Regija
PRIJE 25 GODINA 67 DRAGOVOLJACA S NAŠIČKOG PODRUČJA OTIŠLO JE BRANITI VUKOVAR

Davor Batrac Keks: Bila je čast stati uz Vukovarce
Objavljeno 28. rujna, 2016.

NAŠICE -U jesen 1991. godine, grad koji je napadan sa svih strana srcem je došlo braniti i 67 dragovoljaca iz Našica i okolice. Poznato je da je u bici za Vukovar sudjelovala cijela Hrvatska, no jedna od najvećih skupina bili su branitelji iz Našica, Đurđenovca, Beljevine, Donje Motičine, Velimirovca, Lađanske, Koške, Zdenaca i Valpova. Autobusom s našičkog Sajmišta stigli su u noćnim satima u Vinkovce, a onda preko Nuštra, Marinaca i Bogdanovaca s dragovoljcima s tog područja, kukuruznim putem ušli su u Vukovar. Jučer, 27. rujna, navršilo se 25 godina odlaska 67 dragovoljaca s našičkog područja u obranu Vukovara. Vukovarski branitelj, zatočenik srpskih logora i ratni vojni invalid Davor Batrac iz Donje Motičine, poznatiji kao Keks, ujedno i predsjednik Udruge vukovarskih veterana Našice, reći će 25 godina kasnije kako mu je bila čast braniti Vukovar. Keks je svoja iskustva i unutarnja proživljavanja tijekom borbe sa samim sobom i svoju životnu priču opisao u knjizi “Na bojištu sjećanja – od paklenog kraja do pakla i natrag”, tiskanoj 2013. godine.

- Prošao sam pakao, ali sam ponosan što sam sudjelovao u obrani grada heroja. Bila je čast stati uz Vukovarce – kaže Keks, koji se u obranu Vukovara uključio u dobi od 20 godina, nakon što je pobjegao iz JNA u Korčuli. Bio je među braniteljima u Borovu naselju, u glasovitoj Trokatnici, u koju se uselio s još trojicom Motičana.

- Obrana Vukovara je slomljena jer je neprijatelj imao više naoružanja. Bila je to borba Davida protiv Golijata – kaže Batrac, kojeg je neprijatelj zarobio na njegov rođendan, 18. studenoga. Odveli su ga u logor u Stajićevo pa u Niš, gdje su mu sudili jer je pobjegao iz JNA. Osudili su ga za deset minuta i dobio je šest godina. Kaznu je trebao služiti u Valjevu, no nakon dva mjeseca odveli su ga u Beograd i ubrzo razmijenili. U ožujku 1993. ponovno se aktivirao, priključivši se 3. gardijskoj brigadi i u odori ostao do akcije Bljesak.

Tijekom obrane i poslije pada Vukovara, živote je položilo 18 dragovoljaca, četiri su izišla u konvoju ranjenika, 16 u proboju, a ostalih 29 u srpskim logorima. Od 49 dragovoljaca koji su se vratili iz Vukovara, njih 13 umrlo je od posljedica ranjavanja i mučenja u logorima, bolesti ili suicida. Danas je preživjelih 36. U spomen na povijesni dan, Grad i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice organizirali su obilježavanje odlaska dragovoljaca s našičkog područja u obranu Vukovara. Kod spomen-obilježja Uskrsla Hrvatska položeni su vijenci, upaljene svijeće i izmoljena molitva za poginule hrvatske branitelje, nakon čega je u Domu kulture održan prigodan program.S.Fridl

Možda ste propustili...

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike