IX. GOSPODARSKI SAJAM U DRENOVCIMA
Objavljeno 24. rujna, 2016.
Više od 60 izlagača okupilo se jučer na IX. Gospodarskom sajmu Cvalferije, koji je na prostoru Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora u Drenovcima otvorio pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić.
Sajam raste
Upozorio je na važnost i značaj okupljanja i povezivanja proizvođača, međusobnu razmjenu znanja i iskustava kako bi oživili i unaprijedili ruralno područje i zaustavili masovna iseljavanja mladih. Izrazio je uvjerenje da će velik broj poljoprivrednika koristiti usluge nedavno otvorenog Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora, gdje na raspolaganju imaju dva potpuno opremljena edukacijsko-proizvodna postrojenja s kompletnom opremom za preradu voća i povrća te preradu proizvoda od brašna. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo VSŽ-a Zdenko Podolar izrazio je zadovoljstvo što Sajam iz godine u godinu raste i okuplja sve veći broj izlagača i posjetitelja. Vjeruje da će i Inkubator zasigurno potaknuti mnoge koji pokušavaju riješiti egzistenciju da se okušaju u obrtništvu ili poduzetništvu i na taj si način osiguraju izvor prihoda. I načelnik Drenovaca Jakša Šestić poručio je da se samo oživljavanjem gospodarstva i poduzetničkih aktivnosti može zaustaviti odljev mladih ljudi i potaknuti razvoj Cvelferije. Ali i stvoriti istovjetne uvjete življenja kao i u drugim dijelovima Hrvatske, i tu se očekuje i traži pomoć države.
Veliku pozornost posjetitelja na Sajmu privukao je slatki namaz od žira Brođanina Franje Kosa koji je, kaže, odličan za palačinke. Namaz ima i ljekovitih svojstava, pomaže kod dijabetesa, rada štitnjače, umne tromosti ili hemoroida. Izložio je i sirupe od gloga, koji se tisućama godina koristi kao lijek za normalizaciju tlaka, srce i krvne žile.
Sirovi - delicije
- Sirupe, brašna, namaze i druge proizvode za sada radimo u Slavonskom Brodu, ali ćemo ih najvjerojatnije uskoro početi proizvoditi ovdje, u Drenovcima. U Inkubator sam se zaljubio na prvi pogled, uvjeti rada su odlični i mislim da ću biti jedan od prvih korisnika - kazao je Kos.
Na jučerašnjem Sajmu Cvelferije sudjelovao je i OPG Perković iz Retkovaca, koji pravi kozje sirove na tradicionalan, ali i nešto dorađen način.
- Malo smo ih doradili i oplemenili s ukusnim dodacima, primjerice paprikom i vlascem, i pretvorili ih u delicije. Nudimo obične, dimljene i krem-sirove - kazao je Josip. U svome gazdinstvu Perkovići imaju devet koza koje dnevno daju oko 20 litara mlijeka. Uzgojem koza počeli su se baviti iz hobija, ali i iz potrebe nakon preporuke liječnika da djeci radi otklanjanja određenih zdravstvenih poteškoća počnu davati kozje mlijeko, što je dalo rezultate.
- Proizvodnjom kozjeg sira bavimo se već duže vrijeme i hvala Bogu, ne mogu se požaliti. Imamo stalne kupce i drago mi je što ljudi prepoznaju kvalitetu proizvoda. Cijena kozjeg sira je viša od kravljeg kojega se može dobiti više od manje mlijeka. Koze su zahtjevnije, imaju svoje prohtjeve, moraju biti i vani, ići na pašu, na brst i ne mogu se držati samo u štali kao krave. Ne dajemo koncentrate, držimo do kvalitete i što prirodnijeg načina prerade - kaže. Perković poručuje da je svaki posao isplativ ako se radi kvalitetno, odgovorno i uz mnogo odricanja te da griješe svi oni koji misle zaraditi i obogatiti se preko noći.
Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Vjeruju da će Inkubator potaknuti mnoge koji pokušavaju riješiti egzistenciju da se okušaju u obrtništvu ili poduzetništvu