Regija
6. SMOTRA FOLKLORA

Narodne pjesme i plesovi “Baš usred našeg sela”
Objavljeno 27. rujna, 2016.

SLATINA - Plesovi i pjesme Slavonije, Podravine, Zagorja, Banata i Dalmacije odjekivali su velikom dvoranom Pučkog otvorenog učilišta u Slatini na 6. smotri folklora Virovitičko-podravske županije pod nazivom “Baš usred našeg sela”.

Program su započeli mališani slatinske OŠ Eugena Kumičića okupljeni u Dječjem folklornom ansamblu Kolo, prikazom dječjih igara Slavonije pod nazivom “Na ledinki”. Članove društava i slatinsku publiku pozdravili su predsjednik županijske Zajednice amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti i KUD-a domaćina Dario Vrbaslija te zamjenik gradonačelnika Miroslav Venus, a smotru je otvorila obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak. Vrbaslija je naglasio veliko etnografsko bogatstvo županije s obzirom na to da se na malom prostoru susreću Slavonija i Podravina s različitim glazbenim izričajima i različitim vrstama narodnih nošnji. Venus je izrazio zadovoljstvo što je slatinski KUD Dika domaćin smotre.

– Uvijek je lijepo vidjeti prepunu dvoranu, a posebno danas, kad imamo prilike vidjeti najljepše što županija ima. Ova županija je doista specifična jer od Jošave do Kladara, na samo 80-ak kilometara, imamo spoj Podravine i Slavonije, spoj štokavice i pitomačke kajkavice, a ova smotra prikazuje i specifičnosti pjesme i plesa - rekla je županica Bošnjak.

Na manifestaciji koju je organizirala županijska Zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih djelatnosti ljepotu i bogatstvo hrvatske kulturne baštine Virovitičko-podravske županije i drugih krajeva u kojima žive Hrvati prikazalo je osam društava. Svojim predstavljanjem društva su nastojala izboriti nastup na Susretu hrvatskih folklornih ansambala u Čakovcu, a njihove nastupe ocjenjivalo je povjerenstvo u kojemu su bili prof. etnologije te poljskog jezika i književnosti Ivica Ivanković, prof. povijesti iz Muzeja grada Virovitice Jasmina Jurković Petras te magistra muzike, profesorica tambure u Osnovnoj glazbenoj školi Slatina Martina Tepeš.

Šesta smotra folklora bila je dostojno predstavljanje etnografskog blaga i ljepote hrvatskog folklora pa je slatinska publika toplo pozdravila nastupe ljubitelja i njegovatelja hrvatske kulturne baštine.

Najbolji “Dika” Slatina

Prema ocjeni stručnog povjerenstva, na Susret hrvatskih koreografiranih folklornih ansambala i izvornih folklornih skupina u Čakovcu upućuje se KUD “Dika” Slatina. On se na županijskoj smotri predstavio koreografijama voditelja Miroslava Šarića “Ivanje u Sopju” i “Oj, Kukljice, srce Dalmacije”. Šesta smotra folklora VPŽ-a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike