Osijek
PROJEKT ANTI-VIRUS OSIJEK UDRUGE NE-OVISNOST

Podjela šprica spasila je mnoge od HIV-a te hepatitisa B i C
Objavljeno 24. rujna, 2016.

Kako bi spriječili zarazu osoba ovisnih o drogama virusom HIV-a te hepatitisa B i C, Udruga za borbu protiv ovisnosti Ne-ovisnost iz Osijeka uz pomoć Ministarstva zdravlja provodi već gotovo godinu dana projekt pod nazivom Anti-virus Osijek.

Kako nam je rekao predsjednik Udruge Tomislav Mišetić, program smanjenja zdravstvenih i socijalnih šteta od posljedica ovisničkog ponašanja sastoji se u podjeli besplatnog pribora za drogiranje, igala i šprica, aktivnim korisnicima droga. Ukupan dodijeljeni iznos za provođenje aktivnosti projekta jest 120.000 kuna, a u njemu još sudjeluju Centar za liječenje i prevenciju bolesti ovisnosti, udruga Pravni savjeti, Hrvatski Crveni križ i Udruženje građana Progresivni razvoj organizacija i individua iz Sarajeva. U ovaj projekt uključeni su i volonteri. Projekt se provodi od 9. studenoga 2015. do 8. studenoga 2016. godine. Njegova je svrha, ističe Mišetić, prevencija zaraze i daljnjeg širenja AIDS-a te drugih krvno i spolno prenosivih bolesti među intravenskim ovisnisima o drogama kao i pobošljanja društvenog statusa korisnika projekta.

Ova aktivnost udruge Ne-ovisnost događa se u prostoru Dnevnog boravka u kome je ovisnicima o drogama omogućeno konzumiranje toplog obroka, pranja i zamjene odjeće, pristup internetu, gledanje televizije, čitanje novina, previjanja rana i sklanjanje s ulice. U istome prostoru koji se nalazi na adresi na kojoj je i udruga Ne-ovisnost (Europska avenija 8) korisnici droga mogu se informirati o liječenju i motiviranju na liječenje te potrebi upućivanja u terapijske zajednice.

Mišetić ističe kako je iskustvo na području Hrvatske i udruge Ne-ovisnost pokazalo da je rad tzv. drop-in centara pridonio odgovornijem ponašanju ovisnika i boljoj suradnji kao i porastu broja ovisnika koji se odlučuju na rehabilitaciju. Udruga za borbu protiv neovisnosti Ne-ovisnost, ističe Mišetić, jedina je nevladina organizacija u gradu Osijeku i županiji čiji rad obuhvaća sve segmente borbe protiv ovisnosti: prevenciju, rehabilitaciju, resocijalizaciju i smanjenje štete. Nadaju se da će Ministarstvo zdravlja financijski poduprijeti njihov projekt kako bi se ovaj program nastavio iduće tri godine. D. Celing

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike