Regija
TERENSKO-POKAZNA VJEŽBA “SAVA 2016.”

Testirat će novi stroj za punjenje vreća pijeskom
Objavljeno 26. rujna, 2016.

ŽUPANJA - Grad Županja u suradnji s Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Vukovar pripremit će i sljedeći mjesec provesti vježbu sustava civilne zaštite “Sava 2016.”. Terensko-pokazna vježba bit će u subotu, 15. listopada, na savskom nasipu, desno od glavnog ulaza na gradsku šetnicu. U povodu toga u Županji je održan pripremni sastanak na kojemu je istaknuto kako je tema vježbe zaštita stanovništva, materijalno-tehničkih sredstava te kulturnih dobara od poplave.

- Poučeni iskustvom iz 2014. godine, shvatili smo da moramo razvijati sustav jer imamo jako dobre ljude i dovoljno kapaciteta kako bismo se kvalitetno branili od ugroze visokih voda. Ali i to da bi svaki sudionik trebao znati što se od njega očekuje i za tu se zadaću mora uvježbavati - kazao je pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Vukovar Zdenko Lovrić.

Bit će to prigoda da se svi sudionici vježbe, ali i građani kao promatrači, upoznaju sa strojem za punjenje vreća pijeskom koji bi, da ga je Županja imala u svibnju 2014., kada je vodostaj Save rastao i po 13 centimetara na sat i dosegnuo najveću razinu u povijesti, znatno olakšao obranu od poplave. Te je noći Županja bila na nogama. Građani su se sami organizirali i počeli grčevitu borbu protiv nezapamćene prirodne katastrofe koja je bila na pragu. Neumorno su lopatama punili vreće pijeskom, gradili zečje nasipe, hrvali se s vodom i uspjeli obraniti grad.

- Županja je lani dobila stroj za punjenje vreća koji će značajno olakšati i ubrzati rad operativnih snaga i standardizirati ga, dakle sve će vreće biti jednako napunjene. Stroj se trenutačno nalazi u DVD-u Županja i praktički dosad nije bio u operativnoj uporabi. Treba ga isprobati, vidjeti na koji način radi, njegove mogućnosti, kapacitete i tko se sve treba uključiti u taj rad. Da bismo stroj i ljude koji će ga opsluživati doveli u pravu funkciju, idemo se uvježbavati - kazao je Lovrić.

Terensko-pokazna vježba “Sava 2016.” provjerit će osposobljenost tima civilne zaštite u izradi zečjeg nasipa, češljeva i protutlačnih zdenaca.

- Iskustvo je pokazalo da je potrebno biti osposobljen za rad na obrani od visokih voda. U interesu lokalne zajednice je to da je sposobna odgovoriti na ugrozu od visokih voda, Hrvatskim vodama da imaju uvježbane timove u obrani od poplave, a Državnoj upravi u cijelosti da imamo sigurno područje - zaključio je Lovrić. Kazao je da očekuje da će vježba trajati relativno kratko, samo nekoliko sati, od pripreme do završetka.

- Ne želimo previše opteretiti lokalni proračun ni ljude. Želimo vježbom pokazati mjesto i ulogu svakog pojedinca u sustavu, graditi i uvježbavati sve sastavnice sustava civilne zaštite. Pokazali smo da ga baš nismo imali onda kada je to trebalo - kazao je.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
TKO ĆE SUDJELOVATI

U terensko-pokaznu vježbu bit će uključen i čamac koji je također doniran i smješten u prostorijama DVD-a Županja. Uz Stožer civilne zaštite i Tim civilne zaštite opće namjene Grada Županje, u vježbi će sudjelovati DVD Županja, Hrvatske vode kao nositelj obrane od poplave za štićeno područje, VGO za srednju i donju Savu - VGI za mali slijev Biđ-Bosut, gradske tvrtke Komunalac i Čistoća, Sokol d.o.o., Zavod za hitnu medicinu VSŽ-a, PU vukovarsko-srijemska - PP Županja i Područni ured za zaštitu i spašavanje Vukovar.

iskustvo

OBRANA OD VISOKIH VODA TRAŽI OSPOSOBLJENOST

Provjerit će se osposobljenost CZ-a u izradi zečjeg nasipa, češljeva i protutlačnih zdenaca

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike