Regija
ZNANSTVENO-STRUČNI SKUP

16. Ružičkini dani: “Danas znanost - sutra industrija”
Objavljeno 23. rujna, 2016.

VUKOVAR - Trodnevni međunarodni znanstveno-stručni skup, XVI. Ružičkini dani, u čijem je radu sudjelovao velik broj znanstvenika iz Hrvatske i inozemstva, održavao se u Vukovaru, od 21. do 23. rujna, pod sloganom “Danas znanost – sutra industrija”.

Tradicionalni je to skup, u čast hrvatskog znanstvenika Lavoslava Ružičke, Vukovarca koji je 1939. dobio Nobelovu nagradu za kemiju, a održava se svake dvije godine, u obnovljenoj Ružičkinoj kući. Riječ je o skupu stručnjaka i znanstvenika iz područja kemije, kemijskog i biokemijskog inženjerstva, prehrambene tehnologije, medicinske biokemije i farmacije, te kemije u poljoprivredi, šumarstvu i zaštiti okoliša.

– Svaki će znanstvenik reći da nije problem kada mladi znanstvenici i inženjeri odlaze u inozemstvo. Problem je što se ne vraćaju. Cilj je da se naprave istraživački instituti pri gospodarstvu i industriji u kojima bi se zaposlio veći broj stručnjaka. U našim tehničkim strukama zapošljavanje još uvijek ide relativno dobro zahvaljujući naftnoj, petrokemijskoj i prehrambenoj industriji. Ankete pokazuju da se više od 50 posto završenih studenata na kemijsko-biološkim fakultetima zaposli nakon šest mjeseci ili godinu od završetka fakulteta – kazao je predsjednik Znanstveno-organizacijskog odbora Ante Jukić, inače prof. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu.

Za ovogodišnje Ružičkine dane bilo je prijavljeno stotinjak radova, a rad tog interdisciplinarnog skupa kojemu je cilj promicati izvrsnost u znanstvenim i stručnim istraživanjima, kao i primjenu najnovijih znanstvenih rezultata i stručnih dostignuća u razvoju gospodarstva, odvijao se kroz plenarna i pozvana predavanja, usmena i posterska priopćenja. Skup je ujedno bio i prigoda za susrete, razmjenu mišljenja i iskustava te uspostavu suradnje među sudionicima s visokih učilišta, instituta i gospodarstva, popraćen brojnim drugim aktivnostima, od izložbi i predstavljanja opreme i uređaja do različitih društvenih događanja.

– Naglasak nam je uvijek na inovativnosti i originalnosti u znanstvenim, stručnim istraživanjima i napretku struke i primjeni rezultata u gospodarstvu – poručio je Nenad Kuzmanić s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu, dodajući kako je u posljednje vrijeme zamijećen pojačan interes za upise na kemijsko-tehnološke fakultete pa, primjerice, na splitski fakultet dolazi mnogo mladih studenata iz svih krajeva Hrvatske.

– Vukovar će uvijek poduprijeti ovakva događanja – rekao je na skupu zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček.

Inače, organizatori 16. Ružičkinih dana su Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Europsko udruženje kemijskih i molekularnih znanosti, Europsko udruženje higijenskog inženjerstva i dizajna i Europska Federacija za znanost o hrani i tehnologiji, uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Sanja BUTIGAN
Susret mladih kemičara

U Vukovaru su, u sklopu 16. Ružičkih dana, održani i 5. susreti mladih kemičara, na kojima su učenici iz pet gimnazija iz Hrvatske i BiH predstavili svoje radove. Dosad su sudjelovale srednje škole iz Vukovara, Osijeka, Vinkovaca, Đakova, Slavonskog Broda i Kutine, a na ovogodišnjim susretima bilo je deset mladih predavača iz Zagreba, Karlovca, Osijeka, Žepča (BiH) i Vukovara.

Najčitanije iz rubrike