Crna kronika
STANJE SIGURNOSTI U OSIJEKU

Zbog droge čak 170
posto više kazni nego lani
Objavljeno 28. rujna, 2016.

Milan Baričević, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske, na Gradskom vijeću je iznio podatke o stanju sigurnosti u prvih šest mjeseci.

- Stanje sigurnosti na području Grada Osijeka u prvom polugodištu 2016. godine, u usporedbi s istim razdobljem 2015. godine, obilježeno je smanjenjem broja kaznenih djela, smanjenjem broja prekršaja u prometu, prekršaja iz područja javnog reda i mira i ostalih zakona, te smanjenjem broja evidentiranih požara. Bilježimo veći broj prometnih nesreća, ali smanjenje broja poginulih osoba, kao i manji broj prometnih prekršaja - kazao je Baričević.

Šteta nastala raznim kaznenim djelima manja je za oko 600 tisuća kuna nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Ove godine šteta je bila nešto veća od 5,9 milijuna kuna, a prošle 6,5 milijuna kuna. Nešto više od 825 tisuće kuna pričinjeno je u 180 prijevara u Osijeku. Šteta proizišla iz gospodarskog krminaliteta iznosila je gotovo 3,9 milijuna kuna.

U odnosu na prvu polovinu prošle godine, ove je godine zabilježeno povećanje broja kaznenih djela iz područja zlouporabe droga za 169,5 posto. U vezi 159 kaznenih djela ove godine, prijavljeno je 48 osoba. Uz to zabilježeno je 108 konzumenata droga (96 muškaraca i 12 žena). Od toga je novoevidentiranih konzumenata bilo 69 (60 muškaraca i devet žena), dok je novoevidentiranih maloljetnika bilo osmero (šest mladića i dvije djevojke).

- Izvršeno je 99 zapljena droga. Kroz tzv. “uličnu redukciju”, nastojala se smanjiti potražnja i dostupnost oposjnih sredstava. Provođena je pojačana kontrola osoba i vozila, da bi se pronašla opojna sredstva, a uvedene su i preventivno-represivne mjere i aktivnosti na javnim mjestima - stoji u izviješću o stanju sigurnosti PU osječko-baranjske.

U prvom polugodištu na osječkom su se području zbila 23 požara, što je manje za 30 posto u odnosu na prošlu godinu, a i šteta je upola manja nego lani. Na građevinama je evidentirano 14 požara, na otvorenom prostoru četiri, dok su se zapalila četiri vozila. Nije bilo napada na policajce, a policija je 55 puta uporabila prisilu (isti broj kao i lani). Sve su prisile, od strane MUP-a, ocijenjene kao opravdane. Šest je građana lakše ozlijeđeno prilikom uporabe prisile.

Sandra LACIĆ
265 KAZNI IZ ZAKONA O OSOBNOJ ISKAZNICI

Najviše prekršaja u Osijeku ispisano je onima koji nisu imali osobnu iskaznicu kod sebe, ili je nisu imali uopće - 265, dok je 205 osoba prijavljeno jer nije bilo prijavljeno na adresi na kojoj žive. Protiv obiteljskih nasilnika podneseno je 110 prijava. Prijavljene su i 373 osobe zbog narušavanja javnog reda i mira.

3,9

milijuna kuna šteta je nastala od gospodarskog kriminala u prvih šest mjeseci

Milan Baričević

načelnik PU osječko-baranjske

Ove je godine smanjen broj poginulih u prometu, kao i broj prekršaja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POŽAR U KOZJAČKOJ ULICI U OSIJEKU

Uništene tri prostorije kuće, ozlijeđenih nema

2

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

3

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana