Zdravlje
LJEKOVITO BILJE (NASTURTIUM OFFICINALE L.)

Potočarka - Brana protiv
oksidativnog stresa
Objavljeno 26. rujna, 2016.

Bobovnjak, dragušac, gardun i ugas, druga su imena za potočarku. U prvoj njemačkoj knjizi o travama o potočarki piše “salata od potočarke dobra je protiv vrućine u jetrima”, nabrajajući i druge bolest koje se liječe potočarkom, kamenci, ženske bolesti, bolovi u križima, čirevi, itd. Hipokrat rabi potočarku za liječenje katara pluća, bolesti grla, zubobolje, gušavosti, promuklosti opernih pjevača, glumaca i profesora itd. Potočarka je služila za vađenje trnja ili strijela iz mesa. Ljekovitost potočarke poznavali su Plinije, Dioskurid i Paracelsus.

Kao trajna vodena biljka, potočarka naraste do 70 cm i dužine je do 2 m, listova prstasto razdijeljenih, glatkih i tamnozelenih, sa šupljom stabljikom koja puzi ili raste uspravno. Cvjetovi su bijeli, poredani grozdasto, a plodovi su uspravne i nešto nagnute komušne. Glavni korijen raste više vodoravno s mnogo postranog korijenja. Cvate od lipnja do rujna. Oštrog je mirisa i okusa. Raste uz potoke, rijeke, uz jarke s čistom vodom, na izvorima itd.

Rabi se cijela svježa biljka.

Čisti krv i potiče tek

Zapadna pučka medicina rabi potočarku kao: antibiotik, arteriosklerotik, antihelemtik, antiskorbut, diuretik, ekspektorant, reumatik, stimulans, za čišćenje krvi, protiv upalnih stanja mjehura, kod bolesti mjehura, opekotina, bronhitisa, nedostatka C vitamina, groznice, gihta, žutice, za ispiranje grla, angine, prevencija trovanja, kašlja, glavobolje, ekcema, prehlade, kod paralize, respiratornog katara, bolesti pluća, bolesti bubrega, reume, stafilokoka, streptokokne infekcije, zubnih apcesa, gingivitisa, zubobolje itd.

U čemu je tajanstvena moć djelovanja potočarke - najčešće je pitanje. Zaustavlja i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacijski učinak. Potočarka utječe na izmjenu tvari u našem metabolizmu te kod poremećaja koji nastaju, regulira ih, što je značajno u pristupu liječenja prirodnim putem. Potočarka čisti krv, osvježava, potiče tek te pročišćava cijeli organizam. Kod autointoksikacije - toksemije preporučuje se konzumiranje potočarke nakon dugog zimskog razdoblja.

Potočarka u pučkoj medicini ima veliku primjenu u liječenju i to kao svježa i u obliku svježeg soka. Preporučuje se uzimanje svježeg soka, koji se uvijek uzima u omjeru 1:5, jedan dio soka i pet dijelova vode, jer čisti sok može izazvati upalu želuca i ždrijela. Svježi sok potočarke uzimamo prema propisanom receptu jer nije preporučljivo svakodnevno uzimanje soka, već s prekidima, to jest pauzama.

Smanjuje posljedice pušenja

Gorušičino ulje koje sadrži potočarka većim djelom se izlučuje kroz bubrege te u njima pojačava cirkulaciju i pojačava mokrenje, dok duža uporaba može nadražiti bubrege. Sok potočarke omiljeno je sredstvo za vanjsku uporabu kod bolesti kože, kožnih nečistoća, protiv ispadanja kose u obliku kruga (alopecia) u obliku utrljavanja soka ili stavljanja obloga. Kao oblog od zgnječenih listova koji stavljamo na oboljela mjesta smanjuje pojavu sunčanih pjega na koži te liječi šugu i razne kožne nečistoće.

Znanstvena istraživanja govore o zaustavljanju rasta tumora i metastaza (pokusi na životinjama), ako se ekstrakt potočarke ubrizga u dio tijela, te kao pomoć u liječenju kardiovaskularnih bolesti i u zaustavljanju širenjenja raka dojke. Ujedno se okorjelim pušačima preporučuje uzimanje salate od potočarke jer izvrsno djeluje i sprječava štetne posljedice pušenja.

Ivan LESINGER
Ljekovito djelovanje

LISTOVE POTOČARKE RABIMO ZA LIJEČENJE:

l bolesti respiratornih organa i puteva

l dijabetesa

l bolesti jetre - za detoksikaciju

l vodene bolesti

l bolesti želuca i crijeva (pobuđuje izlučivanje želučanog soka)

l bolesti bubrega i mjehura (pojačava izlučivanje mokraće)

l bolesti krvi - (čisti krv, naročito ako se jede u proljeće)

l bolesti srca uzrokovane visokim masnoćama u krvi

l potiče izlučivanje stare tvrdokorne i gnojne sluzi

Čaj

S 2 dl kipuće vode prelijemo 1 jušnu žlicu sjeckanog lista i poklopimo da odstoji 15 minuta i procijedimo. Uzimamo tri puta na dan po šalicu čaja kod bolesti kože i za čišćenje krvi.

Salata

Dobro oprane listove u više voda i odstajale u slanoj vodi i octu te ponovno isprane možemo uzimati za spravljane salate. Salatu začinimo sitno isjeckanim bijelim lukom, maslinovim uljem, sokom limuna, malo soli i papra te po želji dodamo i tanko rezani luk i pustimo da odstoji izmiješana 3 sata. Uzimamo kao dijetalno jelo kod navedenih bolesti.

Sok

U mikseru ili sokovniku miksamo listove potočarke i iscijedimo sok.

Sok miješamo s vodom u omjeru 1 : 5 i uzimamo 3 puta po 1 jušnu žlicu na dan. Kod uporabe svježeg soka od potočarke preporučljivo je uzimati svaki drugi dan, kao i nakon takvog uzimanja od dva tjedna napraviti pauzu od dva tjedna. Moguće je da kod nekih osoba dođe do peckanja mokraćnih kanala kad je potrebno terapiju prekinuti.

Tinktura

Močimo 20 g svježih sjeckanih listova u 1 dl 20-postotnog alkohola 5 dana i procijedimo. Uzimamo 1 žličicu tinkture na 1 dl vode ili čaja, za liječenje probavnih organa, za detoksikaciju i za izbacivanje sluzi - sekreta.

Oblozi

Za pripremu obloga lišće potočarke možemo smrviti, isjeckati tako da dobijemo kašastu smjesu, koju onda nanosimo na tretirano mjesto.

Prije stavljanja obloga tretirano mjesto očistimo alkoholom, stavimo kašastu smjesu i previjemo. Oblog držimo 2-4 sata te poslije skidanja operemo, to jest isperemo i namažemo mašću ili uljem. Obloge od potočarke primjenjujemo kod raznih kožnih nečistoća, pogotovo onih koji su nastali djelovanjem raznih gljivica.

Kontraindikacije

Trudnicama je zabranjeno uzimanje potočarke u bilo kojem obliku, kao i osobama s čirom na želucu, aktivnim gastritisom ili osobama koje imaju upalu bubrega. Ako se uzimaju veće količine potočarke, može doći do jakih bolova u mjehuru.

Kulinarstvo

Miješana salata divljeg samoniklog jestivog bilja od potočarke, koprive i maslačka, trputca, predstavlja riznicu zdravlja, iz koje i vi možete uzeti svoj dio. Dobro je znati da potočarka ima najveću vrijednost u svježem stanju. Kao začin koristi se slično kao i peršin za posip raznih salata, jela od rajčice, raznih juha, pečenog krumpira te raznih namaza na kruhu sa svježim kravljim sirom, začinjeno s bijelim lukom, crvenom paprikom i sjeckanim listovima peršina.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike