Osijek
NEDJELJNO TRČANJE U OSIJEKU

Zdravstveni kadar utrkom promovirao zdrav način života
Objavljeno 26. rujna, 2016.

Dr. sc. Borni Kovačiću, voditelju Zavoda za abdominalnu kirurgiju, bilo je potrebno najkraće vrijeme da bi istrčao rutu uz Dravu, od Iktusa preko cestovnog i pješačkog mosta. Riječ je o prvoj u nizu organiziranoj akciji koju je priredilo županijsko Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore. Činjenica da je prvi došao do cilja nije bila najvažnija, već to što su se liječnici, prema riječima predsjednika Povjerenstva, dr. Vedrana Zubčića, potaknuli na zdrave životne navike.

- Važno je promicati zdravlje, posebno nama koji budemo sedam do deset dana 'zarobljeni' u bolničkom krugu i moramo biti svjesni našeg stresnog posla i činjenice da smo također i pacijenti i nismo izuzeti od toga što pomažemo drugima. Moramo pomoći i sebi - zaključio je dr. Zubčić, čija je organizacija proizišla iz inicijative prof. prim. dr. sc. Lade Zibar, koja je izrazila zadovoljstvo odazivom ne samo liječnika, medicinskih sestara, informatičara u KBC-u Osijek i studenata već i članova njihovih obitelji, kao i građana koji su se u to vrijeme zatekli na promenadi i pridružili trčanju.

- U planu je doktorska dizertacija, između ostalog, o temi nezdravih životnih navika liječnika. Nezdravi život vjerojatno je u jednakom omjeru kod liječnika kao i ostatku populacije, pa je ova akcija u svrhu poboljšanja kvalitete života - rekla je dr. Zibar, najavljujući da će, nakon ove prve akcije u sklopu organizacije javne podrške zdravom životu liječnika najvjerojatnije biti organizirana biciklijada. Sudeći prema kondiciji koju je pokazalo 70-ak okupljenih trkača, biciklijadu će voziti bez poteškoća. Naime, i oni liječnici koji su u nedjeljno jutro izišli iz dežurstva ili se upravo vratili s putovanja nisu odustali i utrku dugu nešto više od tri kilometra pretrčali su poput pravih profesionalaca!

Marija MIHELIĆ
DJEČJA BICIKLIJADA OD PJEŠAČKOG MOSTA DO ZOO VRTA

Najvažnije je da pazim na spust, ali i da se ne sudarim, pojasnila nam je petogodišnja Eva Marijanović, jedna od brojnih malih sudionika dječje biciklijade u organizaciji Udruge za rekreativni biciklizam "Kotrljaneri", Savjeta mladih Grada Osijeka i Protea sporta. Ovo je prva akcija koja bi, prema riječima Suzane Hodanji mogla postati tradicionalna, a riječ je o utrci od pješačkog mosta s lijeve strane Drave do Zoološkog vrta.

- Djecu učimo kako se vozi u grupama, kako učiti na razmak jedan od drugoga i na primjeru im pokazujemo sve ono što ih roditelji uče kad krenu voziti bicikl, bilo na dva, tri ili četiri kotača - pojasnila je Hodanji. Osigurane su i nagrade – svjetlo za bicikl, a svi sudionici na cilju kod ZOO vrta dobili su kiflice i sokove.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike