Kultura
FORUM SLAVENSKIH KULTURA

Nagrada “Živa”: Još jedno priznanje vučedolskom muzeju
Objavljeno 26. rujna, 2016.

Nova nagrada stigla je na adresu Muzeja vučedolske kulture. Na svečanoj dodjeli 3. nagrade “Živa”, u sklopu Foruma slavenskih kultura, održanoj u Muzeju antičkog stakla u Zadru, između 19 nominiranih muzeja (od čega su čak četiri iz Hrvatske) iz deset slavenskih zemalja, dobio je posebnu nagradu za kreiranje novog muzeja.

“Zahvaljujemo našim sucima Sariti Vujković, Branislavu Svetizarevikju, cijelom žiriju i Odboru, Ministarstvu kulture RH na potpori, kao i domaćinima iz Zadra. Čestitamo svim nominiranim i nagrađenim muzejima i Forumu slavenskih kultura na otvaranju mogućnosti suradnje s predivnim muzejima iz svih slavenskih zemalja”, ističu iz muzeja.

Inače, Forum slavenskih kultura neprofitna je organizacija osnovana 29. lipnja 2004. godine u Ljubljani u cilju očuvanja kulturne baštine te osvješćivanja kulturnih vrijednosti i tradicija slavenskih zemalja. Radi što bolje razmjene informacija i dopune znanja muzeji iz Bjelorusije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije, Slovačke i Srbije svojim sudjelovanjem promoviraju izuzetna postignuća u poljima kulturnih vrijednosti ističući pritom značajno kulturno nasljeđe slavenskih zemalja.

Na inicijativu ekspertnog tima zemalja članica Foruma slavenskih kultura, 2012. godine utemeljena je dodjela nagrade “Živa”, a natjecanje je u šest kategorija. Ove su se godine natjecala i četiri hrvatska muzeja: Muzej vučedolske kulture, Muzej Sinjske alke, Muzej betinske drvene brodogradnje i Muzej krapinskih neandertalaca. Sam Muzej antičkog stakla u Zadru, domaćin dodjele, 2015. godine u Sankt Petersburgu osvojio je nagradu “Živa” za kreativnost.

Tijekom trodnevnog programa predstavljeni su nominirani muzeji uz projekcije kratkih promotivnih filmova i predstavljanja sudaca, održan je “2016 Kenneth Hudson seminar”, uz obljetnicu rođenja ovog istaknutog muzeologa, pisca i novinara, a predstavljen je i prošlogodišnji dobitnik “Živa” nagrade - Muzej Lava Tolstoja Yasnaya Polyana iz Rusije.

Nagradu “Živa” za najbolji slavenski muzej 2016. osvojio je Dokumentacijski centar umjetnosti Tadeusa Kantora – Cricoteka Krakow. Osnovao ju je 1980. umjetnik Tadeusz Kantor i ta je ustanova bila osnova njegova avangardnog kazališta. Zbirka sadrži nekoliko stotina predmeta i kostima iz Cricot 2 kazališta, Kantorove pisane radove, crteže, dizajn, videoradove, fotodokumentaciju, kritike, časopise i knjige.

Osim Muzeja vučedolske kulture Vukovar (Hrvatska) kao posebno priznanje za otvaranje novog muzeja posebne nagrade su dodijeljene: Narodnom muzeju Crne Gore Cetinje (Crna Gora) za snažno rukovodstvo i menadžment, Narodnom muzeju Novgorod (Rusija) za izvrsnu upotrebu resursa, Muzeju nove generacije Zámek Žďár nad Sázavou (Češka) za kreativnost, Muzeju Sinjske alke Sinj (Hrvatska) za uspješno predstavljene povijesne činjenice i uklopljenu povijesnu priču te Dvorcu Strečno Zavičajnog muzeja Považie Žilina (Slovačka) za izvrsnu komunikaciju i otvorenost prema posjetiteljima.

Staklene nagrade koje su dodijeljene pobjednicima ovom prigodom osmislio je i izradio majstor staklar Marko Štefanac, koji već šest godina uspješno vodi radionicu puhanja stakla u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Sama nagrada nosi naziv “Živa” po slavenskoj božici plodnosti, kojoj je glavni atribut žito, pa je izgled posebne nagrade inspiriran upravo klasjem žita.

Forum slavenskih kultura uputio je poziv za nominacije za dodjelu Živa nagrade 2017. koja će se održati na Bledu u Sloveniji.

N. VEKIĆ/D. KOVAČEVIĆ

nagrade

PREPOZNATA POSEBNOST MUZEJA

Možda ste propustili...

20. OLJK: "VIŠNJIK" POD KROŠNJOM KESTENA

Bila bi šteta da ga nije bilo

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

20. OLJK: "VIŠNJIK" POD KROŠNJOM KESTENA

Bila bi šteta da ga nije bilo

2

HNK U ZAGREBU

Bogatstvo Mozartova života

3

ČUVARI PRIČA OPET SU BILI U OSIJEKU

Maštajte, vjerujte u bajke