Regija
BELOMANASTIRSKI KULOARI

Juhas odlazi iz Gradskog vijeća?
Objavljeno 26. rujna, 2016.

BELI MANASTIR

Dio javnosti nestrpljivo je čekao prvu postizbornu sjednicu Gradskog vijeća - prvi postizborni javni susret dvaju lidera mađarskih udruga i izbornih konkurenata, novog saborskog zastupnika Mađarske nacionalne manjine, Roberta Jankovicsa (DZMH) i bivšeg zastupnika, Šandora Juhasa (SMU, SDP). Sjednica je održana, ali do susreta nije došlo. Nijedan se nije odazvao pozivu predsjednice Gradskog vijeća, Jadranke Sabljak. Kako saznajemo, Jankovics je u vrijeme održavanja Gradskog vijeća bio u zagrebačkoj središnjici HDZ-a na dogovorima s predsjednikom HDZ-a i vjerojatno budućim premijerom, Andrejom Plenkovićem. Juhas takvu obvezu nije imao, ali je imao neka druga posla.

- Nisam mogao doći jer sam rješavao probleme nastale nakon požara u Mađarskoj kući u Zmajevcu - objasnio nam je Juhas, podsjećajući kako je do sada bio gotovo na svim sjednicama, pa ne vidi problem što nije bio na posljednoj. Mnogi izostanak sa sjednice povezuju s njegovim navodnim povlačenjem iz Gradskog vijeća, pa čak i iz politike, a sve zbog izbornog poraza od Jankovicsa. Zamoljen za komentar, odgovorioje kako o tome ne želi razgovarati, te kako će svoje reći kada za to dođe vrijeme. Povlačenje iz Vijeća i politike nije spominjao ni nakon izborne noći, kada je izjavio kako će se ovih dana vratiti na posao srednjoškolskog profesora koji ga ispunjava. O njegovim daljnjim potezima ništa ne znaju ni u Gradskom odboru SDP-a, čiji je član.

- O svom mandatu Juhas odlučuje sam. Za sada nije dao ostavku i što se nas tiče, on je vijećnik - kaže Željka Zagvozda, predsjednica GO SDP-a, dodajući kako je njezino osobno mišljenje da ostavku ne bi trebao podnijeti. Ako bi se odlučio na to, GO SDP-a mora donijeti odluku o zamjeniku, što bi, sukladno poziciji na izbornoj listi, trebao biti Kristijan Melmajer, koji je već obavljao vijećničku dužnost. No, kaže Zagvozda, može se dogoditi da vijećnik bude netko sasvim treći ako Melmajer ne pristane.I.Getto

Ništa službeno

Priče o Juhasovu povlačenju iz Gradskog vijeća čula je i njegova predsjednica, Jadranka Sabljak, ali službeno još ništa nije dobila. ''U slučaju da se vijećnik Juhas, ili bilo tko drugi, odluči na takav korak, prvo se obraća stranačkom gradskom odboru ili organizaciji. Potom stranka prijedlog s imenom zamjenika šalje nadležnoj službi Vijeća koja, pak, Gradskom vijeću šalje prijedlog odluke na razmatranje. Novi vijećnik tada polaže prisegu te tim činom i službeno postaje član Vijeća'', objašnjava Sabljak.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike