Zdravlje
U CENTRU “VINKO BEK” ZAGREB

Uz laptop s čitačem ekrana slijepi i slabovidni lakše će učiti
Objavljeno 26. rujna, 2016.

Donacijom - pokretanjem specijalizirane web-stranice i nabavom posebnog laptopa s čitačem ekrana, Jana nastoji potaknuti socijalizaciju i daljnju edukaciju slijepih i slabovidnih osoba.

Predstavnici Jane “Vode s porukom” i Centra za odgoj i obrazovanje “Vinko Bek” te poznati hrvatski glumci Iva Mihalić i Edvin Liverić okupili su se u povodu donacije za izradu web-stranice posebno prilagođene slijepim i slabovidnim osobama te nabave posebnog laptopa s čitačem ekrana, s pomoću kojeg će se učenici Centra u sklopu rehabilitacijskih programa educirati kako bi što brže i efikasnije upotrebljavali računalo.

“U svakodnevnom, ubrzanom ritmu života glas onih kojima je pomoć najpotrebnija često ne dopire do nas, no na nama je da ih čujemo i pružimo im ruku”, poručila je Marija Jelić iz Jamnice, istaknuvši kako Jana donacijskim programom “Voda s porukom” pomaže u svim aspektima te da raduje što će osobe s teškoćama vida s tom donacijom dobiti mogućnost za još kvalitetniju edukaciju, komunikaciju i socijalizaciju.

Ipak, veseloj atmosferi u prostorijama Centra u Zagrebu najviše su pridonijeli najmlađi štićenici Centra, koji su na licu mjesta željeli saznati što više o novim sadržajima kojima će se uskoro služiti. Na njihova brojna pitanja strpljivo i sa smiješkom odgovarali su zaposlenici Centra, koji su u informatičkom kabinetu prisutne uputili i u osnove rada na posebnim računalima s Brailleevim tipkovnicama i čitačima ekrana. Kako bi što bolje dočarali teškoće s kojima se naši slijepi i slabovidni sugrađani svakodnevno susreću, predstavnici Centra održali su i manju vježbu tijekom koje su Iva Mihalić, Edvin Liverić i predstavnici Jamnice izveli nekoliko jednostavnijih radnji na računalu s povezom na očima. Uz iskusno vodstvo predstavnika Centra, čija tradicija rada s osobama s oštećenjima vida datira od davne 1895. godine, tom se vježbom na zanimljiv i edukativan način nastojala istaknuti maksimalna uporaba svih kapaciteta korisnika, ne samo osjetila vida.

Kroz humanitarni projekt simbolična naziva „Web namijenjen svima“, četvrtim u nizu ovogodišnjih humanitarnih projekata, Jana „Voda s porukom“ svojom je donacijom opet potvrdila da samo ljubav mijenja svijet i da srce ne poznaje granice. Novi humanitarni projekti i nove kapljice ljubavi mogu se pronaći na web-stranici www.vodasporukom.com. J.Kn.

Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike