Novosti
NOVI APSURD ROMIĆEVE BIROKRACIJE

Ministarstvo poljoprivrede odbilo projekt zbog razlike u tečaju od samo 150 kuna!
Objavljeno 24. rujna, 2016.
Obrazloženje: “Odbili smo i mladog poljoprivrednika zbog 60 kuna, pa što bi vi htjeli...”

Umjesto da učini sve kako bi se pomoglo poljoprivrednicima, posebice mladima, da povuku što više novca iz Programa ruralnog razvoja i razviju svoja gospodarstva te ostanu u Hrvatskoj, administracija Davora Romića, ministra poljoprivrede u tehničkoj vladi RH, čini upravo suprotno, tj. tjera mlade ili iz države ili na socijalu.

Budući da je ministar Romić iz redova Mosta, stranke čiji se čelnik Božo Petrov u izbornoj kampanji hvalio kako dijele potpore za mlade poljoprivrednike, pomalo čudi ponašanje birokrata iz ovog resora. Ili se njegova administracija otela kontroli ili nikakav red nije ni bio uspostavljen, jer kako inače protumačiti da službenici zakone usklađene s EU-om provode svatko na neki svoj način. Prema našim informacijama, nastavlja se niz odbijanja mladih poljoprivrednika na projekte iz Mjere 6.1.1., a razlog je, kako nam kaže jedan poljoprivrednik, nesposobnost i nesnalaženje ovog resora, zbog čega najviše trpe poljoprivrednici. Podsjećamo na slučaj mladog stočara, o kojem smo nedavno pisali, kojemu su prije nekoliko mjeseci odbili projekt vrijedan 50.000 eura zato što mu je istekla osobna iskaznica, i to samo jedan dan.

Krivo naveli brojke

Najnoviji slučaj je odbijenica mladoj poduzetnici za projekt vrijedan 50.000 eura za nabavu 25 junica plus operativni troškovi kojim je na obiteljskom gospodarstvu planirala proširiti proizvodnju mlijeka i osigurati dostatan dohodak za obitelj i školovanje djece. Mlada poljoprivrednica (podatci poznati redakciji) kazala nam je kako su joj odbili projekt zbog razlike u tečaju od 150 kuna na 50.000 eura, a kada je nazvala osobu koja je u Ministarstvu poljoprivrede potpisala odbijenicu i zamolila obrazloženje, dobila je odgovor kako je ona odbila i “mladog poljoprivrednika zbog 60 kuna, pa što bi ona htjela...”

- Ništa, osim kupiti 25 junica i baviti se proizvodnjom mlijeka od koje bih možda mogla školovati djecu. Ali gospođa je kazala neka se javim nagodinu ako budem imala uvjete, rekla mi je i da sam imala u poslovnom planu iznos viši od 50.000 eura da bi mi projekt prošao - prepričala nam je razgovor s djelatnicom Ministarstva poljoprivrede. Tu smo djelatnicu pokušali u petak i mi telefonski kontaktirati, ali nam se nitko nije javljao.

- Mlada poljoprivrednica odbijena je zbog našeg pogrešnog preračuna eura u kune u tablici poslovnog plana koji iznosi 150 kuna, iako je isplata potpore od 50.000 eura po korisniku, a poslovnim planom samo dokazujemo održivost projekta (koja zbog ove pogreške nije upitna). Naime, Ministarstvo poljoprivrede je u odluci krivo navelo brojke iz poslovnog plana čime je napravilo još veću pogrešku nego mi. Poduzetnica ispunjava sve kriterije za dodjelu potpore i ima ostvaren visok broj bodova. Odbijanjem projekta zbog ovakvih pogrešaka Agencija za plaćanje i Ministarstvo poljoprivrede krši Uredbu 809/2014 - izjavio je Krešimir Kuterovac, vlasnik konzultantske tvrtke Inagra, te dodaje kako će zbog ovakvog nezakonitog postupanja od strane Ministarstva poljoprivrede tražiti sudsku zaštitu.

Nisu htjeli pomoći

Prema izjavama koje smo dobili iz još nekih konzultantskih kuća, odbijani su projekti i koji su u poslovnom planu imali iznos viši od 50.000 eura, što potvrđuje činjenicu da svatko na svoj način tumači EU uredbe i direktive. Ovdje valja dodati kako se na projektima radi i po godinu dana te je gotovo nemoguće u detalje procijeniti tečaj eura i kune. Koliko sve ovo apsurdno zvuči dovoljno govori činjenica da se svi projekti iskazani u eurima korisnicima isplaćuju u kunama po tečaju dana isplate. No, nikome ništa. Da se i ne govori o tome kako je i zbog takvih i sličnih primjera EU donio direktivu koju naša birokracija ne primjenjuje ili ju pak primjenjuje samo u iznimnim slučajevima. Radi se o Provedbenoj uredbi Komisije (EU) br. 809/2014 od 17. srpnja 2014. iz koje izdvajamo: “Korisnicima treba omogućiti da isprave ili prilagode očigledne pogreške sadržane u zahtjevu za potporu ili plaćanje i bilo kojoj pratećoj dokumentaciji koje nacionalna tijela u nekim slučajevima priznaju... Zahtjevi za pomoć, zahtjevi za potporu ili zahtjevi za plaćanje i svi popratni dokumenti koje dostavi korisnik mogu se ispraviti i prilagoditi u svakom trenutku nakon njihova podnošenja u slučaju očitih pogrešaka koje je nadležno tijelo prepoznalo na temelju ukupne procjene konkretnog predmeta i pod uvjetom da je korisnik postupao u dobroj vjeri. Nadležno tijelo može priznati očite pogreške samo ako ih se izravno može utvrditi pri administrativnoj provjeri podataka dostavljenih u dokumentima iz prvog podstavka...”

Zašto na temelju ove uredbe Agencija za plaćanje nije htjela pomoći mladoj poljoprivrednici nije poznato. Na poslan upit o ovome slučaju nije nam stigao odgovor.

Možda je znakovito i to što je mlada poljoprivrednica iz istog sela kao i mladi poljoprivrednik kojemu je odbijen projekt zbog isteka osobne iskaznice.

Zdenka RUPČIĆ

Krešimir Kuterovac

vlasnik tvrtke Inagra

Zaštitu i naknadu štete tražit ćemo na sudovima

- U provedbi natječaja od strane Agencije za plaćanje u poljoprivredi kao i upravljačkog tijela Ministarstva poljoprivrede učinjene su velike proceduralne i pravne pogreške koje će u nadzoru Europske komisije sigurno biti utvrđene, a to za sobom može povući ozbiljne posljedice. Prvo za poljoprivrednike koji iskoriste sredstva s mogućim zahtjevom za povratom sredstava, zatim za Agenciju za plaćanje koja može izgubiti akreditaciju za provedbu mjera Programa ruralnog razvoja, a i za državu jer poljoprivrednici će moći pred sudovima potraživati zaštitu i naknadu štete za ovakvo ponašanje - kaže Krešimir Kuterovac, vlasnik tvrtke Inagra.

ŠTO JE NAPRAVLJENO U PROVEDBI PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA?

- Što je dosad napravljeno po pitanju provedbe Programa ruralnog razvoja? Gotovo ništa, neiskorištena su sredstva, pravno vrludanje i akrobacije resornog ministarstva stvorili su nesigurnost u sektoru. Izostala je vizija kakva gospodarstva i poljoprivredu treba Hrvatska, a posljedično tome i kako potrošiti sredstva PRR-a da bi se u Hrvatskoj osiguralo ispunjenje ciljeva, povećala konkurentnost i zapošljavanje u poljoprivrednoj proizvodnji. Ako se misle postići neki ozbiljni rezultati u PRR-u, nužno je hitno mijenjati puno krupnih stvari i detalja u programiranju i provedbi natječaja - kaže Kuterovac.

Poduzetnica ispunjava sve kriterije za dodjelu potpore i ima ostvaren visok broj bodova, kaže Kuterovac

nered u resoru

ZAKONE USKLAĐENE S EU-om SVATKO PROVODI NA SVOJ NAČIN

Možda ste propustili...