Novosti
SLUČAJ RAZDJELNICI

Sramotni izračuni toplana:
Uštedu energije
korigirali višom cijenom
Objavljeno 26. rujna, 2016.
Cijena grijanja u stanu u Osijeku prije ugradnje razdjelnika bila je između 22 i 28 lipa po kWh, a poslije u novoj formuli izračuna penje se na čak 40 lipa

Sezona grijanja je pred vratima, a na snazi je i dalje zakonska odredba da su do kraja godine u obvezi ugradnje razdjelnika zgrade do 70 stanova. One s više stanova to su morale učiniti još krajem prošle godine. Ipak, oni koji su se oglušili ili se ogluše do kraja godine, za sada neće biti sankcionirani.

Svi čekaju formiranje nove vlade i odluku hoće li sadašnji tehnički ministar gospodarstva Tomislav Panenić zadržati svoj resor. On je početkom rujna poručio kako se radi na izmjenama pravilnika kojim se obračunava potrošnja topline preko razdjelnika, te da oni koji još nisu ugradili razdjelnike pričekaju. Ugradnja razdjelnika u stanovima koji su na sustavu gradskih toplana i kojima se tako mjeri stvarna potrošnja energije nije dala očekivane rezultate - odnosno većini onih koji su ugradili razdjelnike počeli su stizati znatno veći računi te je Panenić naručio izradu stručne analize.

- Razdjelnici bi trebali ostati, ali opskrbu potrošača toplinskom energijom treba vratiti pod kontrolu države, jer su građani potpuno nezaštićeni - predlaže Energetski institut “Hrvoje Požar”, koji je tijekom ljeta pristupio izradio analize.

Proveli su analizu u 56 zgrada s oko četiri tisuće stanova u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru, Karlovcu, Samoboru, Velikoj Gorici i još nekim manjim gradovima u kojima postoji centralno grijanje iz toplana ili kotlovnica. I doista se pokazalo da je zahvaljujući razdjelnicima ostvarena ušteda topline od gotovo 30 posto. To je ono što je dobro i zbog čega i u Cehu energetskih certifikatora pozdravljaju ugradnju razdjelnika. No postoji problem. Nije ista cijena energije u formuli za izračun s razdjelnikom i bez razdjelnika.

- Riječ je o tome da je cijena u stanu u Osijeku kada nije imao ugrađen razdjelnik bila između 22 i 28 lipa po kWh. Onog trenutka kad je ugrađen razdjelnik, cijena koja se koristila u novoj formuli pokazuje kako sada kilovatsat stoji 40 lipa - upozorava naš sugovornik.

No, ugradnjom razdjelnika u istom stanu potrošnja energije je smanjena za 40 posto. I jedini način da isporučitelj topline nadoknadi tu razliku je posegnuti za višom cijenom energije. Dakle, nužni su korektivni faktori u formuli obračuna potrošnje. Na to uostalom upozoravaju i u institutu “Hrvoje Požar”, uz prijedlog da se opskrba krajnjih potrošača toplinskom energijom ponovno vrati pod kontrolu države kao što je i bilo do prije koju godinu.

- Dok ne bude finalnih odluka, neće biti ni kažnjavanja građana koji razdjelnike ne ugrade - ponovio je Panenić.

Dario KUŠTRO
KAKO S PRAZNIM STANOVIMA?

Preporuka je Instituta da se u formulu za obračun potrošnje topline uvedu dodatni korektivni faktori tako da, ako se ne grije veći broj (praznih) stanova, bude i veći obračun potrošnje po kvadraturi stanova, a ne po impulsima koje odbroje razdjelnici. Tako bi se izbjegle situacije u kojima oni koji se griju plaćaju veći trošak zbog negrijanih stanova.

22-28

lipa bila je cijena kWh prije ugradnje razdjelnika

40

lipa je cijena nakon ugradnje razdjelnika