Osijek
KZC MILUTIN MILANKOVIĆ DALJ

Novim teleskopom
zavirili u galaksiju
Objavljeno 25. rujna, 2016.

Noćni život u Dalju je zaživio, i to u pozitivnom smislu tih riječi – mladima i to ne samo iz općine Erdut nego iz cijele Slavonije, nudi se sada da umjesto izlazaka u zadimljene ugostiteljske lokale večeri provode promatrajući nebo, odnosno Mliječnu stazu, Mjesec, zvijezde, planete...

Naime, u petak navečer načelnik Općine Erdut Jugoslav Vesić svečano je otvorio jedinstvenu znanstvenu atrakciju na ovom području – suvremeni teleskop u Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković u Dalju. Vedru noć uz daljski dio Dunava, u kojem se u petak s neba ogledala posljednja Mjesečeva četvrt, brojni su uzvanici iskoristili kao prigodu da raspire maštu, ali i ponove neka znanja o astronomiji upravo u rodnoj kući Milutina Milankovića (rođenog 1879. godine u Dalju) i to upravo na istom mjestu gdje je nekada taj svjetski poznati astronom, matematičar, geofizičar i klimatolog promatrao nebeska tijela i radio svoje izračune baveći se ciklusima ledenih doba kao jedan od najznačajnih znanstvenika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom.

Da je KZC “Milutin Milanković” postao nezaobilazno mjesto svih onih koji žele saznati nešto više o astronomiji kazuje ta nova investicija u koju su uložili Ministarstvo kulture RH, ali i sam KZC i Općina Erdut. Svečanom otvorenju nazočili su brojni znanstvenici, dožupani osječko-baranjski Dragan Vulin i Jovan Jelić, erdutski donačelnici Dario Vulić i Slobodan Narančić, generalni konzul Srbije Živorad Simić, brojni novinari…

Uvodno je predavanje i demonstraciju rada daljskog teleskopa održao dipl. ing. Dalibor Mesarić, predsjednik Astronomskog društva Osijek, a ravnatelj daljskog KZC-a, profesor i književnik Đorđe Nešić kazao je kako su dočekali, nakon desetak godina planiranja i sustavnog opremanja KZC-a, konačnu realizaciju i ovog projekta.

- Ovo je prvi put da je neka institucija pokazala volju i uspjela nabaviti teleskop te počela okupljati i educirati mlade. Uz teleskop su nabavljena i računala, mreže, s mogućnošću simulacije, i elektronička oprema, odnosno senzori za zadavanje pretraživanja pozicija na nebu i snimanje uz mogućnost za robotski opservatorij i upravljanje pa se može i preko interneta pristupiti podatcima. Sigurno je da će to sve skupa okupljati zaljubljenike u astronomiju – smatra Mesarić.

- Konačno smo dočekali da iz Milankovićeve kuće bacimo pogled u nebo ponavljajući ono što je on sam, na neki način, radio u svoje doba i zbog čega su po njemu nazvani Milankovićevi ciklusi. Teleskop ima mogućnost slanja projekcije slike neba na platno, pa će ga moći istovremeno gledati nekoliko desetaka osoba u dvorani KZC-a - kaže Nešić.

Načelnik Vesić kaže kako će omogućiti svima koji su zainteresirani, školama u individualnim i zajedničkim dolascima da, uz sve modele u Svemirskoj sobi koji su unikatni i jedinstveni, koriste i teleskop i prate zvjezdano nebo.

- Još jedan novi sadržaj KZC-a koji obogaćuje i ponudu na području općine Erdut, ali i na području naše županije i svrstava nas na kartu Hrvatske kada govorimo o zvjezdarnicama, odnosno o mjestima s kojih se može promatrati nebo i nebeska tijela. Vjerujem da će ovaj sadržaj i te kako biti koristan učenicima jer će se moći educirati, ali će u njemu moći uživati i svi zaljubljenici u daleka svemirska prostranstva – izjavio je dožupan Vulin.

Darko PEJIĆ
Sljedeći korak - Planetarij

Đorđe Nešić najavljuje kako je sljedeći korak Planetarij Milutina Milankovića, a već ih je ovog vikenda, dan nakon postavljanja teleskopa, posjetila jedna učenička ekskurzija u KZC-u, gdje su učenici izrađivali vlastiti planetarij. Budući veliki Planetarij imat će planete razmještene oko Milankovićeve kuće i duž šetališta uz Dunav.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana