Regija
MEĐUNARODNI PROJEKT CULTROUTE

Turistička ruta zasnovana
je na kulturi i religiji
Objavljeno 26. rujna, 2016.

BELI MANASTIR - Završnom konferencijom održanom u hotelu Patria označen je završetak projekta Cultroute, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta, čiji je cilj bio definirati tematsku kulturnu rutu koja će promicati razvoj turizma u pograničnom području regije. Nositelj projekta bilo je mađarsko pogranično mjesto Beremend, a partner s hrvatske strane Općina Petlovac (uz stručnu pomoć i potporu Poduzetničkog centra Beli Manastir). Kako je istaknuo petlovački načelnik Milan Knežević, ovo je prvi takav projekt u kojem je sudjelovala njegova općina.

- Želja nam je razviti tematiziranu kulturnu rutu koja promiče razvoj turizma na principu održivog razvoja u pograničnom području regije. Partnerstvo se temelji na izradi turističke tematske rute čija je osnova, između ostaloga, zajednička religijska vrijednost - kaže Knežević, objašnjavajući kako ruta pruža poveznicu među postojećim pješačkim stazama i popularnim turističkim odredištima na obje strane granice te kako se s pomoću nje dodatno obogaćuje turistička ponuda relativno male turističke regije.

U sklopu projekta na području Općine Petlovac sagrađeno je osam sjenica, četiri odmorišta i postavljeno 16 edukativnih ploča o kulturnom nasljeđu područja. Postavljena je i smeđa signalizacija, organizirane radionice... Na mađarskoj strani ruta prelazi preko sedam naselja, Magyarboly, Lapancsa, Beremend, Kasad, Old, Egyhazasharaszti i Šikloš, a s hrvatske su strane obuhvaćena naselja Baranjsko Petrovo Selo, Petlovac, Luč, Novi Bezdan, Novo Nevesinje i Torjanci. Kako je zaključeno, cijeli projekt je samo dio onoga što Baranja - kako njezin mađarski tako i hrvatski dio - turistima može ponuditi. Jedan od budućih oblika turizma, složili su se sudionici konferecije, zasigurno je vjerski, koji je sastavni dio upravo najnovijeg projekta - Cultroute. Inače, vrijednost projekta je 194.189 eura, od čega je općini Petlovac pripalo 71.598 eura. Općina je projekt uložila i 12.635 eura iz vlastitog proračuna.

Ivica GETTO
Obišli i Etnocentar

O projektu su govorili njegovi voditelji, Ivana Bandov-Pavlic i Gabor Galosi, rutu je predstavio Edo Jurić. O primjerima dobre prakse govorila je Ana Lazić, predstavivši projekt Dunavski pogled, a o baranjskom turizmu Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje. Nazočne su pozdravili direktorica PC-a Beli Manastir Laura Tenjeri, gradonačelnik Beremenda Theisz Ferenc i načelnik petlovačke općine, Knežević. U sklopu konferencije organiziran je turistički obilazak Etnološkog centra baranjske baštine, a u zabavnom dijelu programa sudjelovala je Folklorna skupina udruge Tradicijom za budućnost.

194.189

eura vrijednost je projekta, od čega je Općini Petlovac pripalo 71.598 eura, a iz proračuna je uložila još 12.635 eura

Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike