Osijek
NAKON NESREĆE U “ŽUTOM NASELJU”

Igrališta preuzimaju Športski
objekti, košnju trave Unikom
Objavljeno 28. rujna, 2016.

Vezani članci

NESREĆA NA IGRALIŠTU U “ŽUTOM NASELJU”

Metalna konstrukcija koša pala na 14-godišnjeg dječaka i teško ga ozlijedila

Odmah će početi revizija svih sportskih naprava i terena u gradu, poručio je jučer rano ujutro gradonačelnik Ivan Vrkić, dva dana nakon što se na igralištu u Naselju Ljudevita Posavskog, poznatijem kao Žuto naselje, dogodila nesreća.

Podjestimo, na 14-godišnjeg je dječaka u nedjelju pala teška metalna konstrukcija koša i ozlijedila ga. S potresom mozga i slomljenom ključnom kosti Hitna pomoć prevezla je dječaka u bolnicu, gdje ga nakon nekoliko dana strogog mirovanja očekuje operativni zahvat.

Zbog te je nesreće u javnost saznala i poražavajuću činjenicu: igrališta kakvo je spomenuto u Žutom naselju pripadaju tzv. trećoj kategoriji održavanja komunalne opreme, što, prevedeno na osječke trenutačne prilike, znači da ih sustavno nije održavao nitko. Tko će snositi odgovornost za unesrećenog dječaka, još nije poznato, no dječakova je majka u obraćanju novinarima u ponedjeljak najavila tužbu.

Pitanje odgovornosti

- Za stanje i izgled javnih površina i opreme na svome području svojevrsnu odgovornost snose predstavnička tijela, odnosno vijeća gradskih četvrti i mjesnih obora. Dakle, pred vijećnicima koji su, uostalom, stanovnici tog dijela grada, stoji obveza redovito pregladavati stanje u svome dijelu grada i, ako uoče nepravilnost ili kvarove, o tome trebaju izvijestiti komunalne redare. Redari onda, slijedom postupanja, o tome izvješćuju nadležna tijela gradske uprave. Vijeća, s druge strane, u svojim proračunima nemaju dovoljno sredstva, niti im je to u opisu raspolaganja dozvoljeno, da bi financirala popravke, u ovom slučaju, sportske opreme i rekvizita, kaže na primjeru ČG Novi grad Ivan Karalić, predsjednik Vijeća.

Revizija stanja

Aktom u kojem je u utorak donio odluku da brigu o održavanju prenosi na Športske objekte, gradonačelnik je tu tvrtku obvezao na redovito održavanje igrališta, dok će košnju travnatih površina uz ta igrališta preuzeti Unikom.

- Mi ćemo to financirati iz gradskog proračuna i dao sam nalog da se odmah provede revizija stanja svih igrališta. Do sada su ti prostori bili u trećoj kategoriji održavanja, što znači da je bilo predviđeno da o njima skrbe gradske četvrti, odnosno mjesni odbori, no oni zapravo nisu bili osposobljeni nadzirati ih i voditi računa o tome. Gradskim četvrtima i mjesnim odborima stoga ćemo dati više novca te će oni ubuduće moći učinkovitije nadzirati te prostore i obavještavati nadležna tijela u slučaju potrebe, odnosno Športske objekte i Unikom koji će ih trajno održavati, poručio je Vrkić.

Dok se ne obiđu svi tereni, valja još jednom upozoriti mlade da se ne “vješaju” po koševima, odnosno obručima, ali i drugim rekvizitima na igralištima kako ne bi došlo do pomicanja statike i drugih oštećenja. Ponajprije radi vlastite sigurnosti, sve dok se ne utvrdi da su sva igrališta sigurna.

Marija MIHELIĆ
PROVJERA PO ŠKOLAMA

U ponedjeljak tijekom prijepodneva svim ravnateljima osječkih osnovnih škola od nadležnih je upućena okružnica da se preventivno provjeri stanje opreme na školskim igralištima, odnosno koševa, nogometnih vratnica, stupova za odbojkašku mrežu... D.Ku.

Najčitanije iz rubrike