Regija
30 DANA ZA SPORAZUM O PODJELI “BRAČNE” IMOVINE

Općina Štitar traži 16 posto udjela u Komunalcu i Čistoći
Objavljeno 27. rujna, 2016.

ŠTITAR

Nakon čak deset godina otkako se Štitar izdvojio iz sastava Grada Županje i dobio status općine, napokon će biti okončana i podjela “bračne” imovine.

Sporne i financije

Proteklog su se tjedna u Ministarstvu uprave pred arbitražnim povjerenstvom sastali županjski gradonačelnik Davor Miličević i štitarski načelnik Marko Bikić kako bi se postigao konačni dogovor i postupak raspodjele zajedničke imovine, prava i obveza priveo kraju.

- Arbitraža je u završnoj fazi. Dobili smo 30 dana da postignemo sporazum. Neriješena su ostala trgovačka društva i financije. Mi tražimo 16 posto udjela u županjskom Komunalcu, a samim tim i u Čistoći Županja, jer se Komunalac morao razdvojiti na dvije tvrtke, i ispod toga ne idemo - pojašnjava štitarski načelnik Marko Bikić. Što se tiče financijskog dijela, Općina je Gradu Županja poslala prijedlog o kojem će se u ponedjeljak, 3. listopada, očitovati Gradsko vijeće Županje.

- Od Grada smo tražili 480 tisuća kuna. Riječ je o našem novcu koji je na ime poreza i prireza uplaćen Gradu nakon osnutka Općine Štitar te sredstvima utrošenim za uređenje općinskih prostorija i osiguranje uvjeta za rad općinske uprave koje nam je Grad bio dužan osigurati. Sada čekamo odgovor, ali mislim da smo u svojim zahtjevima bili skromni. Rekli su mi da novca nemaju, ali da će pronaći neko rješenje. Vjerujem da ćemo u roku od 30 dana sve definirati, jer mislim da je i njima i nama u interesu da ovu priču napokon završimo - kazao je Bikić.

Županjci optimistični

Optimističan je i gradonačelnik Županje Davor Miličević.

- Što se tiče nekretnina tu ništa nije sporno i odluku smo donijeli još 2013. godine. A zahtjeve Štitara prema novčanom dijelu ne možemo ispuniti, ali ponudit ćemo im veće udjele u tvrtkama, mjesto za člana Nadzornog odbora i mislim da ćemo se na kraju uspjeti dogovoriti - kazao je.

- Arbitraža dugo traje i moj je stav, uz poštovanje prema zahtjevima Štitara, od samog početka bio - koliko prava, toliko i obveza. Žao mi je što je nekada ranije bilo da su novoosnovane općine preuzele prava, a mi dobili obveze, ali ne možemo tako, uz prava idu i obveze - upozorava Miličević. To bi u praksi značilo da ako Općina Štitar nakon izlaska iz sastava Grada Županje, sukladno teritorijalnoj površini i broju stanovnika, ima prava na 16 posto udjela u gradskim tvrtkama, onda ima i 16 posto obveza prema kreditima, plaćama i radnicima u tim tvrtkama.

U studenome 2013. godine Gradsko vijeće Županje udovoljilo je zahtjevu Općine Štitar i dalo suglasnost da se prema načelu jedinstvenosti sve nekretnine koje su u zemljišnim knjigama upisane kao vlasništvo, ili koje su na temelju zakona ili isprava u izvanknjižnom vlasništvu Grada Županje, a nalaze se na području Štitara, prenesu u vlasništvo te općine. Odluka je proslijeđena arbitražnom povjerenstvu na daljnje postupanje, ali vlada Zorana Milanovića to je povjerenstvo, koje je trebalo provesti odluku Gradskog vijeća Županje i Štitaru dodijeliti njegove nekretnine, raspustila.

Marija LEŠIĆ

odluka

GRADSKO VIJEĆE ZASJEDA 3. LISTOPADA

Izgubljene četiri godine

Unatoč brojnim požurnicama i apelima načelnika Bikića, novo povjerenstvo za svoga mandata bivša vlada nije imenovala i zbog tog su nemara, napominje Bikić, izgubljene četiri godine. A zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa dolazilo je do apsurdnih situacija u kojima je, kaže, Općina Štitar za svaki projekt i investiciju morala tražiti suglasnost Grada Županje.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura