Regija
SMOTRA SVATOVSKIH ZAPREGA I JAHAČA U BIJEOM BRDU

Dužnost nam je čuvati naše običaje, tradicije i sve ono naše lijepo što imamo za generacije koje dolaze
Objavljeno 24. rujna, 2016.

Smotra svatovskih zaprega, fijakera i jahača okupila je u subotu brojne gledatelje u Bijelom Brdu gdje je tu manifestaciju organizirala Konjogojska udruga Stara Drava uz potporu Općine Erdut, Osječko-baranjske županije, Čvorkovca, SKUD-a Jovan Jovanović Zmaj Bijelo Brdo, udruge žena s rukotvorinama...

Četvrtu po redu manifestaciju otvorio je dožupan Dragan Vulin, a u nazočnosti Branislava Švabića, predsjednika domaćinskog konjičkog kluba, Slobodana Nešića koji je recitirao zdravicu prije nastupa SKUD-ovaca. Goste su pozdravili i dvojica donačelnika Općine Erdut Slobodan Narančić i Dario Vulić.

- Ponosni smo na Smotru kojoj cilj nije samo očuvanje tradicije i običaja već i privlačenje turista. Mi u Općini Erdut maksimalno podržavamo ovakve manifestacije. Ovo doba godine, kraj ljeta i početak jeseni, izuzetno je bogato manifestacijama, prije nekoliko dana imali smo Pudarinu, odigrana je i nogometna utakmica BSK Bijelo Brdo s prvoligaškim klubom, čeka nas Sajam starih običaja i zanata, Gužvarijada, folklorna manifestacija u organizaciji SKUD-a, a potom i fišijade... Mi se trudimo pokazati ljudima što znamo i zaista imamo što pokazati – bogatu tradiciju i običaje i kulturu. Imamo odličnu gastro ponudu, vrijedne žene koje rade i izlažu rukotvorine kao autohtone proizvode... Usudim se kazati da smo jedna od najjačih općina na području Osječko-baranjske županije prema organizaciji i broju manifestacija. Mislim da smo opravdano visoko kotirani na turističkoj karti Osječko-baranjske županije i kontinentalnog  turizma – kazao je donačelnik Narančić.

U bjelobrdskom parku u središtu vidjelo se šarenilo narodnih nošnji i konja i zaprega iz cijele Slavonije i Baranje, a to su sve prijatelji kod kojih, napominje Narančić, i oni odlaze u uzvratne posjete i sudjeluju na njihovim manifestacijama.

Subotnje druženje ljubitelja konja završilo je na gastro večeri u u Domu kulturu, ali tome su prethodile aktivnosti u parkuru u kojem su se, nakon svečanog defilea ulicama Bijelog Brda, birali najljepša zaprega i najljepši jahač.

Vulin je čestitao organizatorima izvrsne manifestacije na koju su mnogi došli pokazati svoje blago, konje, fijakere, kola...

- Ovo je pokazivanje naše tradicije  i hvala vam što čuvate tu tradiciju  i što ne posustajete u tome. U uzgoju konja nema računice  ali zasigurno ima ljubavi prema konjima i bez toga ovoga ne bi ni bilo. Čestitam i izlagačima koji su upotpunili ovu manifestaciju. Dužnost nam je čuvati naše običaje, tradicije i sve ono naše lijepo što imamo za generacije koje dolaze. To se ne smije zaboraviti, a vi to radite zaista na najbolji mogući način. Stoga znajte da će vam u ovoj manifestacije i svemu što radite Osječko-baranjska županija biti pouzdan partner kazao je Vulin.

DARKO PEJIĆ

Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura