Osijek
OBNOVA SECESIJSKIH PROČELJA

Stara ugostiteljska škola
dobiva novo ruho
Objavljeno 28. rujna, 2016.

Obnavljamo fasade koje su ogledalo grada Osijeka, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić tijekom jučerašnjeg obilaska zgrada registriranih kao kulturno dobro koja se realiziraju dijelom i zbog ostvarenog prava na nepovratna sredstva iz gradskog proračuna.

Podsjetimo kako je u veljači Grad Osijek objavio javni poziv za sufinanciranje obnove kulturnih dobara na području grada Osijeka, odnosno sufinancira se obnova pročelja i krovova povijesno zaštićenih zgrada (u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba), na području Osijeka. Grad Osijek je iz programa raspodjele sredstva spomeničke rente za ovu svrhu planirao 2,4 milijuna kuna, a njihova raspodjela definirana je Pravilnikom prema kojemu se utvrđuje bodovna lista.

Ljetos je tako utvrđena lista projekata obnove, već smo izvjestili kako je ukupno riječ o deset pročelja.

Gradonačelnik je u pratnji suradnika obišao dvije zgrade, prvo je posjetio bivšu Ugostiteljsko-turističku školu čija se obnova sufinancira s 300 tisuća kuna.

- Obnova će potrajati godinu dana. Sada se radi pročelje u Radićevoj ulici, na proljeće ono u Ulici Hrvatske Republike. Potom ćemo u obnovu krova - izvijestio je gradonačelnika Vladimir Iličić uime tvrtke Lobing.

U Kapucinskoj ulici na kućnom broju 21, zgrada je u vlasništvu Ministarstva pravosuđa, odnosno tamo se nalazi Županijsko državno odvjetništvo.

- Ovo je prva zgrada za koju smo potpisali ugovor. Na naših 300 tisuća kuna Ministarstvo je osiguralo još milijun kuna - rekao je Vrkić. Radove na ovoj zgradi gledao je iz Sakuntala parka, za kojega je, rečeno je na sjednici Gradskog vijeća održanoj u ponedjeljak, također najavljena obnova. A na priroritetnoj listi projekata obnove nalaze se i četiri pročelja u Europskoj aveniji, među kojima su već vidljivi radovi na zgradi Gradske i sveučilišne knjižnice. Nastavit će se s kućnim brojevima 14, 16 i 20.

- Uz ovo radi se na obnovi zgrade Županijskog suda, a i zgrada pošte je u najavi, tako da smo pokrenuli pravu malu lavinu u obnovi ovog dijela grada - rekao je Vrkić. D. Kuštro

I DALJE ĆE SE NASTAVITI

Lista projekta obnove traje dok se ne realizira u cijelosti. Naime, godišnje će se izvršavati sanacija sve dok se ne utroše sredstva planirana u proračunu Grada za svaku godinu koja je predviđena za sufinanciranje projekata ove obnove.

Možda ste propustili...

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike