Novosti
BRUXELLES SPAŠAVA BIH?

Rezultat referenduma u RS-u je sjevernokorejski
Objavljeno 26. rujna, 2016.

Iako ga je Ustavni sud Bosne i Hercegovine zabranio, referendum u Republici Srpskoj je proveden i građani su se gotovo jednoglasno izjasnili da se 9. siječnja proglasi danom Republike Srpske.

Prema podacima Republičke komisije za provođenje referenduma, na birališta je izišlo 55,75 glasača, a 99,81 posto je onih koji su zaokružili "da".

Bošnjački dužnosnici u tijelima vlasti RS-a ustraju u tvrdnji kako su podaci o rezultatima referenduma zapravo krivotvorina jer je tijek glasovanja bio neregularan, a sve se činilo kako bi se "naštimala" izlaznost veća od 50 posto od ukupnog broja upisanih birača, što je prema zakonu uvjet da bi takvo izjašnjavanje bilo proglašeno važećim.

Potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kazao je kako je nedjeljni referendum propao jer nije bilo potrebne izlaznosti. "Ti rezultati koje objavljuju su stvar navlačenja i namještaljki", kazao je Salkić.

Međunarodna zajednica dosta se mlako suprotstavila referendumu koji je mogla spriječiti, a sada se očekuju reakcije i neke vrste sankcija.

Zlatko Kramarić, generalni konzul RH u Banjoj Luci, slaže se da su međunarodna zajednica i Europska unija nespremno reagirale na referendum, ali to objašnjava unutarnjim stanjem u Uniji.

- Europska unija ni sama nije jedinstvena. Poslije izlaska Velike Britanije dogodile su se promjene jer su Britanija i Njemačka diktirale dinamiku u određivanju političke agende u BiH, pa na neki način imamo prazninu za koju nije još jasno kako će se popuniti. S druge strane, grupa veleposlanika koja je na neki način zadužena za BiH također nije jedinstvena jer svaki put Ruska Federacija ima izdvojeno mišljenje i ne postoji konsenzus. Politički establišment, prije svega Milorad Dodik, to koristi i licitira tim referendumima. Doduše, odustao je o referendumu o tužilaštvu i sudu Bosne i Hercegovine, ali je ovaj o 9. siječnja proveo - kaže Kramarić.

Pasivni povjerenik

“Visoki povjerenik za BiH Valentin Inzko mogao je zabraniti referendum, ali očito da iz nekih svojih razloga to nije učinio. Bit će zanimljivo vidjeti koje će sljedeće korake poduzeti međunarodna zajednica”, kaže Kramarić te napominje da SNSD Milorada Dodika, koji je na vlasti u RS-u, ima u svom programu da u dogledno vrijeme RS postane nešto više od entiteta. To Dodik između ostalog i javno govori. Ono što dodatno zbunjuje međunarodnu zajednicu je da i Dodikov SNSD i opzicijski SDS Mladena Bosića nemaju različito viđenje stvari kada je riječ o nacionalnim pitanjima. U pitanju su razlike stila, a ne sadržaja, tako da međunarodna zajednica zapravo nema partnera unutar RS-a s kojim bi mogli razgovarati o toj temi.

Ipak, iako referendum nema nikakve pravne posljedice, političke su posljedice nepredvidive i svi strahuju da je to nekakva proba za buduća izjašnjavanja o dekonstrukcije Bosne i Hercegovine. Čak je i sam Milorad Dodik nazvao referendum nekom vrstom ankete, pa je jasno da je ishod jedna vrsta predizborne kampanje za lokalne izbore koji uskoro slijede.

Dodatno, u RS-u su mediji manje-više kontrolirani, opozicija je dosta slaba, a to sve pogoduje Miloradu Dodiku koji sve više koncentrira političku, ali i ekonomsku moć unutar RS-a. “Trenutno se otvara EU agenda u BiH i to je stvar koja je obećavajuća i to bi mnoge stvari relaksiralo. Ali, u ovoj situaciji to postaje besmisleno jer kako da odgovarate na neka pitanja i popunjavate upitnike kad imate konstantno kršenje odluka Ustavnog suda”, kaže hrvatski konzul u Banjoj Luci.

Potreban novi okvir za BiH

- Očito je da daytonska Bosna više ne funkcionira. Idući korak, prema mojem mišljenju, trebao bi biti neka “bruxelleska Bosna” i da se tu nađe neki novi okvir koji bi relaksirao te odnose između Sarajeva i Banje Luke. Idući tjedan su i lokalni izbori i referendum je trebao pojačati pozicije SNSD-a. Izgubiti Banju Luku bio bi veliki udarac za Dodika jer se tamo odvija većina gospodarskog i političkog života. Banja Luka postaje prava metropola u najljepšem smislu te riječi, bez obzira na neke druge konotacije - kaže Kramarić koji se ne slaže u cijelosti s teorijom da je međunarodna zajednica nespremno dočekala referendum upravo kao protutežu sve žešćoj islamizaciji koja se događa u Federaciji BiH, ali misli i da taj aspekt ima donekle utjecaj.

- U određenim projekcijama i to je problem, ali ne mislim da je to odlučujući element. Dramatičnija je činjenica što je EU napustila jedna snažna članica, problemi s Rusijom, događanja u Siriji i izbjeglička kriza. Zbog svega toga ovaj bosanski problem malo je potisnut - kaže Zlatko Kramarić.

U međuvremenu sarajevski "Dnevni avaz" na naslovnici donosi ocjenu kako Milorad Dodik organiziranjem referenduma vodi RS u izolaciju. List citira neimenovani izvor iz američkog State Departmenta koji tvrdi kako će organizatori referenduma snositi posljedice, a na istaknutom mjestu navodi i izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka koji je za BBC kazao kako će sada na dnevni red doći razmatranje moguće smjene Dodika s mjesta predsjednika RS-a. "Vijeće za provedbu mira (PIC) treba razmotriti je li Dodik prešao crvenu liniju", kazao je Inzko, koji je posebice upozorio na neprihvatljivost Dodikovih opetovanih najava da će organizirati i referendum o neovisnosti RS-a od BiH. "Avaz" sugerira kako je najmanje što će Dodika sada snaći posvemašnja diplomatska izolacija, odnosno situacija u kojoj više nitko iz međunarodne zajednice s njim neće razgovarati, a rezultate referenduma će ignorirati.

Vuk TEŠIJA

Gordan Jandroković

glavni tajnik HDZ-a

Dodik ugrožava suverenitet BiH

Referendum u Republici Srpskoj bio je neustavan, sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Veoma opasnim držim sve što čini Dodik i time opasno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet BiH. S takvim se stvarima nije za igrati. Vjerujem da će i međunarodna zajednica i akteri politike u BiH zaustaviti te procese, jer su opasni ne samo za BiH i jugoistok Europe nego i za cijelu Europu.

Mediji u RS-u euforični

Dan nakon referenduma mediji su u RS-u euforični. "Praznik demokracije čuva rođendan Srpske", naslov je na prvoj stranici banjolučkog provladinog "Glasa Srpske", dok "Nezavisne novine" ističu podatak o uvjerljivoj potpori očuvanju 9. siječnja kao dana RS-a onih koji su glasovali na referendumu. Pisanja banjolučkih listova na tragu su potpuno jednostranog izvještavanja javnog servisa RTRS, koji je u nedjelju tijekom cijelog dana o referendumu informirao isključivo sa stajališta entitetskih vlasti, a kao sugovornike koji su trebali dokazati opravdanost tog čina u programe je uključivao i osuđene ratne zločince poput Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić.

PRIJETNJE ISLAMISTA

“U ime Alaha, Milostivog, Samilosnog! Vaša krv teći će ulicama jer ste sami tako izabrali. Republike Srpske više neće biti”, napisano je u prjetećoj poruci koju su dobile Nezavisne novine, a prijetnja je potom prijavljena policiji u Lazarevu. Načelnica Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS, Mirna Miljanović, potvrdila je da je identičan e-mail stigao na više adresa u RS-u. “Odjel za visokotehnološki kriminal od tada radi na tome da otkrije s koje je e-mail adrese poruka upućena”, kazala je Miljanović. Anonimni mailovi prjetećeg sadržaja stigli su i na adresu kabineta predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića.

REFERENDUM NIJE UVOD U RAT, ALI...

Malo je vjerojatno da će rezultat ovoga referenduma izazvati rat koji pojedinci zazivaju i kojim prijete. No, dopusti li se Dodiku da i dalje Republikom Srpskom vlada kao šerif, za očekivati je da će za godinu ili dvije raspisati referendum o odcjepljenju od BiH, no teško je povjeravati da bi se Srbija na putu eurointegracija u tom slučaju miješala u unutarnje stvari BiH i RS-a i ponovno ratovala. Vjerojatnije je da će Dodik proglasiti neovisnost RS-a koju nitko neće priznati, čak ni Srbija. Vlada u Sarajevu će se nastaviti praviti da je BiH jedinstvena država, a RS će se praviti da je neovisan.

Možda ste propustili...

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

DOMOVINSKI POKRET O SLUČAJU REDATELJA MATANIĆA

Radić: Očekujem reakciju ministrice