Crna kronika
ČEPINSKI VATROGASCI U AKCIJI

Spriječili širenje požara
trave na obližnju šumu
Objavljeno 26. rujna, 2016.

ČEPIN - Oko 160 četvornih metara suhe trave izgorjelo je u požaru koji je u petak poslijepodne izbio u blizini Čepinskih Martinaca. Kako doznajemo iz Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čepin, u 15.59 sati mještanka je javila zamjeniku zapovjednika o požaru trave uz županijsku cestu Ž4105 i šumu Sjerkovine, prije ulaza u Grabik kod Čepinskih Martinaca. Vatrogasci su brzom intervencijom ugasili požar suhe trave i spriječili da se vatra proširi na šumu.

Desetak dana ranije čepinski su vatrogasci gasili još jedan požar na otvorenom prostoru. Tada je policijska patrola vidjela kako gori trava u kanalu uz poljski put kod državne ceste u blizini Čepina. Prije mjesec dana, 25. kolovoza, čepinski su vatrogasci gasili požar slame koji je gorio na pet mjesta u polju zaraslom u travu na izlazu iz Brođanaca prema Čepinskim Martincima. U ovom požaru izgorjelo je oko 300 četvornih metara slame.

Prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice, u Hrvatskoj svakog dana izbije 30-ak požara, a svaki treći dan jedna osoba je zbog požara ozlijeđena. U prosječnoj godini 80 posto požara izazove čovjek - 72 posto zbog nehaja i neopreza, 2,5 posto nastane zbog dječje igre, dok je četiri posto požara djelo piromana. Prosječan broj požara godišnje u Hrvatskoj doseže brojku od čak 2700.

Vatrogaci savjetuju građanima da umjesto spaljivanja biljnih ostataka razmisle o njihovu ekološkom zbrinjavanju, čime se štiti okoliš, ne stvara se materijalna šteta niti se ugrožavaju ljudski životi.

Vatrogasci napominju kako ne gase samo požare. Kada je riječ o eksploziji, incidentu s opasnim tvarima, osobi koja ne može izići iz pokvarenog dizala, prometnoj nesreći, ekološkom zagađenju ili bilo kakvoj drugoj nesreći, nećete pogriješiti ako nazovete vatrogasce. Ako neka od intervencija nije u njihovoj nadležnosti, Vatrogasni operativni centar proslijedit će informaciju nadležnoj službi, a može vam dati i dragocjene upute u pogledu daljnjeg postupanja. Ne ustručavajte se nazvati vatrogasce ako smatrate da je nekomu potrebna pomoć – dodaju hrvatski vatrogasci.

Sandra LACIĆ
U 2014. GODINI POŽARE GASILO GOTOVO 116 TISUĆA VATROGASACA

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice navode da je u 2014. godini u Hrvatskoj zabilježeno 21.450 vatrogasnih događaja. Na njima je bilo 29.711 vatrogasnih intervencija, a sudjelovalo je 115.935 vatrogasaca s 31.901 vozilom. U intervencijama je utrošeno 475.973 sata. Vatrogasci podsjećaju da ni kazne nisu zanemarive. Naime, novčanom kaznom u iznosu od 15 do 15 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15 tisuća kuna.

Možda ste propustili...

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike