Kultura
IZLOŽBA U MLU-U OSIJEK

12. triennale: Slabi li zanimanje za medaljerstvo?
Objavljeno 24. rujna, 2016.

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku svečano je otvoren 12. memorijal Ive Kerdića, triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike. Brojna zanimljiva umjetnička djela na cijeloj gornjoj etaži muzeja, koja je odabrao Umjetnički savjet, mogu se pogledati sve do 27. studenoga.

Izložba je, kako je rečeno na otvaranju, koncepcijski u skladu s prethodnima. I ovogodišnja izložba predstavlja recentna ostvarenja suvremenog hrvatskog medaljerstva i male plastike (sudjeluje 27 autora s 45 djela). Tu ju i izbor najuspješnijih radova studenata Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba te Umjetničke akademije iz Splita, a poseban dio su dvije samostalne izložbe - Karla Grossa i Matka Mijića.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice MLU-a Osijek Leonilde Conti, o samoj izložbi govorio je viši kustos MLU-a Osijek Daniel Zec, autor postavka izložbe. Analizirao je trenutačno stanje suvremenog hrvatskog medaljerstva i male plastike te napomenuo da promjenu donosi sve veći broj mlađih autora u odnosu prema autorima starijih generacija koji su sudjelovali na prijašnjim triennalima, među kojima neki više nisu među nama. Istaknuo je i krizu medalje i vitalnost male plastike te da je na tom putu i ovogodišnji triennale. Osječki dogradonačelnik Denis Ambruš prisjetio se nekih zanimljivosti iz života Ive Kerdića, a osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin proglasio je izložbu otvorenom.

Akademski kipar iz Splita Matko Mijić predstavio se reprezentativnim radovima iz dva svoja ciklusa radova iz područja medaljerstva i male plastike. Bili su to ciklusi Unutarnji svjetovi i Ab ovo.

Akademski kipar i medaljer iz Zagreba Karlo Gross, koji je nazočio otvorenju, umjetnik je nove generacije, koji sintetizira dvije donekle srodne, no posve samosvojne discipline “minijaturnoga kiparstva” – male plastike i medaljerstva. “Grossove taktilne medalje naglašene su skulpturalnosti, nalik malenim skulpturama što reminisciraju oblikovni govor i idejni kod medalje”, zapisao je autor i kustos izložbe, mr. sc. Daniel Zec. U sklopu dijela izložbe iz područja male plastike sudjeluju: Mato Andrić, Miroslav Benaković, Josip Diminić, Domagoj Gračan, Zvonimir Gračan, Marko Horvat, Zvonimir Kamenar, Damir Mataušić, Ivan Midžić, Mia Orsag, Medarda Pack, Janko Petrović, Vedrana Petrović-Holik, Irena Podvorac, Judita Poljak, Maja Šimunović, Bojana Švertasek i Ratko Žaja. Svoje su medalje prezentirali: Paula Banić, Zdravko Brkić, Ana Divković, Rebecca Glavan Glušac, Marko Horvat, Maja Krstić-Lukač, Margareta Landau-Nejašmić, Damir Mataušić, Jelena Mavrić, Medarda Pack, Luka Petrinjak, Željko Zima i Ratko Žaja.

Darko KOVAČEVIĆ

ab ovo

JAJE KAO SJAJNA INSPIRACIJA

ARSEN I ŽAJina (ne)običnost

Velik broj relativno sitnih umjetničkih predmeta, ali i zainteresiranost posjetitelja bili su razlog polaganog razgledanja brojnih, najmanje stotinu izloženih umjetnina. Među njima komentare je izazvao rad osječkog kipara Ratka Žaje, zbog (ne)običnosti, a možda i zbog toga što je domaći autor. Zanimljiv je bio i rad Željka Zime iz Zagreba, koji je nazočio otvaranju, pa je zainteresiranima objasnio svoju samostojeću medalju od bronce i aluminija nazvanu Amigo-AD iz 2016. godine. Na njoj su dva lika Arsena Dedića iz mlađih i kasnijih dana života potpisani sa Šibenik i Zagreb, uzburkano more te naslovi njegovih pjesama (Amigo, Moderato cantabile, S okusom mora) na licu i poleđini pravokutne medalje.

27 autora

U sklopu dijela izložbe iz područja male plastike sudjeluju: Mato Andrić, Miroslav Benaković, Josip Diminić, Domagoj Gračan, Zvonimir Gračan, Marko Horvat, Zvonimir Kamenar, Damir Mataušić, Ivan Midžić, Mia Orsag, Medarda Pack, Janko Petrović, Vedrana Petrović-Holik, Irena Podvorac, Judita Poljak, Maja Šimunović, Bojana Švertasek i Ratko Žaja. Svoje su medalje prezentirali: Paula Banić, Zdravko Brkić, Ana Divković, Rebecca Glavan Glušac, Marko Horvat, Maja Krstić-Lukač, Margareta Landau-Nejašmić, Damir Mataušić, Jelena Mavrić, Medarda Pack, Luka Petrinjak, Željko Zima i Ratko Žaja.

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike