Regija
RAZMINIRANJE

Počeli radovi na nasipu kod Drave
Objavljeno 27. rujna, 2016.

BARANJSKO PETROVO SELO

Zamjenik župana, Dragan Vulin, posjetio je jučer, na dravskom nasipu kod Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima, projektno područje projekta Razminiranje ratom pogođenih područja u Osječko-baranjskoj županiji u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje (HCR). Povod dolaska bio je početak radova u sklopu projekta iz Programa prekogranične suradnje Mađarska - Hrvatska 2014. - 2020. Nazvan je”De-contamination of war-affected territories” i uvršten kao strateški projekt u navedenom programu. Vodeći partner je HCR, a projektni partneri s mađarske strane su policija pokrajine Baranya te Nacionalni park Drava-Dunav. Osječko-baranjska županija suradnik je na projektu.

- Poziv na nadmetanje radi ustupanja poslova razminiranja površine ukupne veličine 1.456.319 četvornih metara objavljen je 9. svibnja, a ugovor o razminiranju za pojas rijeke Drave na području Osječko-baranjske županije uz granicu s Mađarskom, površine od 945.903 četvornih metara, vrijedan približno 8,2 milijuna kuna, potpisan je 29. srpnja. Ugovor o razminiranju za pojas rijeke Dunav, na području općine Draž, površine 510.416 četvornih metara, pak, potpisan je 3. kolovoza, a vrijedan je približno 4,5 milijuna kuna - istaknuto je.

Prema podacima HCR-a, na području Osječko-baranjske županije u ovom je trenutku 60-ak četvornih kilometara minski sumnjivog područja, dok je od 1998. do 2015. godine razminirano stotinjak četvornih kilometara površina, za što je utrošeno približno 822 milijuna kuna. Od 1991. do 2016. godine u Osječko-baranjskoj županiji od mina je stradalo 227 osoba, od čega njih 40 smrtno. U istom razdoblju u cijeloj RH stradalo je 1993 ljudi, od čega 514 smrtno. Posljednje stradavanje u našoj županiji zabilježeno je u ožujku 2013. godine, kada je u Šodolovcima jedan lovac zadobio lakše ozljede, dok je godinu dana prije smrtno stradao pirotehničar kod Osijeka.

12,7

milijuna kuna ukupna je vrijednost radova

Nastavak projekta

Projekt "De-contamination of war-affected territories" nastavak je uspješnog projekta "De-Mine", također financiranog iz programa prekogranične suradnje s Mađarskom, ali iz razdoblja 2007. - 2013. godine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike