Osijek
ODLUKA GRADSKOG VIJEĆA

Građani će moći bez najave prosvjedovati na Trgu slobode!
Objavljeno 27. rujna, 2016.

Osijek je od jučer dobio mjesto na kojemu se mogu održavati mirna okupljanja i javni prosvjedi bez prijave Policijskoj upravi. To mjesto je na Trgu slobode (posve simbolično) – na njegovu južnom dijelu, kod takozvanog jedra. Jednoglasno su prijedlog te odluke prihvatili vijećnici Gradskog vijeća na jučer održanoj 28. sjednici.

- Osim Zagreba ni jedan još grad u Hrvatskoj nije donio ovakvu odluku - pohvalio se Miroslav Vanek (GOGO), na čiju se inicijativu krenulo u realizaciju.

- To je demokratski iskorak - mišljenja je Anto Đapić, predsjednik Vijeća, ali odmah se zapitavši neće li se taj prostor sada koristiti za razne ekshibicije. Valja stoga napomenuti kako se svaka namjera okupljanje mora ipak prijaviti nadležnom upravnom tijelu Grada Osijeka, ali zbog toga kako bi ono koordiniralo satnicu, odnosno da se u isto vrijeme ne namjere dva okupljanja. Miroslav Vanek naposljetku je dao naslutiti kako će upravo članovi GOGO-a biti prvi koji će ostvariti to pravo.

Inače, sjednica Vijeća prošla je u poprilično mirnom tonu. Tijekom uobičajenih pitanja i prijedloga vijećnika gradonačelniku Vrkiću ovaj put nije se “udaralo ispod pojasa”. Najviše pitanja bilo je oko prometne tematike te čistoće i održavanja javnih površina.

Tako je svojih pet minuta dobila i “krivo” ocrtana zebra na Jugu 2. Gradonačelnik je zahvalio ljudima koji su promptno reagirali i dojavili da zebra, preko ceste, umjesto na nogostupe vodi s jedne zelene površine na drugu.

- Odmah smo popravili krivo ocrtani prijelaz. Krivnja je na nama (gradskim službama, nap.a.) što nismo odmah intervenirali - priznao je Vrkić.

Vijećnik Krešimir Bubalo (HDSSB), primjerice, zatražio je pisani odgovor treba li Gradsko vijeće donijeti još kakvu odluku oko eventualnog rušenja starog stadiona. Njegov stranački kolega Ivica Završki jako je zadovoljan gostovanjem i izvedbom HNK u Budimpešti pa se zalaže da se pri rebalansu proračuna omogući da HNK poslovanje ove godine završi pozitivno.

Ali zato HDSSB i Zeleni Hrvatske nisu prihvatili izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja. Njihova je ocjena kako zbog pet milijuna kuna ukupnog duga u poslovanju gradskih tvrtki, odlaska mladih iz Osijeka i ukupnog stanja gospodarstva gradonačelnik ne može dobiti zeleno svjetlo.

No Vrkić je prihvatio njihov prijedlog za održavanje tematske sjednica na kojoj će se govoriti o gospodarstvu i programu poticaja i olakšica u Eko-industrijskoj zoni Nemetin, odnosno nastojanju privlačenja investitora.

Većinski koalicijski partneri SDP i HDZ odlučili su skinuti s dnevnog reda prijedlog rješenja prema kojemu Grad Osijek daruje zemljište u korist Osječko-baranjske županije u svrhu gradnje nove zgrade I. gimnazije.

- Očekivali smo partnerski ugovor Grada i Županije, a ne ugovor prema kojemu se zemljište ustupa Županiji - obrazložili su takav stav iz redova HDZ-a. Takva odluka ne sprječava da se krene u realizaciju gradnje škole.

Dario KUŠTRO
NOVI ČLAN KAZALIŠNOG VIJEĆA

Vijeće je odobrilo zamjenu člana Vijeća Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Mjesto pripada Stranci umirovljenika Hrvatske, a umjesto Darija Grgića novi član je Ružica Čopčić. Rođena je 1941. godine.

SAMO JEDAN SABORSKI ZASTUPNIK

Naposljetku je na sjednici konstatirano kako nakon izvanrednih izbora za Hrvatski sabor Gradsko vijeće sada ima samo jednog izabranog zastupnika - Miroslava Šimića. Prije su to uz Šimića bili i Jaroslav Pecnik i Josip Salapić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike