Osijek
MEĐUNARODNO DRUŽENJE KOLEKCIONARA

Od bogatih zbirki do autića iz dječjih ruku
Objavljeno 25. rujna, 2016.

Rujan je tradicinalno mjesec u kojemu je Osijek domaćin međunarodnog susreta kolekcionara autića. Tako je i ovaj put, šestu godinu zaredom, a od 2014. godine u novom vatrogasnom domu u Retfali, desetak izlagača izložilo više od 200 modela metalnih motornih vozila.

- Ovo je prije svega zamišljeno kao druženje nas kolekcionara, ali i da kod posjetitelja razbijemo mit kako autiće skupljaju samo djeca - kaže Željko Balat, predsjednik Kluba kolekcionara “Autići” iz Osijeka. I ovom prigodom ugostili su i kolekcionare i iz šireg dijela kontinentalne Hrvatske (Zagreb, Virovitica) te iz Novog Sada i Bačke Palanke.

U vitrinama su uz očito raritetne primjerke posebnih vrsta modela automobila, uglavnom onih sportskih, izloženi i brojni autići za koje se vidi da su prošli kroz mnoštvo dječjih ruku. Kako se ne bi svelo sve samo na vozila pogonjena na četiri kotača, kolekcionari su pokazali i svoje modele aviona i željeznice.

- Izlaganjem ovih modela i bogatih zbirki nadamo se da pridonosimo promicanju tehničke kulture jer nije u pitanju samo skupljanje nego i umijeće restauracije starih modela - zaključuje Balat.

Ovaj put bio je dobro popunjen i plato ispred Vatrogasnog doma, ondje su se naparkirali pravi, ali vremešni automobili - “oldtimeri” pa su i oni privukli pozornost djece, ali i njihovih roditelja. D. Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike