Kultura
FIGURATIVNO SLIKARSTVO U OSIJEKU

Nakon Vehabovića
“Stare i nove slike”
Lovre Artukovića
Objavljeno 27. rujna, 2016.

OSIJEK

Muzej likovnih umjetnosti ove jeseni predstavlja dvije samostalne izložbe najvećih hrvatskih figurativnih slikara današnjice: Lovre Artukovića i Zlatana Vehabovića.

Radi se o slikarima dviju generacija i neupitnog statusa u domaćim i međunarodnim stručnim krugovima koji istražuju kompleksne problematike današnjice kroz slikarski medij. Naglaskom na figuraciji i narativi kao osnovnim formalnim alatima nastoje unutar statičnog medija prenijeti kompleksne poruke. Široko vizualno polje njihovih praksi preispitivanja medija slike čini ih neobično zanimljivim umjetnicima današnjice - ističu iz MLU.

Zlatan Vehabović slikar je sa zagrebačkom adresom, koji zauzima jasnu vodeću poziciju u kontekstu svog naraštaja i prepoznatljiv je po sustavnom prekoračivanju matičnog područja slikarstva, odnosno svojevrsnom razvodnjavanju disciplinarnog središta, kao i zbog specifičnog posezanja za računalno ili fotografski stvorenim predlošcima. Želja za digitalnim konstrukcijama motiva potječe isključivo iz želje za autentičnošću prizora, ali iz umjetnikove svijesti o voljnom napuštanju prethodnih paradigmi. Iz slobode koju pokušava dosegnuti usavršavajući slikarski métier, on konstruira novu vizualnost. Izložba “Temelji u blatu”, koju je kurirala Leila Topić, trajala je do nedjelje 25. rujna.

Lovro Artuković, slikar je s berlinskom adresom, čija je figuracija postignuta asocijativnim preuzimanjem prepoznatljivih motiva prijašnjih razdoblja povijesti umjetnosti kojima umjetnici pripisuju nove kodove, što u konačnici dovodi do demistifikacije, a ne puke zadivljenosti općim mjestima. Umjetnik se poigrava kodovima i referencijama, našim navikama da djela umjetničke prošlosti doživljavamo kao nedodirljiva i fiksirana za vječnost. Izložbu “Stare i nove slike” kurira Vlastimir Kusik, bit će otvorena u četvrtak, 29. rujna, a moći će se pogledati do 1. studenoga. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas