Crna kronika
OSJEČANKA NA METI PREVARANATA

Životnu ušteđevinu ukrao “policajac”
Objavljeno 24. rujna, 2016.

OSIJEK - Unatoč brojnim upozorenjima policije da ne puštaju nepoznate ljude u svoj dom, stariji Osječani i dalje to čine, pa tako postaju žrtve prevaranata. Posljednji slučaj zbio se u osječkoj Opatijskoj ulici na Jugu II.

- U četvrtak u jutarnjim satima nepoznati se muškarac predstavio kao policijski službenik 77-godišnjakinji i zatražio od nje novac kako bi popisao serijske brojeve na novčanicama. Nakon što mu je žena dala novac, neznanac je iskoristio neoprez vlasnice te ukrao nekoliko desetaka tisuća kuna - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Tek kada je lažni policajac otišao, žena je shvatila da je ostala bez životne ušteđevine.

Iz osječke policije apeliraju na građane, kako ne bi postali žrtve prevaranata, da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom.

- Ako se osoba predstavi kao 'službena', tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid. Ne dajte se zavesti uvjeravanje nepoznatih osoba njihovim titulama i sličnim nastupima - kažu iz policije. Uz to iz MUP-a su već nekoliko puta upozoravali građane da policajci ne hodaju po kućama i ne traže novac na uvid. Isto tako upozorenja su poslana, između ostaloga, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Hrvatske narodne banke.

Osijekom se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivno kreću osobe koje idu od vrata do vrata “prodavajući” različite priče. U Retfali se u jednom slučaju pojavio muškarac koji je tražio novac, tvrdeći da ne može doći do posla. No, kada mu je jedna građanka rekla da novca kod kuće nema, bio je izrazito ljutit, što je Retfalčanku dobrano uplašilo.

U dom ne treba pustiti nikoga, ma koliko nepoznate osobe na tome inzistirale. Ako neznanci ne odustaju od namjere da uđu u nečiji stan ili kuću, odmah se treba pozvati policija na besplatan broj telefona 192.

Sandra LACIĆ
KRAĐE I U BJELOVARU

Krađa ima i na bjelovarskom području. Tako je u utorak poslijepodne nepoznata žena nazvala telefonom 85-godišnju Bjelovarčanku i rekla da joj se treba isplatiti povrat poreza u većem novčanom iznosu. No, ako želi da joj se navedeni iznos uplati na njezin i suprugov račun, mora prethodno uplatiti nekoliko tisuća kuna. Potom je nakon nekoliko minuta na vrata kuće došla nepoznata ženska osoba, kojoj je vlasnica potom predala traženi novac. U srijedu se zbila krađa identična osječkoj. Osamdesetogodišnju žrtvu nazvao je nepoznati muškarac koji se predstavio kao šef policije rekavši da će poslati dva policajca kako bi provjerili serijske brojeve novčanica koje imaju. Za 15 minuta “policajci” su došli i odnijeli nekoliko tisuća kuna.

bešćutnost

ŽRTVE PREVARANATA STARIJE SU OSOBE

Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

OZLIJEĐENIH NEMA, VELIKA MATERIJALNA ŠTETA

Veliki požar u hali HŽ-a gasilo 30 vatrogasaca

Najčitanije iz rubrike