Novosti
DESET PUTA VEĆI PRIHODI

Osječki zatvorenici zaradili
lani više od 340.000 kuna
Objavljeno 27. rujna, 2016.

Radom zatvorenika lani je Zatvor Osijek uprihodio gotovo 345 tisuća kuna, što je deseterostruko više nego 2012., kada su zatvorenici zaradili samo oko 32 tisuće kuna.

Uz veliki trud uprave Zatvora povećana je kvaliteta života zatvorenika, njihove su žalbe svedene na minimum i smanjeni su režijski troškovi.

- Dio novca koji zatvorenici zarade ide njima, ostalo se ulaže u poboljšanje uvjeta života u zatvoru, čime se smanjuju ukupni troškovi iz državnog proračuna, a podiže kvaliteta života. Tako su u samo godinu dana, u 2015. u odnosu na 2014. troškovi za vodu smanjeni za oko 100 tisuća kuna. U istom razdoblju smanjili smo troškove za struju za oko 23 tisuće kuna, dok su troškovi za odvoz otpada u 2015. godini smanjeni trostruko u odnosu na 2012. – kazao je Franjo Lulić, upravitelj osječkog Zatvora.

Ušteda se postigla uz minimalna ulaganja u novi bojler, novi sustav hlađenja zamrzivača te recikliranjem papira i metala. Zatvorenici koji rade na reciklaži sami sebe financiraju, dok ostali koji žele raditi odlaze raditi izvan zidina zatvora.

- Sukladno uputama središnjeg ureda Uprave za zatvorski sustav upućeni smo na pronalaženje mogućnosti rada kod drugog poslodavca. Najviše nam ususret izlazi Grad Osijek te još osam gradskih renomiranih tvrtki – dodao je Lulić.

Zatvorenici dio novca koji zarade šalju kući, a neki su zatražili da se dozvoli njihovim obiteljima da podignu dio novca s računa prije početka školske godine, te su tako djeci kupili knjige.

Poštujući kućni red i postavljene norme u zatvoru, zatvorenici stječu određene pogodnosti kao što su boravak s partnerom u posebnoj prostoriji te više minuta za telefoniranje.

Uprava za zatvorski sustav uvelike je pomogla preraspodjelom da Zatvor Osijek više nema dvostruko više zatvorenika nego što ih može primiti.

- Trenutno se u zatvoru nalazi 121 zatvorenik, što je popunjenost od 120 posto. Ipak na isti dan prošle godine u zatvoru je bilo čak 149 zatvorenika. Prenapučenost je smanjena i zakonskim propisima gdje se prema Kaznenom zakonu kazne zatvora mogu zamijeniti radom za opće dobro, a i središnji Ured za zatvorski sustav svojom je distribucijom zatvorenika smanjio pritisak na osječki zatvor. Time su automatski uvjeti u zatvoru znatno bolji – kazao je upravitelj osječkog Zatvora.

Na uvjete u osječkom Zatvoru lani su se žalila samo dva zatvorenika, dok ih se primjerice 2013. žalilo njih 54. Incidenti u zatvoru smanjeni su sa 50 (2012.) na četiri u 2015 godini. Lani su se zbila četiri fizička sukoba, a primjerice 2012. ih se dogodilo 17. Hranu je lani odbijalo osam, a 2012. godine 17 zatvorenika, dok su lani na droge bila pozitivna četiri zatvorenika, a 2012. njih 21.

Sandra LACIĆ
PROGRAM REHABILITACIJE

Ruža Kuna, voditeljica Odjela tretmana u Zatvoru Osijek, istaknula je da se, u cilju bolje rehabilitacije odnosno osposobljavanja za život na slobodi, donosi pojedinačni program za svakog zatvorenika u skladu sa zakonom i društvenim pravilima te uz čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva. “Službenici tretmana zatvorenicima pomažu i u rješavanju životnih problema vezanih uz ostvarivanje prava iz Zakona o radu, Obiteljskog i Zakona o socijalnoj skrbi te rješavanju stambenih pitanja”, kaže Kuna. Ove godine radno je angažirano 64 zatvorenika. “Zatvorenici naknadu za rad dobivaju mjesečno, poneki dio zarade šalju svojoj obitelji, a propisanom obveznom ušteđevinom od 30 posto mjesečno ponešto uštede i ponesu novac pri otpustu”, istaknula je Ruža Kuna.

SPASILI ČOVJEKU POSAO

Kako dodaje Đurđica Relatić, viša upravna savjetnica u osječkom Zatvoru, puno se pomaže zatvorenicima pri rješavanju problema u “vanjskom svijetu”.

- Jedan zatvorenik podnio je zahtjev za neplaćeni dopust, kazna mu je bila bezuvjetna na šest mjeseci zatvora, no iz tvrtke u kojoj radi poslali su mu da potpiše sporazumni prestanak ugovora o radu. Savjetovali smo mu da to ne potpiše jer u tom slučaju ne bi imao pravo ni na naknadu na Zavodu za zapošljavanje, otpremninu i slično. Poslušao nas je, i nakon izlaska iz zatvora vratio se na svoje radno mjesto – ispričala je jedan od primjera viša upravna savjetnica. U drugom slučaju zatvorniku se za olujnog nevremena urušio krov na kući. Zatvor je kontaktirao nadležne službe koje su zatvoreniku poslale obrasce za naknadu štete.

Možda ste propustili...