Regija
SAVJETOVANJE U SLATINI

Kako do bespovratnih stipendija za buduće obrtnike
Objavljeno 24. rujna, 2016.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina i Gradska razvojna agencija GRAS organizirale su savjetovanje o javnom pozivu Ministarstva poduzetništva i obrta za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu 18 milijuna kuna. Od tog iznosa 85 posto (15,3 milijuna kuna) sredstva su iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto (2,7 milijuna kuna) su nacionalna sredstva. Iznos potpore je 750 kuna po učeniku mjesečno.
Savjetovanje je bilo namijenjeno roditeljima učenika i učenicima koji se redovno školuju za deficitarna obrtnička zanimanja u sustavu vezanih obrta po jedinstvenom modelu obrazovanja. Projektom su kao deficitarna određena zanimanja: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstaalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, stolar, tesar i vodoinstalater. Od tih zanimanja u slatinskoj Industrijsko-obrtničkoj školi zastupljeni su obrazovni programi za zanimanja elektroinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, konobar, krojač, pekar, stolar i vodoinstalater pa bespovratnu stipendiju mogu ostvariti učenici koji se školuju za ta zanimanja.
O mogućnostima dobivanja bespovratne potpore za učenike govorila je ravnateljica GRAS-a Danijela Maravić, a ravnatelj Industrijsko obrtničke škole Mladen Graovac pojasnio je razliku između klasičnog i jedinstvenog modela obrazovanja, za čija je deficitarna zanimanja i objavljen Javni poziv. Prijave na Javni poziv Ministarstva poduzetništva i obrta zaprimaju se do 14. listopada.
Prema riječima ravnateljice Gradske razvojne agencije GRAS Danijele Maravić, zainteresirani mogu u toj agenciji dobiti informacije, potrebne obrasce i pomoć za ispunjavanje prijava, jer GRAS želi učenicima olakšali školovanje, poslije kojega će postati uspješni obrtnici koji će ostati živjeti i raditi u Slatini.

Petar Žarković

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana