Osijek
DANI LIPE 27. RUJNA - 2. LISTOPADA

Besplatan koncert s više od 150 pjevača
Objavljeno 25. rujna, 2016.

Cijelu 2016. HPD “Lipa” iz Osijeka posvetio je obilježavanju 140. obljetnice postojanja i uspješnog rada. Središnja je proslava - Dani Lipe u Osijeku - od 27. rujna do 2. listopada pod sloganom: Lipa cvjeta u jesen.

- Dani Lipe u Osijeku prvi su put organizirani u studenom 2011., u povodu 135. obljetnice Društva. Tada smo sadili lipu u središtu grada, imali poštanski žig sa znakom Lipe, promovirali Dokumentarij o 25 zlatnih godina Društva... Sada će naglasak biti na događajima s kulturnim predznakom - objašnjava Tomislav Levak, dopredsjednik i glasnogovornik “Lipe”.

Dani počinju 27. rujna, u 19 sati u svečanom foyeru HNK, svečanom sjednicom HPD-a i promocijom novoga CD-a “140”. Predstavit će se najveća dostignuća u proteklih pet godina i uručiti zahvalnice. Nosač zvuka snimili su u suradnji s Brankom Starcom. Na CD-u se nalazi 14 pjesama različitog stilskog usmjerenja, domaćih i inozemnih skladatelja, kojima su osvajali nagrade i priznanja na međunarodnim i hrvatskim zborskim natjecanjima.

U četvrtak, 29. rujna, u središtu će grada “lipašice” i “lipaši” podijeliti 140 paketića čaja od lipe. Sljedeći je dan u konkatedrali koncert Akademskog zbora “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba i HPD-a “Lipa”. Zagrebački zbor 22 godine nije gostovao u Osijeku, pa su “lipaši” počašćeni njihovim dolaskom. Glavnina koncerta s a cappella izvedbama pripast će njima, a dio pjesama otpjevat će zajedno. Bit će to više od 150 pjevača. Koncert počinje u 20.30 sati, a ulazak je slobodan.

Velika završnica bit će 1. međunarodno zborsko natjecanje i festival Croatia Cantat, 1. i 2. listopada, u osječkom HNK-u.

- Odaziv nas je iznenadio - više od 30 pjevačkih zborova iz Hrvatske, Mađarske, BiH i Srbije, s ukupno više od 700 pjevača. Takvo okupljanje pjevačkih zborova u Osijeku nije viđeno 20 godina. Bit će to pravi zborski spektakl. Ulazak na sve nastupe je slobodan - najavio je Levak.

Narcisa VEKIĆ
Program Dana Lipe u Osijeku

l 27. rujna, u 19 sati, svečani foyer HNK: svečana sjednica i promocija novog CD-a “140”;

l 29. rujna, u 18 sati, središte grada: podjela 140 paketića čaja od lipe;

l 30. rujna, u 20.30 sati, konkatedrala: zajednički koncert AZ-a “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba i HPD-a “Lipa”;

l 1. i 2. listopada, HNK Osijek: 1. međunarodno zborsko natjecanje i festival Croatia Cantat; ulazak slobodan: subota (od 11.30 do 19.30 sati) natjecateljski nastupi zborova, a nedjelja (od 17 do 19 sati) festivalski nastupi zborova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike