaonicu i toalet te neovisan ulaz od kolnog ulaza. Za više detalja možete doći i pogledati stan - odgovorila nam je na naš upit Osječanka koja za stan poprilično udaljen od studentskog kampusa traži 200 eura za dva studenata. Dakako, dodatno se plaćaju režijski troškovi.

Cijene koje se kod najmodavaca ne mijenjaju godinama očigledno su privukle i ovogodišnje generacije studenata. Naime, mnogi stanovi u oglasima ne stoje ni dva dana i već bivaju iznajmljeni, a prema našoj nasumičnoj provjeri jednako su traženi i oni u Donjem gradu ili Retfali, najužem centru ili na Jugu 2.

Mjesta ove godine, čini se, ima za sve! Otvorite li tjedni tiskani oglasnik, Facebook ili bilo koju stranicu za iznajmljivanje stanova, možete se uvjeriti da su stotine stanova u utrci za najam. Vremena je kada su u pitanju studenti još vrlo malo jer je akademska godina pred vratima.

Marija MIHELIĆ
POVOLJNIJI NAJAM OBITELJIMA

I dok neki preferiraju stanove iznajmiti studentima, drugi se pak radije odlučuju za obitelji i za to imaju svoje razloge.

- Imala sam studente i sve je bilo u redu do srpnja, kad bi otišli kući i nisam znala hoće li se vratiti ili ću morati tražiti nekoga drugoga. Slično bude i tijekom zimskih praznika pa sam ipak odlučila iznajmiti stan obitelji s djetetom i nisam požalila. Oni su u dugoročnom najmu i, što mi je najvažnije, poštuju rokove plaćanja režija i najma. Stan od 40 kvadrata iznajmila sam im za tisuću kuna mjesečno - ispričala nam je 38-godišnja Osječanka Suzana.

STROGI CENTAR - do 800 eura

Iako cijenu uglavnom uvjetuje površina stana, u oglasima se mogu naći i pokoji izuzeci. Primjerice, za stan u Stepinčevoj od 60 četvornih metara oglašivač traži samo 94 eura. S druge strane, za stan udaljen samo dvije ulice dalje, u zgradi pod zaštitom u Europskoj aveniji, koji ima 87 četvornih metara, potrebno je izdvojiti čak 800 eura. Dakako, mnogo toga često ovisi i o uređenosti i opremljenosti prostora koji se iznajmljuje.

LOVCI U MUTNOM

Iako ih je umnogome manje, postoje i oni koji na tržištu iznajmljivanja stanova pokušavaju loviti u mutnom. Nude u najam neuvjetne, vlažne, prljave, derutne dvorišne stanove, polurazrušene kuće i sobice od tri kvadrata, a potencijalnim ih unajmljivačima oglašavaju rabeći epitete poput komforan, ugodan, renoviran i slično.

SUBVENCIJE ZA PRIVATNI SMJEŠTAJ DOBIVA 793 STUDENTA

I ove godine Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odredilo je kvote subvencija za privatni smještaj. Prema riječima Slavka Stiplošeka iz Studentskog centra, 193 studenta dobiva 400 kuna, a 600 studenata po 200 kuna za smještaj u privatnom aranžmanu.

- Kako je stari studentski dom zatvoren, studenti koji su ondje trebali biti smješteni dobili su po 400 kuna, ostali po 200 - pojasnio je Stiplošek.

cjenik

CIJENE NAJMA STANOVA NEPROMIJENJENE GODINAMA

Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana